helmikuuta 22, 2022

Tapetit antavat uutta ilmettä kotiin ja niillä on todella pitkä historia

 


Kuvat: Värisilmä, Borastapeter

Kevät tuo ilmoille pesänrakennusvietin tai ainakin halun vähän kohentaa omaa kotia! Ystäväperhe on nyt koronapandemian aikana tehnyt kodissaan isoja muutoksia, joissa olen saanut ilokseni olla mukana antamassa sisustusvinkkejä. Viime viikkoina olen etsinyt perheelle tapettia huonetilaan, josta tulee jatkossa kodin vierashuone. Koska ystäväni ei ole somessa ollenkaan kunnioitan hänen toivettaan ettei heille valittua tapettia tai remontoitua vierashuonetta esitellä blogissani. 

Tämä "tapettimatka" on kuitenkin ollut niin mielenkiintoinen, että halusin kirjoittaa siitä tänne blogiin. Samalla on ihan pakko myös kurkistaa vähän tapettien äärimmäisen mielenkiintoiseen historiaan. Olen itse aikoinaan istunut avoimen yliopiston luennolla aivan lumoutuneena kun tapettien historiaan vihkiytynyt henkilö Museovirastosta kertoi niistä. En valitettavasti muista en hänen nimeään mutta mahtava puhuja ja hurjan paljon tietoa aiheesta. 





Louhisaaren kartanolinnasta Askaisista löytyy suuren makuukamarin seinistä Suomessa harvinaisia myöhäisbarokin aikaisia verkanukkatapetteja. Tästä voit kurkistaa minun retkeeni Louhisaaressa 2015 kesällä. 









Louhisaaren kuuluisuus on Pirunkamari niminen huone, jonka sanotaan saaneen nimensä tapettiin maalatusta satyyrinpäästä. Pirunkammarin kangastapetteihin on maalattu maisemia ja ne on kiinnitetty seinään naulaloilla. Muistelen oppaan sanoneen, että tapetit olisivat silloin siirrettäviä tarvittaessa. Tapetit olivat aikoinaan niin kallisarvoisia, että ne on erikseen mainittu omistajan testamentissa. 




Pirunkammarin peräseinän tapettia koristaa ranskalaistyylinen barokkipuisto, joka mahdollisesti esittää Drottningholmin puutarhaa tai Versaillesin puistoa. 

Tapetilla on vuosisatojen historia takanaan. Useimmille tulee tapetti sanasta mieleen katonrajasta lattianrajaa ylettyvä paperikaistaele, joka kiinnitetään huoneen sisäseiniin liisterillä. Monet meistä ovat varmaan tehneet pientä pintaremonttia juuri tapetoimalla oman kodin seiniä. Alun perin tapetti on kuitenkin sanana tarkoittanut kudonnaista, jolla oli verhottu pöytää tai jotain muuta alustaa. Myös ihan ensimmäisiä seinävaatteita on nimitetty juuri tapeteiksi, joista nimitys siirtyi pellavatapetteihin ja siitä edelleen meidän tuntemiin paperitapetteihin. Kun jostain asiasta puhutaan käytämme sanontaa "olla tapetilla", joka juontaa juurensa vuosisatojen taakse kun tärkeä asia tai asiakirja esiteltiin tapetilla verhotulla pöydällä. 




Mustion linnasta löytyvät erikoiset rauniotapetit, jotka ovat peräisin 1790-luvulta (vasemmalla kuvassa). Tästä pääset kurkistamaan tarkemmin upean linnan sisustukseen. 

Tapetit ovat nykyään jokaisen kodin sisustuselementti mutta vielä 1700-luvulla käsinmaalatut pellavatapetit koristivat vain säätyläiskotien seiniä. Tapetit olivat tuolloin kalliita ja vasta kun siirryttiin paperimateriaaliin sekä oli mahdollista myös teollisesti painaa kuvioita paperiin laskivat myös tapettien hinnat. Jo 1900-luvun alkupuolella tapetit yleistyivät myös muissakin yhteiskuntaluokissa. Tapetteja on voitu myös vaihtaa useammin kun tyylit ovat muuttuneet arkkitehtuurissa. Remonttia tehdessä voi vanhoista taloista löytää useilta eri aikakausilta monenlaista tapettikerrosta, joista jokainen kertoo oman aikansa muodista ja tyylisuunnasta. 





