tammikuuta 28, 2019

Viron taideteollinen ja muotoilumuseo tarjosi uuden elämyksen Tallinnassa

Yhteistyössä VisitTallinn ja TallinkSilja

Tallinnan kulttuuritarjonta on valtava! Olin aivan varma, että tiedän kaikki kaupungin merkittävimmät museot ja suurimmassa osassa niistä olen vieraillutkin. Suomenlahden toiselle puolellehan pääsee matkaamaan parissa tunnissa vaikka katsomaan jonkun mielenkiintoisen taidenäyttelyn. Samalla voi nauttia laivalla herkullisen lounaan ja piipahtaa tarvittaessa ostoksilla. Olen tehnyt monia neljän tunnin kulttuurimatkoja Tallinnaan vain mennäkseni johonkin näyttelyyn ja palannut sitten yhtä kulttuurielämystä rikkaampana kotiin.

Viime heinäkuisella Tallinnan matkallani koin kuitenkin yllätyksen kun "Rouva Tallinna" Visit Tallinnan markkinointipäällikkö Mall Oja vei minut tutustumaan äärimmäisen mielenkiintoiseen ja itselleni aiemmin tuntemattomaan museoon. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum - Viron taideteollinen ja muotoilumuseo vastaa meidän Designmuseota, Korkeavuorenkadulla. Koska meidän matkamme päätarkoitus oli viime kesänä tutustua Kumun Michael Sittow renessanssinäyttelyyn sekä Kadriorgin 300-vuotisjuhlanäyttelyyn teimme Viron taideteollisuus ja muotoilumuseoon vain pikapyrähdyksen.

Paljon mielenkiintoista jäi näkemättä joten ihan varmasti tänne tulee Marjon matka suuntautumaan uudelleen lähitulevaisuudessa. Museolla meitä opasti museon projektipäällikkö Ketli Tiitsaar, joka on itse korumuotoilija. Vierailupäivänämme museo oli virallisesti suljettu joten saimme ihan yksityisopastuksen.


Viron taideteollinen ja muotoilumuseo sijaitsee Tallinnan Vanhankaupungin alueella 1700-luvulta peräisin olevassa entisessä viljavarastossa (osoite Lai tn 17). Vanha keskiaikainen rakennus luo upeat puitteet museotoiminnalle ja sisääntuloaulassa aukeaa valoisa usean kerroksen korkuinen porraskuilu. Museon edessä on mahdollisuus ihailla rehevää villiviiniä, joka peitti lähes yhden seinän museorakennuksesta. Museon kokoelmia on aloitettu keräämään 1919. Itse museo perustettiin 1980.


Museon näyttelytiloista löytyy Viron taideteollisuuden merkittäviä esineitä monelta eri taideteollisuuden ja muotoilun alalta. Esillä on virolaisten koru-, tekstiili, metalli- ja lasitaiteilijoiden töitä viime vuosisadan alusta tähän päivään. Ehdimme katsastaa pysyväisnäyttelyiden osalta korut, tekstiilit ja lasit. Keramiikka, huonekalut, nahka ja metalli jäivät seuraavaan vierailukertaan. Museosta löytyy yli 13 000 museoesinettä ja kokoelmien lisäksi museolla on myös lukemattomia valokuvia, negatiiveja, dioja sekä arkistoa. Jo pelkästään toisen kerroksen näyttelytilassa on yli 2000 esinettä 400:lta eri taiteilijalta!

Maie-Ann Raun

Viron Taideakatemian emeritusprofessori Maie-Anna Raun punaiset ja vihreät lasiesineet kiinnittivät heti minun huomioni. Raun on opettanut Taideakatemiassa jo vuodesta 2003. Korkeajalkaisten lasien jännät rinkulat olivat hauskoja mutta toisaalta lasista voisi olla hankala pitää kiinni. Kauniita!

Rait Prääts

Tallinnalaisen lasitaiteilija Rait Präätsin töissä on kokoa. Präätsin työt ovat hyvin monumentaalisia ja niissä toistuvat kasvot. Lasityöt ikäänkuin "tuijottavat myös takaisin" teoksien katsojaa. Pidin!

Rait Prääts

Museon tekstiilikokoelmissa on todella suuria ja upeasti kudottuja kankaita. Kokoelmassa on yli 800 työtä 80:ltä eri tekijältä. Tekstiilit ovat valitettavasti museon historiassa kokeneet kovia. Vuonna 1944 Viron taidemuseon väliaikaisessa rakennuksessa Narva maantiellä tulipalo tuhosi koko tekstiilikokoelman. Vanhojen luonnosten pohjalta on tehty uudelleen tekstiilejä korvaamaan tuhoutuneita. Monet kudotuista kankaista ovat esittäviä mutta Peeter Kuutman työt puolestaan hyvin voimakkaasti geometrisia muotoiltaan.


Erikoinen kudottu kangas on neuvostovallan ajalta oleva työ. Keskellä on suuri ja mahtava Neuvostoliitto sekä Punainen tori. Ympärillä Viron eri maakuntien kansallispukuisia ihmisiä keräämässä viljaa ja hedelmiä. Paljon symboliikka sisältävä työ!


Aino Alamaan (1908-1996) kaunis keramiikkatyö museon seinällä toi mieleen Rut Brykin taideteokset värityksellään ja muotokielellään. Alamaata nimitettiin Viron pienten keraamisten veistosten mestariksi. Hän teki myös nahkatöitä, posliinimaalauksia sekä öljyväritöitä.

