lokakuuta 03, 2017

Kurpitsakauppa on pullollaan satoa ja Halloween lähestyy


Viime sunnuntaina käännettiin Audi kohden Vantaan perukoita tai tarkemmin sanottuna Peräjänkulmaa. Syy miksi umpi espoolainen lähti ajelemaan itselleen tuiki tuntemattomille seuduille oli Nassulan tilan avoin sadonkorjuu viikonloppu. Olin Facebookissa ja Instagramissa ihastellut kurpitsojen kasvatusta jo keväästä lähtien. Kuinka huhtikuun lopussa kylvettiin kurpitsan siemenet odottavalla mielellä multaan itämään. Reilun kuukauden kuluttua 1000 kurpitsantaimea istutettiin maahan. Uutterasti tilalla oltiin rakennettu kastelujärjestelmäkin auttamaan tulevan kurpitsasadon kasvua. Loppukesästä taimia peitettiin hellästi harsolla ettei halla vain veisi kurpitsasatoa, joka hieman kylmän kesän jälkeen oli vähän myöhässä. Kyllähän tällainen spektaakkeli piti päästä todistamaan ihan omin silmin :)


"Jos paikallistuntemus on yhtään heikko niin välttämättä edes navigaattorista ei ole apua kun suunnistaa osoitteeseen Kolisevantie 1, Luhtaanmäki" kertoi Nassulan tilan emäntä Katariina Kääpä kun olimme perillä. Ihanien peltojen keskelle oltiin kuitenkin löydetty Vantaan haja-asutusalueella onnellisesti. Maisema oli juuri niin romanttisen kaunis kuin se voi olla hieman harmaassa ja sateisessa sunnuntai päivässä. Kurpitsapoika (tai näin häntä on ainakin somessa nimitetty) ohjasi kaikki paikalle tulleet autot parkkipaikalle pellolle. Kannattaa muuten huomioida, että tie on todella kapea eli jos toinen auto tulee vastaan niin toinen kyllä joutuu peruuttamaan :) Kyllä maalla on mukavaa ja sopu sijaa antaa!


Ja sitten vain kurpitsapellolle, jonne saa muuten ottaa myös karvaiset kaverit mukaan. Päätin jättää oman russeliriiviöni autoon ettei olisi ihan kurassa koska meidän matkamme jatkui sadonkorjuusta vielä muualle. Katariina antoi selkeät ohjeet eli veitsiä kurpitsojen irrottamiseen löytyy pöydältä. Kurpitsat voi kerätä oranssinvärisiin hauskoihin verkkopusseihin. Kottikärrytkin olivat tarjolla avuksi jos aikoi poimia todella isoja kurpitsoja mukaansa. Jos en väärin muista niin Katariina mainitsi, että heidän suurin myymänsä kurpitsa oli ollut 41 kiloa vai oliko se sittenkin 14 kiloa?


Viime lauantaina järjestettiin muuten Keudan ammattioppilaitoksen tiloissa Saaren kartanon puutarhassa jättikasvisten SM-kisat ja Jättikasvisnäyttely. Juu, luitte ihan oikein eli myös kasviksilla voi kilpailla siitä kuka on onnistunut kasvattamaan suurimman kasviksen. Vuoden 2017 voittaja jättikurpitsa painoi 144,2 kg ja peltokurpitsa 45,0 kg. Härregud - voiko noin isoja kurpitsoja edes käsitellä enää mitenkään!!! Ja nämä eivät edes ole mitään suuria jos niitä vertaa maailmalla ME-tuloksiin, jotka voit kurkata tästä. Muistin juuri itsekin käyneeni Saaren kartanossa ja kirjoittaneeni siitä kartanokierroksen yhteydessä. Jos kartanot kiinnostavat niin kurkista ja tuolla on kuvia myös tuosta puutarhasta.


Nonniin, mutta palataanpas takaisin Nassulan tilan kurpitsapellolle ja sadonkorjuuseen. Päätin ostaa itselleni vain yhden vihreän kurpitsan ja lisäksi pieniä koristekurpitsoita tällä kertaa. Koristekurpitsat olivat jo harmikseni loppuneet mutta eurolla sai pieniä kurpitsoja, jotka nyt sitten saavat toimittaa minulla koristekurpitsan virkaa. Vihreät kurpitsat ovat täysin syömäkelpoisia mutta kylmän kesän takia ne eivät ehdi enää muuttua oranssinvärisiksi joten niitä saa erikoishinnalla.


