maaliskuuta 19, 2021

Nicolas Kirkwood ja mielikuvitukselliset kengät

 On aika taas kääntää katse kenkiin! Muutama teistä lukijoistani on viestitellyt viime päivinä, että kenkiä kaivattaisiin kuumeisesti blogiin. "Haluaisin nähdä jotain kaunista ja siirtää ajatukset ikävistä asioista välillä keveämpiin." kirjoitti kenkien suuri ystävä, lukijani Sari. Nadine puolestaan kommentoi pupukengät postaukseeni "Ehkä se onkin sitä kuuluisaa koronaväsymystä, mutta minusta on ihanaa lukea jotain uutta kun jatkuvaa korona raporttia kaikissa medioissa. Lisää juttuja kengistä, kiitos!"

Tällä kertaa tutustutaan englantilaisen Nicholas Kirkwoodin äärimmäisen veistoksellisiin ja arkkitehtonisiin kenkiin. Ensimmäiset kenkänsä Nicholas esitteli vuonna 2005. Uusia mallistoja on syntynyt vuosittain jo yli viidentoista vuoden ajan. Kirkwood on uransa aikansa tullut tunnetuksi myös lukuisista catwalk yhteistöistään uusien nousevien merkkien kanssa. Amerikkalainen Rodarte, Erdem, Roksanda ja Peter Pilote ovat saaneet omat myös kenkämallistonsa Kirkwoodin toimesta. Tällä hetkellä brändin kenkiä myydään 150 liikkeessä ympäri maailmaa sekä hänen omaa nimeään kantavissa lippulaivaliikkeissä Lontoossa, New Yorkissa ja Las Vegasissa. 
Nicholas Kirkwood (synt. 10.7.1980) opiskeli 1998-1999 Lontoon kuuluisassa Central Saint Martins College of Art & Desing opinahjossa. Tämän koulun menestyneitä kasvatteja vuosien varrella ovat olleet mm. Alexander McQueen, Stella McCartney ja John Galliano muutamia mainitakseni. Opiskelujensa jälkeen Nicholas työskenteli modisti Philip Treacyn liikkeessä Lontoossa useita vuosia. Philip Treacy on tunnettu äärimmäisen näyttävistä haute couture hatuista ja käsilaukuistaan. Englannin kuninkaallisista Cambridgen herttuatar Catherine, prinsessat Beatrice ja Eugenie sekä myös Meghan Markle ovat esiintyneet Philip Treacyn hatuissa. Itselleni on jäänyt myös mieleen Treacyn todella mielikuvitukselliset hatut Sarah Jessica Parkerilla ja Lady Gagalla.

Nicholas Kirkwood sai inspiraation juuri Treacyn hatuista oman urasuuntautumiseensa ja hän päätti alkaa suunnittelemaan statement kenkiä, joille selkeästi hänen mielestään oli myös tarvetta. Kirkwoodilla oli jo yksi designtutkinto taskussaan mutta oppiakseen suunnittelemaan ja ennen kaikkea myös tekemään kenkiä hän aloitti kenkäalan opiskelun vuonna 2001 oppilaitoksessa nimeltään Cordwainers College. Koulussa ovat vuosien saatossa saaneet oppia myös monet tunnetut kenkädesignerit kuten Jimmy Choo, Patrick Cox, Sophia Webster ja Charlotte Olympia. 


Ensimmäisen oman kenkämallistonsa Nicholas Kirkwood julkaisi keväällä 2005. Mallisto keräsi heti aivan valtavasti huomioita ja siitä kirjoitettiin muotilehdissä ympäri maailmaa. Malliston kengät olivat "enemmän taidetta kuin jaloissa pidettäviä kenkiä" mutta ne johdattelivat hänet kuuluisuuteen. Kirkwood voitti omalla persoonallisen erilaisella tyylillään Condé Nast Footwear Emerging Talent of the Year palkinnon. Hänen uransa lähti samalla rakettimaiseen nousuun. Miehen nimi oli muotimaailmassa kaikkien huulissa ja hänen kanssaan haluttiin myös tehdä yhteismallistoja.

Nicholas Kirkwood x Rodarte yhteismallisto FW2010-2011

Nicholas Kirkwood x Pollini yhteismallisto 2011

Nicholas Kirkwood teki myös malliston kuvataiteilija Keith Haring muistolle 2011. Nicholas Kirkwood SS2012

Nicholas Kirkwood SS2013


Nicholas Kirkwood SS2014

Nicholas Kirkwood SS2015

Nicholas Kirkwood on voittanut vuosien saatossa lukemattomia palkintoja.