Saaristomuseo Pentala Espoossa ja sen kalastajanmökki 1790-luvulta on hyvä esimerkki siitä miten tapetteja on vaihdettu vuosien kuluessa. 230 vuotta vanhan hirsimökin kalkilla rapatuista sisäseinistä on löytynyt peräti 15 kerrosta erilaisia tapetteja, jotka kuitenkin ovat päätyneet seinien koristeeksi vasta 1900-luvulla. Tästä voit kurkistaa tarkemmin Pentalan mökkiä ja saarta. 

Mummotapetit ovat viime vuosien aikana nousseet todella suosituiksi. Monet haaveilevat omasta mummonmökistä tai vanhasta maalaistalosta maaseudulla mutta harvalla on mahdollisuus toteuttaa haaveensa. Osan sitä "mummonmökin" fiilistä voi siirtää kerros- tai rivitaloasuntoonsa tapettien kautta. Nostalgiset ornamenttikuviot ja perinnetapetit ovatkin hyvin suosittuja nykyään. "Tuodaan se perinteinen tupatunnelma nykyaikaiseen kotiimme edes visuaalisesti", sanoi yksi tuttavani perusteeksi aviomiehelleen kun hän halusi kukkakuvioisen tapetin ruokailutilaan ja vanhan kristallikruunun kattoon. Eli oikein hyvä perustelu minusta ja "mummotapetilla" voi tuoda tilaan myös kontrastia jännällä tavalla uuden ja vanhan välille. 


Kuva: Värisilmä, Falsterbo III, 7668 Lilac





Kuva: Värisilmä, Borastapeter, 7666 Dahlia Garden






Kuva: Värisilmä, Scandinavian Designers III, Stig Lindberg, Herbarium 1978

Tapetit ovat myös nykyään muotia! Ehkä jonkinlainen taitekohta oli 2017-2018 jolloin valkoisista/vaaleista kodeista ja nimenomaan seinäpinnoissa alettiin mennä värikkäämpään suuntaan. Myös Asuntomessuilla on viime vuosina näkynyt mielestäni paljon enemmän tapetteja kuin aiemmin. Ehkä kotia ei enää ajatella "ei tehdä kovin persoonallista niin on helpompi myydä edelleen" -ajatuksella vaan se nähdään juuri sellaisena kuin asukkaat haluavat kodin olevan. Kodin rooli on myös muuttunut nyt pandemia-aikana kun ollaan etätöissä ja vietetään paljon enemmän aikaa kotona. 







Kouvolan Asuntomessut 2019, Talo Esikko - senioritalo 




Kouvolan Asuntomessut 2019, Trendikoti 





Tuusulan Asuntomessut 2020. Lammi kivitalo





Tuusulan Asuntomessut 2020, Lammi kivitalo





Lohjan Asuntomessut 2021, Ainoa Fiksu

Ystäväperhe on tyytyväinen heidän vierashuoneensa tapettivalinnasta, joka tekee minutkin iloiseksi. Löydettiin hyvä tapetti vaihtoehto monien tarjokkaiden joukosta ja sellainen, joka juuri miellyttää talossa asuvia henkilöitä. Ihan varmasti myös tulevat yövieraat viihtyvät tuossa huoneessa ja näkevät mukavia unia. 

Minkälaisia tapetteja teidän kodeistanne löytyy? Ollaanko hurahdettu "mummotapetteihin" tai ollaanko enemmän klassisella linjalla? Minkä tyyppistä tapettia et missään tapauksessa ottaisi omaan kotiisi? 







