helmikuuta 15, 2015

Ihan ihana kiinalainen juttu 元宵节

On taas se aika vuodesta, että kohta vietetään kiinalaista uuttavuotta myös Suomessa ja missäpäs muualla kuin perinteisesti Lasinpalatsin aukiolla. Torstaina moni Helsingin Paasikivenaukion ohittanut hieraisi varmaan silmiään ja mietti miksi ja mistä kahdeksankymmentä värikästä patsasta on ilmestynyt siihen Juhon ja Allin eteen katse kohden Kiasmaan? Siinä ne seisoivat suorissa riveissä ja joukossa näytti olevan pari hevosta sekä naisia ja lapsiakin.


Jos Tampereella oli kesällä 2013 osa aitoa lähes 8000 kivisoturin terrakotta-armeijaa olemme nyt saaneet Suomeen perinteisellä lyhtytekniikalla tehtyjä värikkäitä lyhtysotilaita, joiden aidot esikuvat vartioivat Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa yli 2000 vuotta. Tampereen terrakotta armeijaa käytiin silloin ihmettelemässä ja ihastelemassa - tästä linkistä pääsee kurkkaamaan siihen näyttelyyn. 

Kiinalaiset lyhtysotilaat on valmistettu Pekingin olympialaisten yhteydessä toimineelle kulttuuritorille Chaoyangin kaupunginosassa Pekingissä elokuussa 2008. Kiinan ulkopuolella sotilaat ovat olleet esillä vain Edinburghissa ja Berliinissä. Nyt osa lyhtysotilaista juhlii uuttavuotta Helsingissä, ja osa toisella puolen maailmaa Australian Sydneyssä. Upeaa, että Helsinkiin on saatu niitä joukko myös - hyvä me! 


Täytyy sanoa, että huikeilta nämä värikkäät lyhtysotilaat näyttävät sekä päivällä että illalla. Päivällä värit ovat erilaisia kuin illalla ja valaistujen pukujen muodotkin tulevat ihan eri tavalla esille pimeässä. Kokonaan käsityönä valmistettujen lyhtypatsaiden rungot ovat juotettu rautalangasta, jonka päälle on pingotettu läpikuultavaa värillistä kangasta. Upeita värejä, joista hallitseva oli selkeästi punainen vaikka muitakin näkyi. Lyhtysoturinäyttely symboloi elämänuskoa ja tulevaisuudentoivoa. Näyttely seisoo paikoillaan 18.helmikuuta saakka, jolloin myös juhlistetaan kiinalaista uutta vuotta Lasipalatsin aukiolla klo 15.30 alkaen erilaisilla esityksillä. Virallisesti uusi vuosi vaihtuu klo 18.00 jolloin siirrytään vuohen vuoteen. Kiinalaisen uudenvuoden juhlinta huipentuu sitten klo 20.20 suureen ilotulitukseen Töölönlahdella. Jännä viikko siis tulossa. 


元宵节

2 kommenttia:

  1. Jännä viikko tulossa. Happy CNY!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari :) huomasin, että te olette lähteneet pakoon kiinalaista uutta vuotta ja upeita lomakuvia blogissasi taas.

      Poista