 • 2005: Conde Nast / Footwear News - Vivian Infantino Award for Emerging Talent
 • 2007: Vogue Italia / Alta Roma - Who’s on Next Award for Accessory Designer
 • 2008: Conde Nast / Footwear News - Designer of the Year
 • 2008: British Fashion Awards - Swarovski Award for Emerging Talent - Accessories
 • 2008: British Fashion Council - S/S 2009 - New Gen
 • 2008: British Fashion Council - A/W 2008 - New Gen
 • 2009: British Fashion Council - A/W 2009 - New Gen
 • 2010: British Fashion Award - Accessory Designer of the Year Award
 • 2010: DWGSN Global Fashion Awards - Most Influential Designer - Accessories
 • 2011: Conde Nast / Footwear News - Designer of the Year
 • 2012: British Fashion Award - Accessories Designer of the Year Award
 • 2012: Elle UK Style Awards - Accessories Designer of the Year
 • 2013: BFC and Vogue Designer Fashion Fund - Prize winner
 • 2013: Elle Style Awards - Accessories Designer of the Year

Vuonna 2015 Nicholas Kirkwood juhli 10-vuotista uraansa suunnittelemalla leikkisän malliston nimeltään "Kirkwood 10". Tässä mallistossa yhdistyivät sekä pop kulttuuri että kenkäsuunnittelijaa inspiroiva graafinen esteettisyys. Juhlistaakseen kuluneita kymmentä vuotta hän teki uransa varrella lanseeratuista kenkämalleista 10 kengän juhlakokoelma. Eikä minkä tahansa kokoelman vaan nämä luksuskengät olivat saaneet inspiraatiota videopeleistä, leluista ja 1980-luvun elokuvista. Kenkien nimet olivat myös hauskasti Game Over, Pac Man ja The Arcade. Kengät myös myytiin aitojen leikkikalujen myyntipakkauksia muistuttavissa laatikoissa.Nicholas Kirkwood SS 2016
Nicholas Kirkwood "helmimallisto" AW2017-2018 

Nicholas Kirkwood London Fashion Week 2019


Jään mielenkiinnolla odottamaan mihin suuntaan Nicholas Kirkwoodin kengät tulevat jatkossa kehittymään. London Fashion Week tapahtumassa 2019 nähtiin hyvin erikoisia, äärimmäisen futuristisia ja poikkeuksellisista materiaaleista tehtyjä kenkiä. Toisaalta Kirkwood on tehnyt hyvinkin konservatiivisia helmillä varustettuja sandaaleja "ready to wear" -mallistoonsa. Tammikuussa 2021 uutisoitiin, että brändi lanseeraa uuden Nicholas Kirkwood x Andy Warhol malliston. Tuntuu siltä, että Kirkwoodilta voi aina odottaa oikeastaan mitä vaan koska hän on melkoinen kameleontti suunnitelmissaan ja kyvyssään muuntautua eläen samalla myös voimakkaasti ajassa. 
 Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä. 


 20 kommenttia:

 1. Olisiko tyyli muuttunut käytettävämpään suuntaan, ainakin valisemissasi viime vuosien mallikuvissa korot ovat maltillisenmpia, vaikka väriä ja näyttävyyttä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi johtua myös minun valitsemista kuvistani :) Haute couture kengissä haetaan toki aina ihan erilaista näyttävyyttä ja yksilöllisyyttä kuin "ready to wear" kengissä. Itse koen, että tuo London Fashion Weekin mallisto oli kokeellinen ja omaa tyyliä hetkellisesti rikkova. Uskon silti, että Kirkwood tietty "oma leima" ja korkea korot jatkavat myös.

   Poista
 2. Tosiaankin mielikuvituksellisia kenkiä! Kengät voivat nykyään näyttää ihan minkälaisilta tahansa. Jännä tuokin yksi jossa jonkinlainen pallo kantapään alla. Odottaa koko ajan että pallo poksahtaa rikki kun astuu kengällä :) "Vain mielikuvitus on rajana"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta Kristiina! Monissa Kirkwoodin kengissä mielikuvitus kyllä on rajaton ja kaikki näyttää olevan mahdollista. Uskon, että kun suunnittelija "tietää tietyt lainalaisuudet" kengän ja jalan välillä voi esim. korkona toimia lähes mikä tahansa kappale, jos se vain riittävän kestävä ja paino jakautuu oikein.
   Kivaa viikonloppua <3

   Poista
 3. Ai että miten upeita kenkiä. Eihän sitä tarvitse päälleen enää muuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin upeita ja useita haluaisin sovitella omaa jalkaani. Jos kuitenkin jotain muutakin pientä kenkien lisäksi ettei tule vilu :D

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta, Marjo! Päivän kohokohta 🌞

  Jos jostain syystä haluaisin olla rikas, niin että pääsisin käsiksi tuollaisiin luomuksiin. Tämä mallisto on jotain aivan muuta kun Halosen valikoima 🙈

  Tuskin nämä kengät on Suomen loskaa varten, mutta ihan pari kerta vuodessa punaisella matolla voisi käyttää. Noh, kiva siitä unelmoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Nadine :) kiva jos miellytti sinua.

