helmikuuta 10, 2022

Kariniemen hunajamarinoitua kanaa - keittiössä tuoksuu 30 v täyttänyt klassikkotuote

Kariniemen tuotteet saatu

Kurkistetaanpa 30 vuotta ajassa taaksepäin vuoteen 1992, joka oli Suomessa merkittävä monella eri saralla! Suomi saavutti Albertvillen talviolympialaisissa seitsemän mitalia, joista kolme oli kultaa, yksi hopeaa ja kolme pronssia. Hyvä me! Tammikuun 20.päivä lähetettiin aivan ensimmäinen jakso saippuasarjaa Kauniit ja rohkeat televisiosta ja edelleenkin sama sarja pyörii Maikkarilla. Itse en tätä "hömppäsarjaa" ole koskaan katsonut edes yhtä jaksoa. Marraskuun 10. päivänä Nokia toi markkinoille Nokia 1011 gsm-puhelimen, jota kutsuttiin myös nimellä Mobira Cityman 2000. Malli oli ensimmäinen, joka pystyi vastaanottamaan tekstiviestejä mutta niiden lähettäminen ei kuitenkaan ollut vielä mahdollista. 

Kuvat lainattu netistä kollaasiin

Tammikuun 8.hallitus päätti, että Suomessa järjestetään neuvoa-antava kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja 18.maaliskuusta jätettiinkin jo liittymisanomus. Kesäkuun 23.päivänä tehtiin todella mystisestä Ruokolahden leijonasta ensimmäinen havainto. Oliko leijona sirkuksesta karannut yksilö vai suurikokoinen koira jäi ikuiseksi mysteeriksi. Grunge legenda Nirvana esiintyi yhden ainoan kerran Turun Ruisrockissa koko lyhyen uransa aikana kesällä 1992. Itsenäinen Suomi täytti 75 vuotta ja television suuri kanavauudistus toteutettiin. 





Kariniemen Kananpojan Hunaja isot fileesuikaleet 750 g, juhlavuoden UUTUUS

Helmikuussa 1992 ilmestyivät kaupan kylmäaltaisiin myös Kariniemen hunajamarinoidut kanapojan suikaleet tutussa keltaisessa kastikkeessa. Pääsin viime viikolla Teamsin välityksellä kuulemaan aika jänniä juttuja mm. kanapojan rantautumisesta aikoinaan Suomeen. Hunajamarinadin kehitystyössä avainhenkilönä ollut Kariniemen tuoteryhmäpäällikkönä tuolloin toiminut Vesa Saarenmaa muisteli tapahtumia. 

"Löysin tuotekehitysryhmän muistiinpanoistani kirjauksen 19.12.1991 - Hunajamarinadin maku on nyt kohdallaan. väriin tarvitaan vielä muutoksia. - Väri oli todella neon-keltainen ja se jätti jäljen leikkuulautaan. Yritimme saada muutettua väriä niin, ettei maku olisi kärsinyt. Se ei kuitenkaan onnistunut, joten pitäydyimme herkullisessa maussa."

Uudet hunajamarinoidut kanat esiteltiin hotelli Ellivuoressa 15.tammikuuta 1992 ja helmikuussa 1992 tuotteet päätyivät meidän kuluttajien saataville. Omat ensi kokemukseni tuotteista löytyy juuri tuolta 90-luvun alusta. 30 vuotta sitten lama kuritti myös Suomea ja muistan, että hunajamarinoidut kanafileet olivat edullista ja nopeasti valmistuvaa ruokaa.

Hilja Toivio, Suomen broilerituotannon 1959-2009, kuva antikvariaatti.net

Kananlihan rantautuminen Suomeen on mielenkiintoinen tarina katsottuna meidän nykyperspektiivistä. Ennakkoluulot kun kanaa kohtaa olivat 1950-luvulla voimakkaat ja kananlihaa pidettiin yleisesti sitkeänä joten sitä ei kovin helpolla ruokapöytään laitettu. Kanathan olivat eläimiä, jotka tuottivat kananmunia kotitalouteen. Broileri olikin sitten jo ihan eri juttu ja tutkija Hilja Toivio on kirjoittanut Suomen broilerintuotannosta 1959-2009 kokonaisen tietokirjan. Löysin yhden kappaleen antikvariaatista netin uumenista ja tekisi melkein mieli tilata tuo opus itselle 15 euron hinnalla. 

