huhtikuuta 13, 2017

Pääsiäisviikkoa vietetään


Palmusunnuntai aloitti kuluvan pääsiäisviikon. Olin varannut kotiin kotiin runsaasti pieniä erivärisiä pääsiäismunia, jotka löysin Schipholin lentokentältä kun palasin Amsterdamista kotiin. Ajattelin, että tässä olisi virpojille kivoja vähän erilaisia palkkioita. Vietin koko viime sunnuntain Kevätmessuilla joten munat jäivät siis harmikseni jakamatta enkä saanut myöskään yhtään uutta virpomisvitsaa lisää. Arvatkaa vaan onko tämä vati enää yhtä täynnä munia...


Kuluvaa pääsiäisviikkoa kutsutaan myös piinaviikoksi ja hiljaiseksi viikoksi. Pääsiäisaikaa edeltävän paastoajan ovat monet tuttavani (mm. Lady of The Mess ja Rouva Sana) korvanneet uudella Ekopaastolla. Valtakunnallinen Ekopaasto -kampanja käynnistettiin 2012 ja siinä innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta. Tämän kevään Ekopaastossa 1.3. - 16.4. on hiljennetty ympäristön hyväksi asumisen, liikkumisen, ruoan ja vaatetuksen teemoilla. Lisäksi kampanja kannustaa hiljentymään arjen keskellä.


Malka-, takku- tai maitomaanantaina tapasin taas Kaisun (LUE: hirveä juurikasvu ja harmaita hiuksia näkyvissä). Kaisu teki minulle Inochissa aivan ihanan uuden hiushoidon ja sain kokeiluun silikonivapaat tuotteet. Näistä myöhemmin lisää kun olen päässyt testailemaan. Olin unohtanut aamulla lompakon kotiin joten B12-muistivitamiini annosta on ehkä lisättävä! "Maanantain nimi tulee Raamatun sananlaskusta rikan näkemisestä toisen silmässä. Samaan aikaan omassa silmässä on malka. Sananlaskun taustalla on ajatus, että toisten syyttelyn sijaan olisi tärkeämpää tutkistella itseään."

NOTE TO SELF: jos käyt illalla koiralenkillä lähikaupassa ota heti rahapussi pois ulkoilutakin taskusta koska aamulla et sitä muista tehdä!


Tikkutiistain on kansanperinteessä uskottu olevan päivän jolloin vuollut sytykkeet ovat olleet onnea tuottavia tikkuja. Töissä oli kiireinen päivä ja tiukkoja tilanteita mutta kaikesta selvittiin kunnialla vaikkei onnentikkuja ollutkaan valmiiksi vuoltuna. Jännään miten kristilliseen viikkoon on yhdistetty myös pakanallisia uskomuksia. Pitkä koiralenkki tuuletti hyvin aivot illalla päivän kiireistä.


Kellokeskiviikkona on lehmille laitettu kellot kaulaan ja ne on päästetty myös ensimmäistä kertaa kevätlaitumille talven jälkeen. Muuten piinaviikolla ei ole saanut metelöidä eikä pukeutua värikkäisiin vaatteisiin. Itse mietin keskiviikko aamuna limenkeltaisen kevättakin ylleni laittamista mutta huomaisin sen helman olevan pesulaa vailla joten mustalla takilla mentiin eilinen päivä edelleen. Vedin käsiin kuitenkin jo vihreät sormikkaat kevään ja huhtikuun kunniaksi - eivät tosin ihan greenaryn värisiä mutta kuitenkin iloiset.


Kiirastorstaina muistellaan Jeesuksen viimeistä ehtoollista opetuslasten kanssa. Itse on menossa perinteiseen Matteus-passioon Johanneksen kirkossa ja tämä on minun viides kertani. Hyvä tapana rauhoittua pääsiäisen viettoon on kuunnella kaunista musiikkia ja hiljentyä kirkossa hetkeksi.
Kansanperinteessä kiirastorstaina ei ole saanut kehrätä, punoa lankaa tai kiertää köyttä.


Pitkänäperjantaina on tapana muistella Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Huomenna lähes kaikki paikat ovat suljettu paitsi kaupat. Tähän asiaan otin viime pääsiäisenä kantaan täällä blogissa ja edelleen olen sitä mieltä "Pyhä yhdellä työ toisella" ei ole kovin reilua. Minusta olisi kiva, että koko perhe voisi rauhoittua yhdessä joulun lisäksi myös pääsiäisenä ja viettää aikaan perheen kesken. Itse aion kiertää kaupat ja kauppakeskukset kaukaa ja osallistua Via Crusis -kulkueeseen, joka viime vuonna jäi väliin.


