toukokuuta 12, 2017

Kesyttämätöntä kauneutta


Neitosista ken on kaunein, tyttö kaikkein herttaisin
nainen, jonka vuoksi huokaa syömmet iltaisin?
Tiedän ken on kaikkein kaunein. Tiedän ken on herttaisin.
Arvaan ken on sydämet nuo saanut liekkeihin...

Muistan lapsuudestani ne lukemattomat missileikit. Pään ympärille kiedottiin äidin pitsinen ikkunaverho ja villashaalista tehtiin kruunajaisviittaa. Koska oikeaa kruunua ei ollut leikattiin sellainen kahvipussista ja sitten käveltiin ympäriinsä kotona ja heilutettiin kättä kuten ihan oikeissakin missikilpailuissa. Missit olivat NIIN kauniita ja ihaltavia. Myös oikeat prinsessat olivat todella kauniita ja heillä oli oma prinssi sekä puolivaltakuntaa. Prinsessoja oli myös olemassa muuallakin kuin saduissa ja televisiosta näytettiin heidän kuninkaallisen upeita häitä. 

Kasvaminen lapsesta ensin teiniksi ja siitä aikuiseksi naiseksi tarkoitti sitä, että ulkonäköpaineita alkoi sadella sieltä ja täältä. Enää kaikki eivät olisi sopineet niihin missileikkeihin mukaan. Jollain saattoi olla vähän pömppömaha tai lyhyet poikahiukset tai liian vähän pituutta. Lapsenomainen usko kaikkien kauneudesta alkoi varisemaan siinä vaiheessa kun balettiopettaja ilmoitti jonkun olevan liian pitkä ja ehdotti harrastuksen vaihtamista. Tai kun terveydenhoitaja kehotti miettimään tarkasti mitä syö ettei muistuta C-luokan Maria. Samanlaiset vaatteet kuin muilla kavereilla takasivat sen ettei erottunut joukosta vaan kuului jengiin. Piti ikäänkuin hukkua massaan ja olla tietyllä tavalla näkymätön ollakseen hyväksytty. 

Kiitän omia vanhempiani ja eritoten äitiäni siitä, että minusta on kasvanut itseni hyväksyvä ja vahva nainen. Kodin kannustava ja myönteinen ilmapiiri saivat minut ajattelemaan jo melko nuorena ettei minun tarvitse mennä muiden mukana vaan voin pitää oman pääni ja olla rehellisesti oma itseni. Ei tarvinnut sopia valmiiseen muottiin vain siksi, että tulisi hyväksytyksi. En saanut teininä kaikkea mitä halusin vaikka kiukuttelin ja makasin sängyssä koko päivän jonkun asian takia. Se kasvatti vaikka juuri silloin tuntuikin kurjalta mutta jälkeenpäin olen onnellinen niistäkin hetkistä. En muuttaisi mitään enkä myöskään jättäisi yhtään elämäni varrella sattunutta kokemusta elämättä. 

Kun kuljin kouluun bussilla ihailin suunnattomasti harmaa- melkein valkotukkaista naista, joka istui linja-autossa aina kirjoittaen muistiinpanoja ajomatkan aikana. Hän hymyili lempeästi minulle ja näytti hyvin tyynen seesteiseltä. Opin myöhemmin tietämään, että tuo nainen oli Anne Fried - itävaltalainen, Suomessa pitkään vaikuttanut kirjailija, kirjallisuudentutkija, kriitikko, esseisti ja saattohoidon uranuurtaja. Hän oli juutalainen nainen, joka oli elänyt hyvin vaiheikkaan elämän. Fried muutti Suomeen 66-vuotiaana New Yorkista poikansa perässä ja opetteli suomen kielen. Anne Friedistä tuli minulle uusi ihailun kohde missien jälkeen. Vahva, kesyttämätön ja viisas nainen!

Kalevala Koru täyttää tänä vuonna 80 vuotta - onnittelut! 

Kalevala Koru on ottanut juhlavuoden kunniaksi käyttöön uuden sloganin "Kesyttämätöntä kauneutta". Juhlavuoden kunniaksi on toteutettu myös puolitoistaminuuttinen filmi, jolla yritys juhlistaa naiseuden monimuotoisuutta.

Kalevala Korun juhlavuoden filmiin on osallistunut joukko naisia, jotka ovat rohkeasti kulkeneet omia teitään. Filmin on ohjannut kantaa ottavilla töillään huomiota herättänyt Viivi Huuska. Pete Parkkosen ja Cheekin viimeisimmät videot ovat Viivin käsialaa.

Tämän postauksen kuvat on lainattu Kalevala Korun nettisivulta. Kesyttämätöntä kauneutta -filmissä esiintyvät mm. down-malli Maija Mattila, Miss Helsinki Sephora Ikalaba ja voimannoston maailmanmestari,11 laudaturin ylioppilas ja lääkäri Anna Khudayarov.

Kalevala Koru haluaa kutsua kaikki meidät naiset liittymään kesyttämättömiin.

