helmikuuta 15, 2018

Exän uus ja vanha - nauruhermoja kutkuttava komedia

Kuva KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions

Exän uus ja vanha on hulvaton näytelmä uusioperheen ihmissuhdekiemuroista. Terhi ja Jari ovat nelikymppinen ex-pariskunta, jonka avioliiton auvoisesta satamasta on lähdetty purjehtimaan puoli vuotta sitten eri suuntiin. Niin tuttu tilanne sillä päättyyhän 40% avioliitoista tähän samaan, miettii varmaan moni siellä ruudun toisella puolella.

Avioerosta on toivuttu ja ex-parikunnan välitkin on saatu jo seestymään kun Jari (Seppo Halttunen) yhtäkkiä ilmoittaa Terhille (Anu Sinisalo) uudesta suhteestaan. Jarin uusi siippa kun haluaisi tavata ja jutella uusioperheen lapsikuvioista sekä tutustua myös Terhiin. Pikkulinnut ovat myös laulaneet, että Jarilla ja "nuorikolla" on peräti 20 vuoden ikäero!

Kuva KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions

Tämä on näytelmän kutkuttava alkuasetelma, josta Minna Koskelan kotimainen kantaesitys Exän uus ja vanha starttasi viime perjantaina Keuda-talon Kerava-salissa täydelle katsomolle. Minna Koskela on varmasti monelle tuttu omasta teevee suosikkisarjastani Kumman kaa 2000-luvun alkuvuosilta. Monet makeat naurut Annen ja Ellun kommelluksille aikoinaan naurettiin. Ja pakko myöntää, että katson niitä vieläkin hymyssä suin netistä. Minna Koskela on toki näytellyt myös monissa muissakin sarjoissa ja elokuvissa mutta itselleni oli yllätys, että hän myös kirjoittaa näytelmiä ja ohjaakin niitä.

Näytelmän tapahtumapaikkana on ex-pariskunnan koti, jonne Terhi on kutsunut "henkiseksi turvakseen" ystävättärensä Hillen (Anna-Leena Sipilä). Terhi ja Hille pohtivat kauheimmat kauhuskenaariot läpi siitä kuinka uusi naisystävä luikertelee ex-pariskunnan yhteisten lasten elämään salakavalasti. Siinä korkataan viinipullokin keventämään tunnelmaa piirakan leipomisen lomassa kun ovikello soi ja vieras saapuu sekoittamaan tilannetta lisää...

Jarin uusi naisystävä Marjaana (Leena Uotila) onkin varsin räväkkä ja "avarakatseinen" tapaus, joka astuessaan näyttämölle ottaa kyllä tilan haltuunsa upeasti. Leena Uotila on yksi minun suosikkinäyttelijäni monista elokuvista sekä tv-sarjoista ja totta kai hänen äänensä Muumeissa on legendaarinen. Näytelmän neljäs nainen on Marjaanan tytär Marja (Inka Kallén), joka tuo oman pirtsakan lisänsä Terhin ja Hillen pähkäilyihin.

Kuva KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions

Näytelmän dialogia käyvät pääasiassa naiset keskenään. Jari on jäyhä suomalainen mies, joka puhuu paljon puhelimeen työasioitaan mutta muuten hän on hiljainen puuhailija. Siinä joutessaan naisten höpistessä voi vaikka korjailla exän kotiin jääneitä toimimattomia stereoitakin.

Näytelmä on täynnä monia aika herkullisen viiltäviä huomioita parisuhteesta naisen ja miehen välillä. Ne "keittiöön mystisesti piilotetut sakset" ovat oiva esimerkki sellaisesta vuoropuhelusta, jota olen itsekin joskus käynyt miehen kanssa kodin käyttöesineiden paikoista. Kummasti tavaroita ei vain löydetä siitä tutusta paikasta, jossa ne "ovat aina olleet" :)

Mitä pidemmälle näytelmä etenee sen hauskemmiksi kohtaukset käyvät. Vertaisin Exän uus ja vanha -näytelmää hitaasti käynnistyvään diesel-autoon, joka vauhtiin päästyään menee rymisten ja vauhdilla loppua kohden uljaasti. Ehkä aavistuksen verkkaisen alun jälkeen nimittäin vedetään kyllä sellainen turbovaihde päälle, että oksat pois. Naurulihakset kasvoissa saavat kyytiä ja kannattaa ehdottomasti varautua vedenkestävillä silmämeikeillä.

Kuva KUT, Sami Lamberg/Kapina Productions

Leena Uotila on Marjaanan roolissa ehkä suosikkini ja hänen hersyvä naurunsa kutkutti minua. Seppo Halttusen Jarin roolissa on niin paljon suomalaisen miehen jöröyttä ettei sitä paremmin voisi esittää vain muutamilla lauseilla. Anu Sinisalon Terhi käy läpi koko tunneskaalan pettymyksestä vihan kautta hysteeriseen nauruun "naisystäviä" kohdatessaan. Anna-Leena Sipilän Hille yrittää tukea ystäväänsä vaikka enemmän viiniä nautittuaan taitavat roolit kyllä heittää kuperkeikkaa. Inka Kallénin Marja on roolissaan myös uskottava Marjaanan tyttärenä.