Meille Suomeen apua kanan markkinointiin haettiin ihan Yhdysvalloista saakka ja lihantuotantoon kehitetty broileri lanseerattiinkin grillattuna "Amerikan herkkuna" maatalousnäyttelyissä ympäri Suomea. Elettiin vielä aikaa, jolloin pakastealtaasta napattiin mukaan kokonainen pakastettu broileri, josta sitten perheenäiti kokkasi aterian ensin sulatettuaan broilerin - aika työlästä. Pakastetun broilerin liha kysyntä alkoi kuitenkin hiipua 1980-luvulla ja rinnalle tuli myös muita vaihtoehtoja kuten koipireittä, rintaleikettä sekä jauhettua kananlihaa pihveleissä ja kukonaskeleita. 

2000-luvulle siirryttäessä valikoima suorastaan räjähti ja kanan lihaa myytiin jos minkälaisissa muodoissa. Nyt on tarjolla laadukkaita kanamakkaroita ja -leikkeleitä. Kanaa löytyy kaupasta myös uunivalmiina ja pannuvalmiita. Voit edelleen ostaa sen kokonaisenkin broilerin tai grillata vain kanavartaita pihagrillissä. Kanasta on tullut myös naposteltava herkku siipinä tai paneroituina erilaisia paloina. Kanaravintolat ovat myös vallanneet Suomeen etelästä pohjoiseen viime vuosien aikana. Mitäs se Mäkkärin mainos hokikaan muutamia vuosia sitten "Syökää kanaa! Syökää kanaa!" 



Ja me suomalaiset kyllä syömme kanaa! Hunajamarinoitua broileria myydään edelleen melkein 4 miljoonaa pakkausta vuodessa! Aika monessa ruokapöydässä siis nautitaan tästä 30 vuotta sitten lanseeratusta kanaherkusta. Kariniemen jälkeen myös muut valmistajat ja brändit (Atria, Pirkka, Kotimainen) ovat tuoneet kauppoihin oman hunajamarinadikanan. Kariniemeltä erilaisia hunajamarinoituja tuotteita löytyy peräti 12 erilaista.



Meillä kokkailtiin juhlavuoden uutuutta Kariniemen Kananpojan Hunaja isoja fileesuikaleita, joita on pakkauksessa peräti 750g joten tästä riittää isommallekin ruokaseurueelle. Olin kahden vaiheella teenkö oman version vai nappaanko Kariniemen ysäririsoton. Lopulta oma versio voitti koska minulla ei ollut edes keittiön kaapissa risottoriisiä vaan ainoastaan jasmiiniriisiä.

Kariniemen hunajamarinoidut isot fileesuikaleet pannulle paistumaan. Ostin Lidlistä siemenettömiä suippopaprikoita ja punasipulia. Alun perin minun oli tarkoitus myös laittaa kahta eri kukkakaalia mukaan mutta säästinkin ne yhteen toiseen ruokaa eli jäivät pois annoksesta. Paprikat ja sipulit toiselle pannulle öljyyn pehmenemään. 

Suolaa, valkopippuria ja vähän kermaa kanansuikaleiden päälle ja lopulta myös sipulit sekä paprikat joukkoon. Tarjoiltiin jasmiiniriisin sekä persiljan kera ja nyt joudun mainostamaan, että oli ihan pakko vähän vielä santsata vaikka vatsa oli jo ihan pinkeänä. Sen verran runsas tuo 750g pakkaus on, että siitä sai vielä toisen aterian syötyä seuraavana päivänä. Omnomnom!





Kariniemen Ysäririsotto, kuva Kariniemi 

Ysäririsotto ohje

½ pkt Kariniemen Kananpojan Paistisuikale hunaja 800 g 

4 dl pitkäjyväinen riisi 

1 pss herne-maissi-paprika 

1 l kanalientä 

1 tl currya 

1 pieni sipuli kuutioituna 

Lisäksi: rypsiöljyä paistamiseen 

Ruskista kanasuikaleet pienessä määrässä rypsiöljyä ja siirrä sivuun odottamaan. Kuullota riisi ja sipuli rypsiöljyssä, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää kattilaan kanaliemi ja keitä välillä sekoittaen, kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää mukaan ruskistetut kanasuikaleet ja herne-maissi-paprika. Hauduta sekoitellen, kunnes riisi on kypsää ja risotto sopiva rakenteeltaan.



Kariniemen Galinhada, kuva Kariniemi 

Seuraavaksi voisin kokeilla miltä maistuu Kariniemen Galinhada, johon käytetään sekä Kariniemen Kananpojan Pannuvalmiita suikaleita fileestä, Spicy Brazil ja Kariniemen Kananpojan Kanapekoni grillimakkaraa. 