"Jokainen meistä on omanlaisensa ja silti yhtä arvokas naisena. Miksi yrittäisimme koko elämämme mahtua johonkin oletettuun naisen muottiin, kun voimme olla onnellisempia kesyttämättöminä eli juuri sellaisina kuin olemme" markkinointijohtaja Maria Uunila, Kalevala Koru

#kesyttämätön 

18 kommenttia:

 1. Aivan ihana postaus. Muistan yläasteella, miten eräs luokkakaverini sanoi minulle, että tykkää minusta siksi, etten ole massatuote. Se tuntui silloin hirmuisen hyvältä kuulla. Edelleen olen tyytyväinen, että en taida vieläkään olla massatuotetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ihanuus ♥ Sinä olet upea nainen etkä missään tapauksessa massatuote!
   Voit olla ylpeä itsestäsi edelleen!

   Poista
 2. Oih, ihana postaus. Ja sinä kyllä oletkin upea nainen. Pidä toi! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati ♥ Olen ylpeä saamastani kasvatuksesta, hyvästä lapsuudesta ja terveen itsetunnon rakentamisen aineisten saamisesta. Pidä Kati sinäkin oma linjasi!

   Poista
 3. Olipa ihana kirjoitus<3
  Ja kyllähän asia oli juuri noin, että massaan piti sulautua ja kylmää kyytiä tuntui saavan ne jotka porukasta erottui jollain tavalla.
  Aivan ihana tuo tarina Anna Friedistä <3

  Minusta tuo Kalevala korun mainoskuva on aivan ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Souliina ♥
   Anne Fried oli pienen tytön silmin todella erilainen ja upea nainen, jota silloin uskalsin vain ihailla kaukaa. Jos nyt tapaisin hänet (mikä ei tosin ole mahdollista koska hän kuoli 1998) haluaisin keskustella hänen kanssaan monista asioista.
   Kalevala Korun mainos on ihana ♥

   Poista
 4. Loistava kirjoitus! Näin eräänä iltana tuon em. mainoksen ja mielestäni se oli tosi hyvä. Toivoisin, että me naiset arvostaisimme itseämme (ja toisiamme) juuri sellaisina kuin olemme...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ♥
   Olen katsonut mainoksen monta kertaa Youtubesta ja aina siitä löytää uusia hienoa asioita filmin naisista. Upeaa porukkaa ja juuri omanlaisiaan kaikki. Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko ♥
   Tärkeä aihe itselle ja tästä on pitänyt kirjoittaa jo monta kertaa. Nyt Kalevala Korun mainos sysäsi tekemään tämän.

   Poista
 6. Ihana postaus Marjo:) Anne Friedistä on Leena Lumi minulle kertonut,hän kun taisi asua Säynätsalossa missä Leenakin asuu. Onpa hyvä tuo Kalevala Korun mainos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael ♥
   Anne Fried asui Espoossa samassa lähiössä kuin minä ainakin silloin kun minä hänet näin siellä bussissa päivittäin. Anne Fried kuoli myös Kivelän sairaalassa Helsingissä joten olisiko sittenkään asunut Säynätsalossa. Ehkä voit tarkistaa Leenalta. Yritin etsiä netistä tietoa mutta en löytänyt.
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 7. Olen jo pitkään ollut Anne Fried -fani ja minulla taitaa olla jokin hänen kirjansakin. Hieno nainen. Rohkea nainen!
  Tuo video on upea - kiitos jakamisesta!
  Hyvää viikonloppua, Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady ♥
   Kiva, että joku muukin tuntee Anne Friedin. Hän oli todella rohkea ja ennakkoluuloton nainen. Hänellä oli neljä erilaista elämään neljässä eri maassa. Suomeen tullessaan hän oli jo 66 vuotias ja joutui taas opettelemaan uuden kielen. Anne Fried luennoi vielä yli 90 vuotiaana ennenkuin kuoli 95 vuotiaana. Harmittaa etten koskaan uskaltanut keskustella hänen kanssaan kun olin lapsi.
   Hyvää sunnuntai iltaa, Lady!

   Poista
 8. Hieno postaus ja miten upeita mainoksen kaikki naiset ovat. Kauneus ei ole ilmeistä, vaan se on täysin sitä miten ihminen kantaa itsensä ja miten sydän silmiltä tuikkii ja kasvoilta säteilee. Olet kaunis nainen Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♥ Osasit hyvin kiteyttää sen mitä itsekin ajattelin eli ihmisen sisäinen kauneus näkyy päälle päin ja se tekee ihmisestä todella kauniin.
   Niin sinäkin olet Tiia! Hyvää sunnuntai iltaa!

   Poista
 9. Olipa hieno postaus! Minä olen lukenut Anne Friedistä jostakin naistenlehdestä. Nyt mielenkiintoni todella heräsi. Kiitos sinä kaunis nainen, Marjo 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ihanuus ♥
   Anne Friedistä löytyy paljon lehtijuttuja ja toki hänen kirjansa ovat lukemisen arvoisia.

   Poista