   Olen kuule itse miettinyt ihan samaa, että jos olisi syntynyt kultalusikka suussa tai muuten olisi onnistanut vaikka lotossa niin sijoittaisin todella laadukkaisiin luksuskenkiin. Nyt tyydyn vain ihailemaan näitä kaunokaisia.

   Useimmat näistä kengistä on tarkoitettu juhliin ja erikoistilaisuuksiin eli ei välttämättä siis kävelyyn meidän olosuhteissa.

   Kivaa viikonloppua Nadine :)

   Poista
  2. Toki, jotain haute couture kengät eivät ole ihan normi käyttöä varten. Mutta itsekin olen omistanut varsin mukavat ja kestävät kengät jokapäiväiseen menoon. Mulla on käytössä Casadei (v. 2012 ostetut, valkoiset edelleen) sekä Venturini-sandaalit (20v, häihin hankitut) ja Rene Caovilla nilkkurit. Kyllä ne hyvin kestää. Enemmän käytän toki jotain edullista, Prima Moda tai Venezia.

   Olen niin paljon innostunut sun jutusta, että lähdin kuvaamaan omia kenkiä. Ne kuvat meni tosin kaappien siivous -postaukseen lauantaiksi �� (https://viaperasperaadastra.com/2021/04/03/kevatsiivous/). Mulla on nyt mukanani vain murto-osa tavaroista, muutama kenkäpari ja koru. Mutta toivon, että pääsen vielä kirjoittamaan täysimittaisen postauksen kengistä. En tosin vielä keksinyt, millä konseptilla.

   Poista
  3. Haute couture kengät on kun koruja monesti ja itselläni niitä ole yhtään paria - ainakaan vielä. Eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka lottovoitto osuisi kohdalle (tosin en ole lotonnut pariin vuoteen). Itselläni arvokkaimmat kengät ovat Parikoita.

   Kuulostaa upealta idealta tuo sinun omien kenkien kuvaaminen blogiin. Vuosia sitten esittelin omia kenkiäni henk.koht. Facebook-profiilissani otsikolla "Päivän kengät". Mistäs sitä tietää jos minäkin tarttuisin tällaiseen ideaan uudelleen. Käyn kurkkaamassa sinun postauksen ja kommentoimassa. Kommentointi laahannut - pahoittelut siitä - kun aika ollut vähän kortilla. Onneksi nyt kuluva viikko lomalla.

   Poista
 5. Onpa mielikuvituksellisia ja kauniita kenkiä :) Olisi joskus kiva sovittaa noita ja kokeilla, että millaiselta ne mahtavat tuntua jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin minäkin. Olen muutamissa suurkaupungissa ajatellut ihan pokkana meneväni johonkin upeaan liikkeeseen sovittelemaan mutta sitten hikisen kiertelyn jälkeen kaupungilla todennut ettei se ehkä sittenkään ole fiksu ajatus :D

   Poista
 6. Ihan silkkaa taidetta kaikki nämä kenkulit, kuin koruja tai maalauksia, mielikuvituksen on annettu lentää. Jotkut noista matalista voisin hyvin ottaa, jos olisi tuohta riittävästi.

  Ihanaa uutta viikkoa Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useimmat näistä kengistä ovat todella kuin koruja tai jotain muita käsityön taidonnäytteitä. Hyvän kengän myös tunnistaa siitä, että vaikka siinä voi olla hyvinkin korkea korko on kenkä silti mukava myös jalassa. Nuo matalat helmiä sisältävät kengät ovat söpöjä minusta.
   Kivaa viikonloppua Tiia <3

   Poista
 7. Aivan ihania kenkiä, mutta tuollaisilla koroilla en kyllä pääsisi eteenpäin metriäkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diisa-Maria :D Näissä ehkä vain seistään vienosti juhlissa ja hymyillään.

   Poista
 8. Aivan ihania kenkiä, todella luovaa. <3 Kyllä kelpaisi.

  VastaaPoista