syyskuuta 06, 2021

Ihanat maatuskat, jotka koristavat myös kenkiä ja käsilaukkuja

 







Postauksen kuvat on lainattu netistä.

Maatuskat eli venäläiset puunuket ovat aina viehättäneet minua. Muistan leikkineeni lapsena matkamuisto maatuskalla, jonka sisältä löytyi lisää maatuskoita. Ihanan värikkäisiin asuihin puetut nuket pienenivät pienemistään kunnes se viimeinen ei enää auennutkaan paljastaen uutta maatuskaa. Nukeille oli maalattu punaiset posket sekä huulet, jotka tekivät niistä pikkutytön silmissä vieläkin kauniimpia. Vielä silloin en sitä tiennyt mutta opin myöhemmin, että maatuskoita on aina pariton määrä yhteensä. 

Lukiossa venäjäntunneilla puolestani opin, että maatuska on venäjäksi матрёшка, matrjoška, joka on taas venäjän kielen äiti-sanan hellittelymuoto. Kevään 2015 Pietarin reissulla kuolasin ohi kulkiessani yhden maatuska kaupan ikkunan takana kauniita nukkea monena päivänä. Kun vihdoin olin valmis astumaan kauppaan sisälle ostaakseni ikkunassa näkemäni nuken kauppa olikin kiinni kyseisenä päivänä. Minua harmitti ihan vietävästi. Uudesta Pietarin matkasta olen haaveillut mutta nykyinen maailmantilanne on siirtänyt sen johonkin hamaan tulevaisuuteen. 








Sokos Hotel Vasilievskyn aamiaisbuffetin koristeena olevista maatuskoista ehdin napata kuvan. 

Maatuskoiden sanotaan syntyneen Venäjällä japanilaisen Fukuruma nuken innoittamana. Jo 1800-luvulla Sergei Malyutin luonnosteli ensimmäisen "venäläisen tyylin" pyöreäkasvoisen nuken. Vasta 1890 lelujenvalmistaja Vasiliv Zvezdochkin alkoi veistämään nukkeja puusta. Uupouusi nukke sai silloin myös alkuperäisen nimensä Matryona. Myöhemmin nimi vaihtui Matryoshkaksi eli maatuskaksi. 

Venäjän Voguen - muodin "Raamatun" täyttäessä 10 vuotta julkaistiin kokoelma maatuska nukkeja. 

Netin syövereissä pyöriessäni olen myös löytänyt aivan ihania maatuska kenkiä ja käsilaukkuja. Vuonna 2017 italialainen luksusbrändi Dolce & Gabbana teki todella näyttävän Russian Dolls capsule malliston, jota myytiin vain Venäjän D&G liikkeissä. Kenkien koroina näkyi tuttuja maatuskoita ja käsilaukkuihin oli kirjailtu risipistoilla myös tuttuja nukkeja. Miltähän tuntuisi kävellä maatuska-korolla varustetulla korkkarilla? Näistä voi vain haaveilla koska mallisto on myyty jo vuosia sitten loppuun. Ehkä secondhand -markkinoilta näitä voisi vielä löytää. 



Myös muut valmistajat ovat löytäneet venäläiset maatuskat omiin mallistoihinsa. Charlotte Olympia teki jo vuonna 2012 oman Matryoshka Dolls -malliston. Yleensä Charlotten kengissä on huippukorkeita korkoja mutta tähän maatuska tai jossain myös babushka nimellä kutsuttuun mallistoon on otettu mukaan myös matalia, tohvelimallisia kenkiä varustettuja totta kai "russian dolls teemalla". Mallistosta löytyi myös maatuska käsilaukku, johon ei varmasti kokonsa puolesta mahtuisi kuin kännykkä ja yksi huulipuna mutta mitä sitä nyt muuta edes mukanaan tarvitsee juhlissa kantaa. 



Vuonna 2018 Venäjällä pidettiin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut ja italialainen Furla julkaisi oman maatuska capsule mallistonsa. Mallisto kulki nimellä "The Metropolis Matryoshka" ja sitä myytiin yksin omaan Venäjällä. Laukkuja oli saatava GUM tavaratalosta Moskovassa ja Gallery Shopping Center keskittymästä Pietarissa sekä myös Furlan liikkeistä Mustanmeren rannikkokaupunki Sotsissa. Mallistoa oli voinut myös Venäjällä tilata netin kautta. Vaaleanpunaisella pohjalla maatuskoja ja vähän erivärisiä kuin tavallisesti olemme tottuneet näkemään.  


Irregural Choice mallistossa löytyy myös maatuska kenkiä. Irregularin mallisto, jonka englantilainen  Dan Sullivanin perusti jo vuonna 1999 on aina erottunút massasta. Onhan mallistoa nimi jo enteellisesti "erilainen valinta". Omistan itse yhdet "kirsikkakakku kengät" ja Irregular Choicen kengät kyllä huomataan aina. Niistä syntyy myös keskustelua täysin ventovieraiden ihmisten kanssa. Vuonna 2015 olivat myös maatuskat löytäneet tiensä kenkiin. 

Netistä löysin myös jännän Melbournessa Australiasta lähtöisen olevan Erstwilder sivuston, jossa myydään design merkkejä, limited edition -mallistoja ja vintage tuotteita. Totta kai sieltä iski myös silmään maatuska käsilaukku, joka valitettavasti oli merkinnällä "sold out". Todella söpö ja epäkäytännöllisen pieni mutta hinnaltaan se olisi ollut ihan kohtuullinen tilattavaksi. Tätä sivustoa täytyy ehdottomasti tutkia ajan kanssa enemmänkin.

Judith Leiberin coutoure maatuska laukuista olisinkin saanut sitten pulittaa aika paljon enemmän euroja. Jo edesmenneen unkarilaissyntyneen mutta Amerikassa vaikuttaneen suunnittelijan laukut ovat todellisia taideteoksia. Vuonna 2018 kuolleen Judithin koko elämästä ja tuotannosta voisi tehdä joskus ihan oman postauksen koska hänen tuotantonsa oli niin uniikkia. Kyllähän tämä laukku on kuin koru! Mutta täysin yli minun budjettini. 

Myös lukemattomilta valmistajilta löytyy tuotteita, joissa on käytetty maatuska aihetta. Nuo maatuska kumisaappaat ovat itse asiassa aika hauskat. Edelleen pidän maatuska nukeista ja mm. kirpputoreilta - joissa nyt korona-aikana en ole kyllä käynyt - metsästelen nukkeja. Niissä on jotain maagista ja lapsuuden mieleen tuovaa. Olen kyllä aika tarkka niiden suhteen eli ihan kaikki nuket eivät minunkaan silmääni miellytä. Toivotaan, että joskus tulevaisuudessa myös pääsen taas matkustamaan Pietariin ja kurkistamaan siihen maatuska kauppaan sisälle. 

Onkohan siellä ruudun toisella puolella maatuska keräilijöitä?












8 kommenttia:

  1. En keräile maatuskoita, mutta voisin todellakin aloittaa keräilyn noista D&G:n kengistä :) Ne ovat kuin taideteokset. Kelpaisi väärä kokokin, laittaisin kengät hyllyyn.

    Taisi olla Kiovassa, kun ystäväni osti pojalleen modernimman maatuskan. Siinä oli joku pojan fanittama eurooppalainen jalkapallojoukkuen maatuskoina. Tuliainen oli erittäin mieluinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko tarkentaa ettei minullakaan ole montaa maatuskaa itselläni - ainakaan vielä. Minäkin voisin ottaa kyllä nuo D&G:n kengät. Todella kauniit ja en tiedä uskaltaisinko laittaa niitä edes jalkoihin vaan hyllylle kuten sinäkin.

      Ihan varmasti futismaatuska on ollut mieluinen nuorelle pojalle. Olen itse törmännyt julkkismaatukoihin, poliitikkojen kasvoille varustettuihin ja myös sellaisiin vähän enemmän moderneihin.

      Poista
  2. Nuo kengät joissa on rusetteja voisin itsellenikin ottaa, mutta nuo joissa maatuskat on korkoina olisivat kyllä korkkarikävelytaidoilleni aivan liian suuri kynnys ylittää. Mullakin oli joskus yksi maatuskanukke, mutta jonnekin kirpparille olen tainnut sen viedä, sillä enää sitä ei ole.
    Mukavaa päivää sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irregular Choice kengissä on muuten hyvä lesti eli teit hyvän valinnan maatuska kengistä. Minua harmittaa ettei tuota maatuska käsilaukku ollut enää myynnissä koska se olisi ollut kuin koru.
      Maatuskat taisivat olla tavallisia tuliaisia joskus kun matkattiin Neuvostoliittoon ja sieltä ei ollut oikein mitään muuta ostettavaa.
      Kivaa viikonjatkoa sinulle <3

      Poista
  3. Täällä myös yksi maatuska fani. Minulla onkin täällä muutama maatuska maatuskoineen :)
    Aivan ihania nuo Furlan laukut, mikä vaan kelpaisi tännekin.
    Kaunista viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän meitä on kaksi Outi <3 Furlan laukut ovat ihania ja ne eivät ole ihan tähtitieteellisen kalliita. Voisin ottaa minäkin itselleni. Tai sitten tuollaisen ihan maatuskan mallisen laukun.
      Kivaa viikon jatkoa Outi <3

      Poista
  4. Tosi hauska konsepti! Erityisesti nämä DG kengät olisin käyttänyt ihan mielelläni. Pitää äkkiä rikastua 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatuska sopivat kyllä koristeeksi muotiin! Ystäväni kirjoitti Facebookin puolelle, että hänellä on myös maatuska kuvioidut sukkahousut. Jännä juttu, että monet näistä mallistoista tehtiin kuitenkin Venäjän markkinoille vaikka ehkä muutkin olisivat halunneet itselleen maatuska D&G:t. Täytyy jatkaa lottoamista, jotta jonain päivänä saa edes yhdet Dolce & Gabbanan kengät itselleen.

      Poista