 

14 kommenttia:

 1. Hienoja tapetteja! Meiltä löytyy juurikin tuo yhdessä kuvassasi oleva "Herbarium" mökin makuuhuoneesta sekä kotona pienellä alalla kirjoituspöytäni taustaseinällä.
  Mukavaa päivän jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä sisustusprojektia ja postausta kirjoittaessa tuli kyllä "olo kuin lapselle karkkikaupassa". Olisin halunnut vaikka mitkä tapetit omaan kotiini. Tuo Herbarium on todella kaunis ja muistan sen sinun blogin puolella nähneeni juuri työtilan yhteydessä. Varmasti mökin makuuhuoneessa on aina kesä koska tämä tapetti on väri-iloittelua ja aurinkoa täynnä.
   Mukavaa lauantaita Kristiina <3

   Poista
 2. Tapetit on ihania, haluaisin niin jonkin isokuvioisen tapetin meidän makkariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetit todella ovat IHANIA! Minä olen myös miettinyt omaan makuuhuoneeseen tapetti yhdelle seinälle mutta vielä en ole päässyt yksimielisyyteen mikä se monista suosikeista olisi.

   Poista
 3. Minulla on haaveissa tapetoida olohuoneen seinä jollain tummapohjaisella tapetilla. Tähän kotiin en laita enää mitään tapettia, mutta jos saadaan uusi (pienempi) koti, niin sinne sitten :)
  En haluaisia graafisia kuvioita seinälleni, ehkä ne mummotapetit on kuitenkin enemmän se mun juttu.
  Meillä on vain yksi tapetoitu seinä, Vallilan vaalea kukkatapetti makkarissa.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummapohjaiset tapetit ovat näyttäviä ja niitä minusta turhaan arkaillaan. Toki jos tila on valmiiksi pieni tai ahtaanoloinen kannattaa tummapohjaista tapettia miettiä mutta muussa tapaukssa "go for it" eli tapettikaupoille. Mummotapetit ovat NIIN kauniita ja nostalgisia.
   Kivaa lauantaita Outi <3

   Poista
 4. Meillä ei ole kotona lainkaan tapetteja. Avointa tilaa oleva alakerta ei sovi tapetointiin. Toisenlaisilla rakenteilla meillä varmaan olisi tapetti. Poikien huoneeseen olen jo pidempään harkinnut valokuvatapettia. Noin muuten minun juttuni olisi varmasti joku kukkatapetti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetit eivät missään tapauksessa ole mikään must juttu ja kun tässä muistelen teidän alakertaa niin eipä siellä juuri ehjiä seinäpintoja edes ole. Valokuvatapetit ovat näyttäviä ja niillä saisi ihan varmasti jotain hauskaa poikien huoneeseen. Serkkuni teetti omasta metsävalokuvastaan heidän telkkarihuoneeseen seinän ja se on kyllä todella inspiroivan vihreä ja rauhoittava. Kukkatapettia itsekin tässä mietin omaan makkariin.

   Hyvä lauantaita Rva Kepponen <3

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus tapettien historiasta. Kauniita tapetteja ja niillä saa kyllä kodista tosi tunnelmallisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Diina-Maria! Tapettien historia vie kauas ja todella ensin on puhuttu ihan eri asiasta mitä me tarkoitamme nyt tapeteilla. Itse ole miettinyt makuuhuoneen tapetoimista joten ehkä ensi kesänä.

   Poista
 6. Ihana kirjoitus, Marjo, kiitos <3 Etenkin tuo tapettien historia oli minulle ihan uutta ja mielenkiintoista tietoa. Jos tapetoisin, vuoraisin koko olohuoneeni sellaisella monivihreällä metsätapetilla, jota lävistäisi valo. Ehkä jonain päivänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina <3 Muistan luennon tapettien historiasta vieläkin elävästi koska luennoitsija oli äärimmäisen mukaansatempaava ja hänen tyylinsä kertoa vei mukanaan. Metsätapetti kuulostaa todella ihanalta. Joskus kauan sitten haaveilin itse maisematapetista mutta luovuin lopulta ajatuksesta koska kyseinen tila oli sille kuvalle aivan liian pieni.

   Poista
 7. Kauniita tapetteja. Välillä haaveilen, että saisi tapetit kotiin. Meillä on ollut aina maalatut seinät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjut <3 Itse haaveilen makuuhuoneen yhden seinän tapetoinnista. Muuten meillä on sekä tapettia että maalattua seinää.

   Poista