kesäkuuta 22, 2018

Juhannus - valon ja keskikesän juhla alkakoon


Hip hip hurraa! Juhannusaatto on alkanut ja lipputankoihin on vedetty perinteisesti siniristiliput juhlistamaan keskikesän taianomaista juhlaa. Liput saavat liehua saloissaan aina juhannuspäivän iltaan juhlavasti. Vanhan kansansävelen sanoja lainatakseni


"Juhannus on meillä herttainen, 
Kirkas taivas on sininen. 
Pirtti on jo pesty puhtoinen, 
Pihamaakin laastu on."

Helle ei ehkä helli nyt tänä mittumaarina mutta ei anneta sen latistaa meidän valon ja ilon juhlintaa. Sade tekee hyvää alkukesän kuivattamalla luonnolle ja sateen jälkeen on aina poutasää! Myös linnut, rusakot, siilit ja monet muutkin kiittävät sadepisaroiden vilvoittavaa ropinaa.Eilen oli vuoden pisin päivä ja vietimme kesäpäivänseisausta. Näitä vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu myös "pesäpäiviksi". Juhannusviikolla aurinko on silloin "pesässä" eli sen päivittäinen kierto käy korkeimmalla kohdallaan, ikäänkuin maailmanpuun oksalla.

Maailmanpuu on mytologiassa esiintyvä myyttinen puu, joka sitoo taivaan ja maan yhteen kannattaen samalla taivasta. Meidän omassa Kalevalassa Iso tammi on tällainen myyttinen puu. Aurinko viipyy pesässä muutamia päiviä kunnes sen liikerata taas alkaa laskea ja päivät lyhentyä.

Toisaalta Lapissa alkoi eilen yötön yö eli aurinko laskee Utsjoella seuraavan kerran vasta 29.7.Lähdin Minnien kanssa lenkille ja vakaa aikomus oli poimia seitsemän yrttiä kuten juhannuksena perinteisiin kuuluu. Sain kasaan vain kimpullisen maitohorsmia, koiranputkia ja huopaohdakkeita muutaman kun sade yltyi niin kovaksi, että oli luovutettava. Teknisesti minulta puuttuu vielä neljä kukkaa mutta ehdin nähdä samaisella niityllä päivänkakkaroita, harakankelloja, niittyleinikkejä ja puna-apiloita. Ehkä palaan vielä hakemaan ne kun ilma tästä vähän kirkastuu. Enhän voi jättää tätä juhannustaikaa puolitiehen.... :)


"Koivujen lehvät portailla huiskii,
Kesän juhlasta pihlaat kuiskii,
Metsiköstä kielot kannettiin,
Sinikukat huoneisiin."


Kohta aloitetaan juhannuksen juhlapöydän kattaminen ja laitetaan kiehumaan uusia perunoita. Miten ihmeessä uudet perunat voivatkin maistua niin hyville? Minun on pakko tunnustaa, että jos keitettyjä uusia perunoita joskus jää yli (näin ei juuri koskaan kyllä käy) käyn napsimassa niitä vielä kylminäkin huikopalana. Silliä, lohta kahdella eri tavalla, raakamakkaroita, salaattia ja vihanneksia kuuluu meidän juhannuspöytään. Juhannuspöydässä istutaan kuin joulupöydässä - pitkään, hartaasti ja hitaasti syöden! Ei ole kiirettä mihinkään ja voi vain olla leppeästi yhdessä.
'

"Arkityönsä väki lopettaa,
Kaikki iltaa jo odottaa.
Kalliolla kokko kohoaa
kunhan yö nyt ennättää."


Ensimmäiset kotimaiset mansikat ostettiin eilen ja tänään herkutellaan myös niillä. Ehkä myöhemmin tänään sitten suunnataan katsomaan juhannuskokkoa (sillä edellytyksellä, että se saadaan edes sytyttää). Ulkona ulvova tuuli ei lupaa kyllä ihan parasta kokkokeliä mutta onneksi enää ei sade niin voimakkaasti. Juhannus on silti todella herttainen ja ihanaa viettää aikaa yhdessä rakkaiden kanssa ilman kiirettä yhtään minnekään.

"Sielläpä silloin laulut ne soivat,
Suuret, pienet karkeloivat. 
Räiskyllen kokko palavi.
Kesäyöhän sammuvi." 

♥ Oikein mukavaa ja leppoisaa juhannusta kaikille ♥ 


12 kommenttia:

 1. VENLAN RUKKI PÖRRÄÄ SIELLÄ
  KUIN ILOINEN SONTIAINEN KESÄILTANA
  ENNUSTAEN POUTAA��A.Kivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Aleksis Kiven viisaus.
   Hyvää juhannusta Tarja 😊

   Poista
 2. Täällä sitä ollaan työhaalarit päällä mökillä :) Uusia perunoita on ja myös mansikoita. Mutta muuten ei ole kovin juhlavaa. Remppa jatkuu. Noitten kukkien keräämisestä tuli mieleen vähän modernimpi taika: ”Syö seitsemän sortin näkkileipää sängyssä, niin tiedät, missä murusesi on.”
  Ihanaa juhannusta teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea uusi muunnelma juhannustaiasta 😉 hauska!
   Tsemppiä teille sinne rempan keskelle. Lopussa kiitos seisoo kuten sanotaan ja varmasti näyttää upealta sitten.
   Mukavaa juhannusta,❤

   Poista
 3. Meillä pitkä lounas on juhannuksen kohokohta ja lippu nousi tankoon perinteisen liputusohjeen mukaisesti mukaan klo 18, sateessa tosin. Täällä harvemmin ollaan juhannuksena enää puolilta öin hereillä vaan aloitetaan ja loopetellaan juhannusjuhlat ajoissa...

  Iloista juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me söimme vasta myöhemmin eli hetki sitten nousin ruokapöydästä. Ai, että oli hyvää.
   Juu oikeaoppisesti lippu salkoon klo18 juhannusaattona. Saa olla yön yli juhannuspäivän iltaan.
   Mukavaa juhannusta ja rapsuja Tarmolle.

   Poista
 4. Hyvää Juhannusta Sinulle, Marjo ♥ Minulla harvinainen juhannus, kun olen yksin kotona koko juhannuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää juhannusta Krisse ❤
   Jos olisin lähempänä sinua piipahtaisin ettei sinun tarvitsisi olla ihan yksin. Tsemppiä töihin ja halaus!

   Poista
 5. Hyvää juhannusta! Meiltä meni sähköt mökiltä. Puukin kaatui pihapiirissä. Saunottiin ja,grillattiin. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää juhannusta Sinikka :) Olipa kurja juttu, että teiltä meni sekä sähköt että puukin kaatui. Onneksi ilmeisesti mitään ei vahingoittunut...? Onneksi edes pääsitte grillaamaan ja saunaan. Parempaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Niin ihana tuo tyyny, jossa on kukat. <3 Toivottavasti siellä on ollut leppoisa ja mukava juhannus. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos on ollut mukava juhannus😊 Itse asiassa tuo tyynykuva on hotelli Presidentin juhannushuoneesta ja Paola Suhosen suunnittelema. Olisikin minun....

   Poista