syyskuuta 19, 2021

Ruth Huimerind tuli tutuksi kun sain postikortin

 

Kuvat Ruth Huimerind / kollaasi @marjonmatkassa

Kesällä 2012 sain äärimmäisen merkittävää postia. Oli kuuma heinäkuinen kesäpäivä kun töistä kotiin palatessani löysin muun postin seasta todella erikoisen postikortin. Kuvassa seisoi nainen pyöreällä kivellä, autiolla hiekkarannalla yllään entisaikojen vannealushame eli krinoliini. Naisella, jonka yläosaa kuvassa ei näkynyt - koska hän seisoi ehkä kumartuneena - oli käsissään myös jännät esineet. Vasemmassa kädessä hän piteli kahta gladiolusta ja oikeassa kädessä mitä ilmeisimmin käsilaukkua.

Olin lukuisilla Italian matkoillani ihastunut miekkaliljoihin eli gladioluksiin ja jo ne saivat minut hymyilemään. Myös erikoinen asetelma ja sekä mallin kengät kiinnittivät huomioni. Kortti tuli Pärnusta, jossa kummityttöni oli äitinsä kanssa viettämässä kesälomaa. "Amanda valitsi sulle tämän kortin. Aurinkoa on." luki kortissa saatesanoina. Kortista selvisi myös kenen tuo maaginen kuva oli - foto @ Ruth Huimerind 1999 ja kuva-aihe oli nimetty "Liza esimest korda Pärnus". Onneksi kortin nimi englanniksi käännettynä selvensi minulle, että aiheena oli "Liza ensivisiitillä Pärnussa". Kuvan tunnelma on ihan huikea!
Kiitin tekstarilla ihanasta kortista lomalaisia ja sen jälkeen jumiuduin tunneiksi läppärin eteen. Minun piti etsiä kaikki mahdollinen mitä netin ihmeellinen maailma kertoo tästä loistavasta ja puhuttelevan tyylin omaavasta naisesta nimeltään Ruth Huimerind. Vuonna 2012 hänellä oli vielä omat nettisivut käytössä mutta nyt www.ruthhuimerind.com eli valitettavasti ole enää toimi. Harmi sillä monet minun aikoinaan Facebookiin tallentamat valokuvat ovat huonolla resoluutiolla varustettuja ja myös kuvakoolta todella pieniä. 
Ruth Huimerind by Saara Huimerind 

Wikipedian mukaan Ruth Huimerind (synt. 29.2.1956 Pärnu) on virolainen suunnittelija, valokuvaaja ja julistetaiteilija. Hän on opiskellut Viron taideakatemiassa (Estonia Kunstiakadeemia) teollista muotoilua ja valmistunut sieltä 1980. Ruth on naimisissa arkkitehti Jaak Huimerindin kanssa ja heillä on kolme lasta. Löysin myös netistä mielenkiintoisen Los Angeles Timesin artikkelin siitä millaista pariskunnan elämä on ollut Viron itsenäistymisen jälkeen työn ja perheen yhteensovittamisessa neuvostovallan kukistuttua. Ruth on uransa alkuvaiheessa tehnyt paljon "blue posters" eli "sinisiä julisteita", joita mm. Graphis Poster Annual (Sveitsi), Gebrauchsgraphic (Saksa), Communication Arts (Kanada) ja Idea (Japani) edelleen myyvät nettisivuillaan. 


Kuva lainattu Ruth Huimerindin Instagram sivulta 

1990-luvulla Ruth Huimerind alkoi myös työskennellä stylistina ja valokuvaajana. Huimerindin laajensi osaamista uudelle alueelle kirjojen suunnitteluun noihin samoihin aikoihin. Ruth Huimerindillä on täysin omanlaisensa ja hyvin tunnistettava tyyli. Ruthin valokuvat olivat hyvin värikkäitä ja myös äärimmäisen leikkisiä. Niissä oli omasta mielestäni paljon sadunomaisuutta mukana. Kuvaan on saatu vangittua hetkiä, jotka voisivat olla myös unimaailmasta. Valokuvissa on vähän sellainen "Liisa Ihmemaassa" tunnelma kun malli on vaikka viety kyykkimään jakkaralle keskelle kaalipeltoa värikkäissä korkokengissä ja sukkahousuissa. Koska olen "kenkähullu" minua totta kai myös on aina viehättänyt se, että Ruthin kuvissa on upeita kenkiä yhdistettynä sukkiin.

