helmikuuta 04, 2018

Aurinkoinen pakkaspäivä Helsingin rannoilla


Tänään aamulla oli superihana herätä siihen, että verhojen läpi paistoi AURINKO! Äkkiä ylös vuoteesta vielä hieman unisin silmin katsomaan tätä valoilmiötä ja todeten "Tästä tulee selkeästi hyvä päivä!" Viime viikon harmaiden ja lumipöpperöisten kelien jälkeen taivaalla möllöttävä hehkuva pallo sai suupielet nousemaan ylöspäin ihan hetkessä. Kyllä auringonvalolla on suuri merkitys pitkän pimeän talvijakson jälkeen. Vaikka ulkona pakkanen olikin aika pureva niin päätettiin lähteä vähän kävelylle Helsingin rannoille.


Kaivopuistonrannan kesällä niin suositun mattolaiturinkin oli saartanut lumi ja jää. Kaksi yksinäistä venettä oli jäänyt kiinni jäihin...ehkä joku oli unohtanut ne syksyllä mutta kohta jäät rusentaisivat ne.


Ravintola Saaristo seisoi ylväänä Luodolla. Selim A. Lindqvistin kaunis jugend-huvila on ollut samalla paikalla jo vuodesta 1898. Luodon/Klippanin halkaisija on vain 150 metriä mutta paikkaa pidetään yhtenä Helsingin perinteikkäimmistä ravintoloista. Tästä pääset kurkistamaan minun pari kesää sitten tekemäni herkutteluretken Ravintola Saaristoon. Ovet aukeavat taas vappupäivänä.Suomen suurimman purjehdusseura NJK keltainen komea klubirakennus seisoo puolestaan viereisellä Valkosaarella. Rakennus on vuodelta 1900 ja sen kauniit muodot ovat arkkitehtien Estlander ja Settergrenin piirustuspöydältä lähtöisin. NJK on perustettiin jo silloin kun Suomi oli vielä suurruhtinaskuntana osa Venäjää. Valkosaaressa NJK on ollut vuodesta 1885. Perinteinen ympäristö, jossa on myös Royal-ravintoloiden NJK-ravintola.


Suomenlinnaan tekisi mieli tehdä talvinen retki joku aurinkoinen sunnuntai. Nyt siihen ei ollut aikaa ja sääkin oli vähän liian pureva lauttamatkan päähän suuntautuvalle reissulle. Tästä voit kurkistaa syyskuiseen retkeemme kummitytön kanssa Suomenlinnaan parin vuoden takaa.Kävelimme ponttonisiltaa pitkin tuttuun Uunisaareen ihailemaan maisemia. Uunisaaren kahvilaan ei tällä reissulla ehditty mutta sieltä kantautui ulos ihana vastaleivotun pullan tuoksu. Aurinkoinen sää oli saanut paljon ihmisiä liikkeelle ulkoilemaan rannoille. En voinut olla ihmettelemättä sitä miksi me suomalaiset emme enää osaa pukeutua talven ja sään mukaan? Jos mittarissa on pakkasta -7°C ja mereltä tuulee on käsittämätöntä, että joku kävelee nilkat paljaina. Tai ilman pipo tai hanskoja nenä punaisena ja niiskuttaa ollakseen vain muodikas ehkä... Minusta mikään sää ei ole liian paha kun vain osaa pukeutua oikein ja sään mukaisesti.Harakan saari sijaitsee Kaivopuiston rannassa Uunisaaren ja Särkän välissä. En ole koskaan käynyt saaressa vaikka viime kesänäkin suunnittelin sinne menoa pariinkin otteeseen. Café Ursulan vierestä lähtee vene Harakkaan. Saarelta löytyy Harakan luontokeskus ja luontopolku, jota pitkin voi tutustua saaren vehreään luontoon. Harakan saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Ensi kesänä Harakan saarella on vierailtava!


Oli jännää nähdä ihan avovettä Uunisaaren toisella puolella kun saaren kävellessämme ponttonisillan molemminpuolin on jäätä ja jäälauttoja. Onneksi ketään ei näkynyt jäillä uhmaamassa henkeään. Jää Helsingin edustalla on ymmärtääkseni todella ohutta vielä - ehkä alle 5cm jäätyneissä paikoissa. Jäämurtajat Otso, Kontio ja Polaris avustavat kuitenkin laivoja Perämerellä, jossa jäätä on 20-40cm. Jos jäämurtajat kiinnostavat niin tästä pääset kurkkaamaan vierailuni jäänmurtaja Urholla.
Lainaan tähän loppuun kuvan Minniestä Liuskesaaresta vuodelta 2014 lähes samana ajankohtana. Tänään meiltä unohtui nuo fleecetöppöset kotiin vaikka samalla punanuttuhaalarilla mentiin. Minnie jäi autoon odottamaan kun kävimme Uunisaaren lenkin etteivät tassut ihan jäätyneet. Tästä voit kurkistaa edellisen Uunisaaren reissun kuvat ja postauksen.