Kariniemen Galinhada ohje

1 pkt Kariniemen Kananpojan Pannuvalmiit suikaleet fileestä, Spicy Brazil 400 g 

1 pkt Kariniemen Kananpojan Kanapekoni grillimakkara 

260 g 1 sipuli 

3 valkosipulin kynttä 

1 tl kurkumaa 

8 dl kanalientä 

2 laakerinlehteä 

3 dl pitkäjyväistä riisiä (huuhdeltuna) 

2 tomaattia kuutioituna suolaa rouhittua mustapippuria 

½ ruukkua korianteria 

½ ruukkua lehtipersiljaa 

1/3 tl rouhittua mustapippuria suolaa maun mukaan 

3 rkl rypsiöljyä 

Viipaloi makkarat ja paista ne kauniin värisiksi paistinpannulla pienessä määrässä rypsiöljyä. Siirrä makkarat sivuun ja lisää pannulle kanasuikaleet. Paista kauniin värisiksi ja siirrä sivuun. Lisää pannulle hienonnettu sipuli, valkosipuli ja kurkuma. Kuullota. Lisää sipulin joukkoon paistetut kanat, makkarat, tomaatti ja laakerinlehdet. Lisää joukkoon kanaliemi ja kiehauta. Lisää huuhdeltu riisi kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen kiehuen ja välillä sekoittaen, kunnes riisi on kypsää ja galinhada on paellamainen rakenteeltaan. Lisää tarvittaessa välillä kanalientä, mikäli koostumuksesta uhkaa tulla liian tiukka. Viimeistele valmis galinhada tuoreilla yrteillä.



Kariniemen kananpoika Classic filee- & kasvissuikaleet / Kariniemen kanapoika Spicy Brazil filee- & kasvissuikaleet - soveltuvat wokkiin, pastaan, soppaan ja tortilla/fajita/wrap herkutteluun. 

Ovatko Kariniemen kanaherkut tuttuja siellä ruudun toisella puolella? Kuinka usein teillä syödään kanaa? Onko hunajamarinoitu kana tuttua jo ysäriltä? Mikä on oma suosikki kanaruokasi? Voit jakaa kommentteihin myös resepti halutessasi. 

Mukavaa perjantaita ja makoisia ruokahetkiä!








6 kommenttia:

  1. Meillä syödään aika usein broileriruokia. Nytkin on valmistumassa sellaista perjantain päivälliseksi.
    Ihanaa viikonloppua sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Broileri on meilläkin usein ruokapöydässä. Kevyempi vaihtoehto kuin punainen liha - vaikka sitäkin kyllä syön - ja kanaa on myös kivata grillata sekä laittaa salaatteihin. Hyvää viikonloppu Kristiina sinne Ahvenanmaalle <3 - teillä varmaan jo kohta kevät!

      Poista
  2. Kun poika oli pieni hän halusi aina syödä hunajakanaa.
    Mummo sanoi kerran, että jos syö liikaa kanaa kasvaa siivet.
    Kun poika lähti opiskelemaan otti hän mukaan pannun, jolla oltiin
    yhdessä kanat paistettu. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka kommentistasi! Kiva kuulla, että pojalla on ruokamuistoja myös tästä hunajakanasta. Mummo taisi vähän jekuttaa poikaa :) Aika hauska yhteensattuma, että kun muutin itse aikoinaan kotoa opiskelemaan sain ottaa myös mukaani yhden lempi paistinpannuni. Minulla on se itse asiassa vieläkin. Hyvää viikonloppua :)

      Poista
  3. Meillä syödään yleensä juurikin hunajamarinoita kanafileitä. Kanaa syömme kerran kaksi viikossa. Kanaruoat valmistuvat ihanan nopeasti ja siksi ovatkin varmaan usein arkiruokana.
    Herkullisia annoksia saa helposti aikaiseksi. Hyvältä näyttää tuo sinunkin tekemä ruoka.
    Kanawokki taitaa olla ihan ykkönen minulle ja sitten kanakeitto.
    Herkullista viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kana syön itsekin eri muodoissa ja suuri tuo nopea valmistuminen on valttia arkipäivinä. Nyt alkoi tehdä mieli kanakeittoa, jota en itse asiassa ole syönyt varmaan vuoteen. Lämmin keitto olisi kiva vaikka ulkoilun jälkeen. Hyvää lauantaita ja viikonloppua Outi <3

      Poista