Ensi-illan jännityksessä taisi muutamia vuorosanoja unohtua ja yksi lautanenkin tipahti lavastuksen seinältä mutta minua ei haitannut ollenkaan. Nautin esityksensä ja pitkän, melko työntäyteisen työviikon sekä työmatkojeni jälkeen sain todella nautinnollisen perjantai illan. Kerrankin sai nauraa sydämensä pohjasta ja kokea myös yllätyksiä kerta toisensa jälkeen. Kaikki tässä näytelmässä kun ei mene ihan sen luullun mukaan...mutta eipäs nyt paljasteta juonta liikaa...


Tästä pienestä KUTin trailerista voi vähän jo kurkkia esimakua tästä hulvattomasti komediasta.

"Selvä peli ja tilkka viiniä ja nyt taidettiin nauttia kyllä kaks tilkkaa..."


Keudan väliaikatarjoiluille (Ravintola Breikki) haluan antaa vielä suitsutusta! Sen verran maukasta suolaista piirasta oli tarjolla töistä lähes suoraan teatteriin laukkaavalle nälkäiselle näytösten välissä, että nälkä lähti. Kerava-salissa olin ensimmäistä kertaa ja hyvä akustiikka sekä mukavat penkit. Erittäin nautinnollinen teatteri-ilta ja viihdyttävä kokonaisuus. Kiitos Keski-Uudenmaan Teatterille teatterinautinnon tarjoamisesta ensi-illassa!

Onnittelut vielä lopuksi Keski-Uudenmaan Teatteri KUT alkaneen 20.juhlavuoden kunniaksi.

Exän uus ja vanha 
KUT Keski-Uudenmaan Teatteri
Keuda-talon Kerava-sali 
18.3. saakka

14 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa todella viihdyttävälle näytelmälle ja kaikki kommellukset vaan varmasti lisäsivät tilannekomiikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tätä näytelmä oli! Sopi niin hyvin perjantai illan ratoksi kun sain nauraa hohottaa ihan vapautuneesti tiukan työrupeaman jälkeen :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kertakaikkisen toimiva kokonaisuus! Viihdyttävä, hauska ja yllätyksellinen :D

   Poista
 3. Kuulostaa viihdyttävältä! Ostaisin muuten teatteriliput, mutta rankaisen itseäni ja olen ostamatta. Tässä alkuvuoden hässäkässä olen KAHDESTi unohtanut mennä teatteriin, kaikkiaan lippuja on jäänyt käyttämättä 6 kpl. Kyllä harmittaa... ehkä sitten ponnistan kesäteatterikierrokselle :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas sinulla ollut huono tuuri teatterilippujen kanssa :( Uskon, että harmittaa jos noinkin monta lippua on jäänyt käyttämättä. Toisaalta tietäen alkuvuoden hässäkkäsi en yhtään ihmettele, että näin on käynyt. Toivottavasti saat nyt hetkeksi hengähtää lauantain-sunnuntain aikana. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Kuulostaa kyllä vallan hauskalta näytelmältä. Ihanan vahvat naiset myös rooleissa.
  Mukavaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ratkiriemukas - kerrankin sai hohottaa oikein kunnolla eikä vain pienesti :)
   Mukavaa perjantaita ja huomenna nähdään :)

   Poista
 5. Exän uus ja vanha oli varmasti hauska. Kun sais itsensä potkittua useammin teatteriin. Tilannekomiikka on hykerryttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilannekomiikka ja nimenomaan parisuhde jutut toimivat näyttämöllä myös.
   Ota tavoite, että käyt vaikka kerran puolessa vuodesssa teatterissa niin se tulee silloin merkittyä kalenteriin, että jätä sitä väliin.

   Poista
 6. Elokuvista en välitä, mutta teatterissa tykkään käydä. En tosin nyt vähän aikaan ole käynyt. Voisi olla hyvä näytelmä, mutta todellisessa elämässä uusperhekuviot saattavat olla hyvinkin haastavia esim. Kumpi on tärkeämpi uusi puoliso vai lapset jossakin valintatilanteessa? Multakin on kysytty mitä mieltä itse olen, vaikka itselläni ei uusperhekuviota ole. Ajattelen sen niin, että jos uuteen kuvioon liittyy lapsia, niin lapset ovat ensin, mutta riippuu toki tilanteesta. Ei niitä lapsia voi mielestäni syrjäyttää uuden puolidon tieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maisa kommentistasi. Itse pidän sekä elokuvista että teatterista. Myös baletti ja ooppera ovat viihdyttäviä.

   Yhteiset lapset erotilanteissa ei missään tapauksessa ole helppo asia eikä tässä näytelmässäkään siihen kantaa otettu sen enempää. Ei minustakaan lapsia ja uutta puolisoa voi laittaa "vastakkain" ja valita vain toista. Nämä ovat todella vaikeita asioita käsitellä. Ainahan sitä toivoisi, että lapsien olosuhteet ja elämä säilyisi mahdollisimman tasaisena ja normaalina erosta huolimatta.

   Poista
 7. Teatterissa käyminen on kyllä arjen luxusta jota pitäisi harrastaa useamminkin. Hienon kuuloinen esitys tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin kiteytetty Maiju :) Teatterissa on myös kiva käydä.

   Poista