Oli muuten todella jännä kävellä siellä kurpitsapellolla kun siellä täällä näkyi oransseja pampulapalloja pellossa. Muuten englanninkielisiä on minun vierailuni aikana siellä enemmän kuin meitä suomea virkkovia, joten hyvin ovat amerikkalaiset Suomessa löytäneet Nassulan tilan. Halloween lähestyy loppukuusta joten ei kannata jättää sen suuren kurpitsan ostoa liian myöhään, jotta saa omansa.


Kun mieluiset kurpitsat oli valittu niin lähdettiin navetan ylisille punnitsemaan saalis. Viikonloppuna maksuvälineeksi kävivät myös kortit mutta kannattaa iltamyynneissä seurata Kurpitsakaupan Facebook sivuilta käykö vain käteinen. Kaikki muuten jaksoivat kantaa kurpitsansa minun vierailuni aikana mutta ihan varmasti kottikärryjäkin oli käytetty :)


Täällä navetan ylisillä on mahdollista nauttia myös höyryävän kuumaa kurpitsakeittoa. Tai jos haluaa mieluummin vaikka paistaa makkaraa niin sekin onnistuu grillissä pihalla. Toki tarjolla kahvia ja pullaa täydellisen kurpitsan metsästyksen jälkeen. Navetan ylisillä oli paljon lyhtyjä kynttilöineen ja oikein kodikas tunnelma. Ihmisiä oli mukavasti liikkeellä vähän tihkusateisesta säästä huolimatta.


Jos kiinnostuit kurpitsan metsästyksestä niin ei hätää sillä ensi viikonloppuna 7.-8.10. on toinen kurpitsan avoin sadonkorjuupäivä. Kannattaa seurata Kurpitsakaupan somea koska sieltä saa lisäinfoa mitä kurpitsapelloilla tapahtuu. Netti on pullollaan toinen toistaan herkullisempia kurpitsareseptejä joten jos kurpitsalyhdyn kovertamiselta ehtii kannattaa myös kokkailla.


Kiitos Kurpitsakauppa iloisesta näkemisestä ja hyvästä saalista! 

10 kommenttia:

 1. Kurpitsat ovat herkullisia ja hyvin koristeellisia myös.
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurpitsat ovat ihania😍 Minulla on kotona jopa keraaminen kannellinen keittokulho, joka kaivetaan syksyllä esille. Halloween 🎃 juhlassa siellä on usein ollut kuumaa keittoa.
   Mukavaa päivää ja tsemppiä flunssan kanssa!

   Poista
 2. Tämä kurpitsakauppa/pelt on kyllä mainio juttu. Itse poikkesin tuolla ennen sadonkorjuun alkua. Navetan yliset olivat silloin vielä tyhjillään, mutta onneksi pellosta löytyi silti jo mehukas kotiinvietävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kurpitsareseptiä täytyy ehdottomasti kokeilla! Se jo näytti niin herkulliselta kuvissa😍 Mukavaa päivää harmaudesta huolimatta.

   Poista
 3. Täällä on nyt joku erityinen heikkous tänä syksynä kurpitsoihin ja oranssiin, mutta kyllä silmäni bongasivat myös nuo mielettömät räsymatot, jotka sopisivat jetsulleen meille. <3 Ihanaa päivää Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule niin täälläkin on havaittavissa heikkoutta sekä oranssiin että kurpitsoihin😉 Tänään on päällä oranssipaita ja kaulahuivi. Sinä olit päässyt jo maistamaan sitä kurpitsa 🎃 kahviakin. Aurinkoa päivääsi Tiia!

   Poista
 4. Upeita kurpitsoja! Kivan näköinen reissu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi☺ Kävin kurkkaamassa ja sinulla on ihana blogi.

   Poista
 5. Voi hitsi, miten kivan tapahtuman olet taas bongannut! Kurpitsat ovat tosi kivoja somisteita syksyn terassi- ja pihakoristeluissa tai miksei sisälläkin, ainakin ne koristekurpitsat. Onneksi Halloween viikonloppuun on vielä muutama viikko aikaa, jospa minäkin saisin vielä oman kurpitsani tänä syksynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse ♥ Minulla on joku hassu mieltymys kurpitsoihin ollut jo vuosia. Jos ei muuta niit koristekurpitsoja pitää olla keittiönpöydällä syksyllä. Omistan jopa kurpitsakulhon, josta on Halloween kemuissa tarjoiltu keittoa.
   Toivotaan, että oman kurpitsasi ehdit saada ja ehkä kovertaakin ennen kuun loppumista.
   Mukavaa sunnuntaita ja tsemppiä opiskeluihin ♥

   Poista