Aino Alamaa

Kristi Paap

Koruvitriinien edessä olisin voinut viettää aikaa vaikka kuinka kauan! Äärimmäisen mielenkiintoisia töitä, joissa oli käytetty myös erittäin luovasti erilaisia materiaaleja. Kristi Paapin koruissa on esim. kirsikkapuuta, kirsikan kiviä, kriikunapuuta, pronssia. Korutaiteilijan töissä on luonto mukana ja ne olivat herkän kauniita.

Rein Mets

Rein Metsin (1942-2011) töissä on mukana eksotiikkaa ja mystiikkaakin. Tuo ylläoleva ihmiskasvoilla varustettu kaulakoru toi mieleen minulle Egyptin tai Väli-Amerikan korut. Myös korussa olevat turkoosit saivat sijoittamaan korun jonnekin vuosisatojen taakse vaikkapa inkakulttuuriin tai faaraoiden aikaan. Yritin etsiä koruseppä Rein Metsistä enemmän tietoa netistä siinä kuitenkaan onnistumatta. Olisi ollut kiva tietää mistä hän ammensi korujen muodot...?

Ketli Tiitsaar

Meidän oppaamme Ketli Tiitsaarin työ löytyi yhdestä koruvitriinistä. Koru oli stola eli suorakaidehuivi, jonka olemme tottuneet näkemään papeilla alban päällä kirkossa. Tähän stolaan oli kiinnitetty vanhoja, pieniä, mustavalkoisia valokuvia prostituoiduista siis ilotytöistä sata vuotta sitten. Kuvassa näkyivät naisten kasvot ja ne olivat kuin votiiveja tässä huivissa. Vanhoista valokuvista on syntynyt hyvin puhutteleva koru.


Ehdimme vielä katsastaa Ruudt Peters, BRON näyttelyn, joka oli Viron Taideteollisuus ja muotoilumuseossa viime kesänä 16.6. - 9.9.2018. Tallinnan jälkeen näyttely kävi Kiinassa ja nyt se on nähtävillä Designmuseossa, Helsingissä. "Hollantilainen Peters yhdistelee taiteessaan eri teemoja sekoittaen niihin oman ajattelunsa ja mielikuvituksensa. Aiheet syntyvät kulttuureista, uskonnoista, traditioista, sukupuolesta, ruumiillisuudesta sekä alkemiasta." Näyttely on 17.3.2019 saakka Designmuseossa. Tänne suuntaan myös uudelleen varmasti sillä olisi kiva katsoa vielä uudelleen ajan kanssa Petersin retrospektiivinäyttely.



Jos Viron taideteollisuus ja muotoilu kiinnostaa ota suunnaksi Tallinnassa tämä museo!
Itse menen uudelleen koska niin paljon jäi vielä näkemättä. 

"Kulttuuri ei ole elämän korvike, vaan sen avain" 
W.H. Mallock


10 kommenttia:

  1. Itse en ole vaikuttunut useinkaan museoissa, mutta Vapriikki Tampereella ja Ateneum Helsingissä on tehnyt minuun vaikutuksen. Aika harvoin tulee käytyä museoissa. Varmasti monista museoista saisi paljonkin irti, kun vain kävisi niissä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa aloittaa jostain museoista kuten sinäkin olet tehnyt. Ateneumissa on hyvä peruskokoelma ja vaihtuvia näyttelyitä muutamia kertoja vuodessa. Ateneumin kokoelmissa on myös se Suomen taiteen helmet, joista ollaan luettu koulussakin.

      Vapriikki on rakennuksena erilainen kuin Ateneum, joka on siis alun perin piti sisällään taidekokoelmat, piirustuskoulun ja taideteollisuusalan oppilaitos. Vapriikki taas on entinen Tampellan tehdaskiinteistö, joka on upeasti muutettu Museokeskukseksi. Molemmat tarjoavat hienot puitteet taiteelle.

      Kannattaa käydä museoissa ja hankkia Museokortti myös :)

      Poista
  2. Pitäisi katsoa minkälainen tarjonta ihan täällä kotipaikkakunnallakin on lähiaikoina, koska ei ole niissäkään tullut vuosiin käytyä o.O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa aloittaa oman kaupungin museotarjonnasta :) Sitten kun pikkuinen on vähän isompi voit laajentaa vaikka Tallinnaan katsomaan mitä sieltä löytyy. Kulttuuriin kannattaa aina satsata.
      Kivaa päivää Mira <3

      Poista
  3. Kangas neuvostovallan ajalta on aivan upea <3 Minusta tuntuu, että aina kun luulen nähneeni kaiken jossain kaupungissa, löydänkin taas jotain uutta. Ihanaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en väärin muista tuo taisi olla jonkinlainen seinävaate.
      Varmasti hyvin paljon tunnelatauksia sisältävä tekstiili. Kaunis kyllä!
      Tuo on muuten ihan totta ja siksi matkailu kannattaa kun aina löytää
      jo tuntemastaankin paikasta jotain ihan uutta.
      Pikaista paranemista Outi <3

      Poista
  4. Mä rakastan museoita! Etenkin taidemuseot iskee isosti tällä hetkellä. urun Aboa Vetus & Ars Nova oli taas lapsuuden lemppari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan museoita :D Aboa Vetus & Ars Nova on kiva ja kävin viimeksi elokuussa.
      Pitääkin tehdä Turkuun kulttuurireissu tässä keväämmällä.
      Kivaa päivää Jasu!

      Poista
  5. Näyttääpä upealta! Varmasti mielenkiintoinen kokemus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa designia ja taideteollisuuden helmiä - suosittelen!

      Poista