Lankalauantaina olisi oivallinen päivä piipahtaa vaikka Talvipuutarhassa katsomassa sen pääsiäistä tai sitten jossain taidenäyttelyssä tai pääsiäistapahtumassa. Suunnitelmat vielä avoimena mutta eiköhän tässä jotain kivaa ole tulossa. Lankalauantai on muuten saanut nimensä siitä, että silloin on ollut ennen vanhaan tapana pestä ja värjätä talven aikana kehrätyt langat.


Ensimmäisenä ja toisena pääsiäispäivänä varmaankin herkutellaan hyvän ruoan parissa perhepiirissä ja tavataan ystäviä. Hyvää yhdessäoloa ja ehkä jotain makeaakin on luvassa... tähänkin palataan :)


 Miten teidän pääsiäisviikko sujunut ja mitä suunnitelmia pääsiäiseen?
Lähes kaikki kuvat postauksessa ovat Kevätmessut 2017 satoa. 

14 kommenttia:

 1. Töitä tehdessä on sujunut viikko ja nyt sitten nautitaan täysin rinnoin näistä vapaista.
  Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa pääsiäisen aikaa sinullekin Outi ystäväni :)
   Ilma ulkona aurinkoinen - tosin vähän viileä mutta nautitaan nyt vapaapäivistä.

   Poista
 2. En päässyt itse tuonne messuille lainkaan, kun olimme Kolilla tämän viikon. Mutta kiitos, nythän tavallaan pääsin ja sain nauttia kauniista kukista kuvien muodossa:)
  Leppoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolikaan ei kuulosta yhtään huonolta vaihtoehdolta :)
   Mukavaa ja aurinkoista pääsiäistä!

   Poista
 3. Ihana postaus! Tuo kellokeskiviikko oli minulle uusi juttu. Eipä ole koskaan tullut missään esille.
  Pääsiäisenä tavataan ystäviä ja pikkuväkeäkin tulee kylään.
  Ihanaa pääsiäistä sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa pääsiäistä sinulle pikkuväen ja ystävien kanssa Tuula ystäväni :)
   Aurinkoisia säitä on luvattu.

   Poista
 4. Viikko on ollut aika kiireinen. Pääsiäisenä mies on osan aikaa töissä, muuten ollaan kotona syödään suklaamunia ja löhötään, joulua ja ehkä juhannusta lukuunottamatta meillä ei ole juhlapyhillä oikeastaan välitä. :) Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhyt viikot ennen juhlapyhiä tuppaavat aina olemaan vähän kiireisiä. Onneksi nyt tuli kivan mittainen "loma" ja ulkona aurinkoinen sääkin.
   Ihanaa pääsiäistä Jonna :)

   Poista
 5. Meidän pääsiäinen menee ihan kotosalla. Itse olen vapaalla ja nautin suunnattomasti neljän päivän minilomasta. Mies ja tyttö ahertavat sitten parina päivänä pääsiäisenäkin. Leivon ehkä jotain hyvää ja tapaan myös muutamaa läheistä, joita näen harvemmin. Rauhallista Pääsiäisen aikaa Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallisia ja aurinkoisia lomapäiviä Krisse :) olet ansainnut ne kaiken kiireen keskellä.
   Nautitaan nyt joten hyvää pääsiäistä!

   Poista
 6. Ihania kuvia ja nuo astiat, tarjotin ym. ihania! Onko kuva Amsterdamista? Siellä on tullut antiikkiliikkeitä ja kirppareita koluttua ja tehtyä mahtavia löytöjä. Sydämellistä pääsiäistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :) Ei valitettavasti ollut aikaa Amsterdamin reissulla koluta antiikkiliikkeitä eikä kirppareita. Nuo vanhat esineet ovat Josefiinan Aitan osastola Kevätmessuilta. En ole koskaan Amsterdamissa ehtinyt yhteenkään antiikkiliikkeeseen vaikka monien ohi olen kulkenut ja kuolannut tarjontaan. Ihanaa pääsiäistä sinullekin ihanuus :)

   Poista
 7. Ihana postaus ja nuo kukkakuvat olivat puhuttelevia! Kellokeskiviikko oli minulle ihan uusi juttu.

  Me otetaan pääsiäinen todella rennosti. Viimeinen rauhallinen viikonloppu tänä keväänä, koska tuleville viikonlopuille on aina jotain kivaa ohjelmaa ja sitten alkaa meidän golf!

  Aurinkoista pääsiäisen jatkoa ihanuus! Ihanaa ensi viikolla nähdäänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pääsiäisviikon loppua sinulle ihanuus! Ystäväni haaveili jo nyt pääsiäisenä pääsevänsä golfaamaan mutta säät eivät taida olla ihan suosiollisia. Rapsuja ihanalle Hansille ja viikon päästä nähdään... :)

   Poista