Kuva Ruth Huimerind

Kummityttöni ei olisi voinut valita parempaa korttia herättämään kummitädin mielenkiintoa tähän loistavaan taiteilijaan. Löysin myös Ruthin ottamia valokuvia, jossa tuo krinoliiniin puettu Liza oli Pärnun ensivisiitillään kuvattuna myös muista kuvakulmista. Lizalla on päässään pieni, musta leuan alle solmittu myssy, joka voisi viitata Lizan olevan Pärnussa 1800-1900 -lukujen vaihteessa jolloin myös krinoliini liittyy naisten muotiin. Toisaalta Lizan käsilaukku ja kengät ovat modernit joten Ruth on hakenut kuvassa enemmän tunnelmaa kuin autenttisuutta. Myös Lizan käsiinsä vetämät käsineet vievät ajatukset 50-luvulle. Toisaalta hänen lahkeellinen uimapukunsa on kuin suoraan vanhoista valokuvista Pärnun kylpylöiden hiekkarannoilta iloiselta 1920-luvulta. Ruth ei ole valokuvissaan sidottu orjallisesti aikaan vaan niiden välittämä tunnelma on ajatonta.  Kuvat Ruth Huimerind / kollaasi @marjonmatkassa

Ruth Huimerind on tehnyt myös valokuvasarjan, jossa on käytetty erilaisia kasviksia, vihanneksia ja marjoja ihan uudella tavalla valokuvissa. Mallin hattuna voi toimia iso kaalinlehti tai kädessä tutun kukkakimpun sijasta onkin iso raparperinlehti. Tai valokuvassa malli kylpee parsakaaleissa kun vaahtokylvyssä konsanaan. Isot vihreät kurpitsat yhdistettynä Kihnun upean värikkääseen kansallispukuun on todella kaunis! Aivan huikeita oivalluksia, joista juuri pidän Ruthin kuvissa. Niissä voi sekoittaa ihan tavallisia asioita muotiin, tyyliin ja kauneuteen. 

Ruth Huimerind Instagram
Kuvat Ruth Huimerind / kollaasi @marjonmatkassa

Ruth Huimerind Instagram

Ruth Huimerind Instagram

Ruth Huimerind Instagram
Kuvat Ruth Huimerind / kollaasi @marjonmatkassa

Ruth on löytänyt myös kuviinsa aina jänniä kuvakulmia ja paikkoja. Ihailen myös noita lukemattomia erikoisia sukkia/sukkahousuja, joita hän on käyttänyt kuvissaan. Ihan huippuja ovat myös kuvat, joissa on käytetty punaisia kärpässieniä. Olen itse myös vuosia kuvannut niitä. Kärpässienet ovat kiehtovia jo väriensä takia mutta samalla myös niiden myrkyllisyys on myös tavallaan "pelottavaa". Valokuva, jossa Ruth on laittanut mallin selälleen vihreälle sammalvuoteelle makaamaan metsässä punaiset korkkarit ja eriväriset sukat jalassa on ihan mieletön! Tästä tulee mieleen "Lumikki ja seitsemän kääpiötä" ja hetki kun Lumikki puraisee omenaa vaipuen uneen odottamaan prinssiä. 