Olitko ulkoilemassa komean aurinkopäivän kunniaksi vai tuntuiko pakkanen liian kipakalta? Aurinkoisia päivä on muuten luvattu muitakin kuluvalle viikolle mutta myös pakkasta.

♥ Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille 

18 kommenttia:

 1. En todellakaan menisi vielä jäälle. En ehkä koko talvena, jos jatkuu tällaisena suojasää-pakkanen-suojasää-syklillä. Meillä päin, siis vain muutaman kilometrin päässä oli ihan avovesi, vain rannassa oli vähän jäätä.

  Kaunis oli sää, mutta liian kylmä makuuni. Tein silti hyvän lenkin auringonlaskua ihaillen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tällä reissulla ei nähty ketään jäällä. Aina niitä rohkelikkoja löytyy, jotka haluavat uhmata luonnonlakeja ja lähteä kokeilemaan onneaan.

   Tuuli oli aika kylmä mutta onneksi oli vaatteita melkoinen kerros päällä. Minnien tassut eivät enää Uunisaaressa olisi kestäneet ilman töppösiä. Mutta kaunis päivä :)

   Poista
 2. Tänään ihailin säätä vain ikkunan läpi, oli liikaa hommaa sisällä.
  Ihania kuvia olet ottanut!
  Mukavaa sunnuntai-iltaa Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ❤️ Aurinkoisia säitä on tulossa lisää joten ehdit kyllä nauttimaan.
   Mukavaa iltaa sinnekin :)

   Poista
 3. Ihania kuvia. Itse vietin päivää töissä. Mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että empä kaivannut pakkasessa ulkoilua... Kevät olisi jo ihan tervetullut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin kaipaan jo kevättä :) Ilma on nyt muutaman päivän ollut etelässäkin pakkasen puolella reilusti mutta aurinkoa on riittänyt. Itselläni alkavat aina sormet palelemaan vaikka muuten pysyisin lämpimänä. Kivaa tiistai iltaa :)

   Poista
 4. Talvimaisemissa saa kyllä niin ihania kuvia :)

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna :) Talvella todella saa kauniita kuvia ja valoakin oli sunnuntaina sekä myös eilen ihan riittävästi. Toisaalta tuo kylmyys saa sormet jäätymään on näpräät kameran kanssa... Kevättä odotellessa :)

   Poista
 5. Ihania pakkaspäivän kuvia. Etelä-Savon maalaisakka ei voi kuin ihmetellä, mitä kaikkea teillä siellä Helsingissä onkaan. Meri, kauniita rakennuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Helsinki on upea kaupunki kaikkina vuodenaikoina. Mutta teillä siellä Etelä-Savossa omat hyvät puolet - enemmän luontoa ympärillä ja rauhaa.

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Viikonloppuna olikin ihanan aurinkoista :)
  Me kyllä käveltiin jo pienen matkaan rannan myötäisesti jäällä. Ei tullut mieleenkään lähteä kohti ulappaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) Näinkin sinun Instakuvasta, että jäällä oltiin oltu mutta onneksi rannan läheisyydessä. Katselin viime talvenakin niitä rohkelikko tässä Lauttasaaren rannalla, jotka olivat melkein avoveden vieressä jäällä pilkillä...

   Poista
 7. Ihania kuvia! On se Helsinki vaan niin ihanan monipuolinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi❤ Helsinki on kaunis myös talvella!

   Poista
 8. Kauniita kuvia, aurinko tekee ihmeitä ja suomen talvi on valtavan kaunis ❤️

  VastaaPoista
 9. Sunnuntai oli kyllä upeä päivä. Me uskaltauduimme keskimmäisen lapseni kanssa Suomenlinnaan sunnuntaina ja hyvin tarkeni, vaikka välillä viima oli aikamoinen. Kävimme välillä lämmittelemässä kaakaokupposen äärellä. Suomenlinnassa oli tosi kaunista! Mutta Pokemonin pelaaminen jäi pojalla vähemmälle, kun hän ei viitsinyt ottaa hanskoja pois kädestä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaakaota olisi minunkin tehnyt mieli ja laskiaispullia mutta Uunisaaren kahvila näytti niin täydeltä, että päätimme skipata sen. Suomenlinna on ihana paikka mutta ymmärrän ettei siinä pakkasessa varmaan voinut jahdata Pokemoneja ilman käsineitä. Ensi kerralla sitten kun sää vähän lauhempi jahdissa taas! Kivaa loppuviikkoa sinulle Christa :)

   Poista