Kuva Ruth Huimerind 

Ruth Huimerind Instagram

Ruth Huimerind Instagram

Katselin juuri omaa Facebook profiiliani kesältä 2012 ja huomasin, että olen jakanut siellä lukemattomia Ruth Huimerind kuvia silloin. Olin aivan innoissani taiteilijasta ja hänen valokuvistaan. Ruthin tyyli oli täysin erilaista mihin olin tottunut eli värikkäitä valokuvia, joissa oli jännästi yhdistettynä luontokuvaa, muotia ja mennyttä maailmaa ruokaan sekä "erilaisiin piilomerkityksiin" kuvien takana. Totta kai ne kengät kiinnostivat. Oheiset kuvat olen koostanut jakamista Ruth Huimerindin kuvista tuolta 2012 kesältä. 
Mitä Ruth Huimerindille kuuluu nykyään? Hänen nettisivunsa ovat suljetut joten voisin ajatella ettei hän tee enää samalla intensiteetillä taidettaan. Toisaalta Instagram päivittyy kyllä. Ehkä Ruth toimii nykyään vain tyttärensä Annan ja hänen miehensä Jaanin taustavaikuttajana Supelsaksad -nimisen kahvilan pyörittämisessä Pärnussa. En olen käynyt tässä hurmaavassa kahvilassa mutta nettikuvien perusteella Ruthin on ollut kyllä vahva osuus kahvilan sisustusta tehtäessä. Ja varmasti myös arkkitehti-isä on auttanut myös tytärtään.Kuva Visit Pärnu
Kuva Visit Pärnu
Kuva Visit PärnuRuth Huimerind Instagram

Kahvila Pärnussa on 150 vuotta vanhassa hirsitalossa, jonka sisustuksessa on samaa iloista värikkyyttä ja eloisuutta kuin Ruth Huimerindin valokuvissa. Pitsipöytäliinoja, kukkatapetteja, kynttilöitä, posliiniastioista ja värikkäitä huonekaluja. Kahvilassa leijuu siellä käyneiden kertomuksen mukaan vastaleivotun pullan tuoksu ja kahvilan kakut ovat todella mielikuvituksellisia. Kahvilassa on mahdollista myös ruokailla.  Vuonna 2010 kahvila Supelsaksad sai Viron sisustusarkkitehtiliiton ruokapaikan sisustuspalkinnon. Se on myös voittanut Viron parhaan kahvilan hopealusikan vuonna 2012 ja vuosi toisensa jälkeen paikka on valitaan Pärnun parhaaksi kahvilaksi.

 ♥ Kiitos Amanda ja Kati tuosta postikortista, joka avasi ovet Ruth Huimerindin todella värikkääseen ja mielenkiintoiseen taidemaailmaan 

6 kommenttia:

 1. Ihan mielettömän upeita kuvia. Monesta kuvasta tulee sellainen Liisa Ihmemaassa fiba. Ihanan intesiiviset värit ja todella puoleensa vetäviä kuvia muutenkin.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi Outi ♥ Juurikin kun Liisa Ihmemaassa tunnelma ja jokainen kuva sisältää paljon asioita, joiden merkitystä voi pohtia ja luoda oman tulkintansa. Oli kiva huomata, että Ruth Huimerind huomasi Instagramin puolella jakamani kuvat ja kommentoi niihin kauniisti. Kävi vielä tykkäämässä muistakin kuvista. Upea nainen ♥
   Kivaa viikkoa Outi!

   Poista
 2. Ihania värikkäitä kuvia. Ja nuo kaikenlaiset kuviolliset sukkikset. Harmi kun Suomesta ei saa mitään tuommoisia.

  VastaaPoista
 3. Minua juttu hurmasi myös loistavan kirjoituksesi takia. Osaat avata asioita, jotka jäävät helposti huomioimatta. Huimerindin kuvat ovat niin monitasoisia ja yllätyksellisiä, niistä tulee esille aina uusi kerros kun katsoo toisen kerran. Syvemmälle.

  Kiitos, Marjo! Aivan huikea postaus.

  VastaaPoista
 4. Tosi upeita kuvia. Tykkään jotenkin ihan hirveästi ja otinkin tuon instatilin heti seurantaan. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista