lokakuuta 31, 2020

Frida Kahlon vahva tyyli
Kuva Nickolas Muray 1939 / Victoria and Albert Museum 

Frida Kahlo oli meksikolainen taidemaalari, joka tunnetaan tuskaa, kuoleman läsnäoloa ja elon pimeää puolta ilmaisevista maalauksistaan. Hän maalasi käyttäen voimakkaita värejä tyylillä, joka oli saanut vaikutteita Meksikon alkuperäiskansojen kulttuurista. Fridan omintakeisessa maalaustyylissä oli mukana myös eurooppalaisia vaikutteita realismista, symbolismista ja surrealismista. 

Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón (1907-1954) oli myös oman aikansa suuri muoti-ikoni. Marraskuussa 1938 Frida Kahlo esiintyi ranskalaisen Voguen kannessa yllään perinteinen meksikolainen tehuana, paksut tummat hiusletit kiedottuina pään ympäri sekä runsas kukkakoriste hiuksissaan. Huulillaan Fridalla oli Revlonin suosikkihuulipunaansa "Kaikki on ruusuista". Frida Kahlon omaperäinen pukeutumistyyli huomattiin ja hän loi uuden muoti-ilmiön käyttämällä rohkeasti perinteistä meksikolaista asua.


Kuva Nickolas Muray 1938

Kesällä 2018 haaveilin matkasta Lontooseen katsomaan Victoria and Albert Museumin näyttelyä "Frida Kahlo: Making Herself Up". Esillä olisi ollut ensimmäistä kertaa Meksikon ulkopuolella yli 200 Kahlon henkilökohtaista tavaraa. Matka ei valitettavasti kuitenkaan toteutunut. Kun Frida kuoli vuonna 1954 määräsi hänen taiteilija-aviomiehensä Diego Rivera vaimonsa tavarat lukkojen taakse säilöön Mexico Cityn Siniseen taloon. Diego itse kuoli kolme vuotta myöhemmin mutta vasta 2004 Fridan henkilökohtaiset tavarat näkivät päivänvalon. Fridan lapsuudenkoti La Casa Azul - Sininen talo avattiin yleisölle museona 1958. Keväällä kun koronapandemia alkoi tein virtuaalivierailun museossa ja joskus kun voimme taas matkustaa haluaisin ehdottomasti käydä Sinisessä talossa ihan paikan päällä. 
Victoria & Albert Museum näyttely herätti ihmisissä sekä ihastusta että vihastusta. Fridan upean värikkäitä ja kauniita pukuja oli esillä monia. Näyttelyesineiden joukossa olivat myös Fridan puinen jalkaproteesi ja hänen käyttämänsä tukikorsetti, jotka puistattivat joitain katselijoita. Esineet kuitenkin kuuluivat olennaisesti Fridan elämään, joka oli hyvin traaginen. Kun Frida oli 6-vuotias hän sairastui polioon, jonka seurauksena hän ontui oikeaa, lyhyempää jalkaansa. 


Kuva Frida Kahlo Museum, Meksiko

Syyskuussa 1925 18-vuotias Frida oli palaamassa lääketieteenkoulusta täpötäydessä bussissa, joka yhtäkkiä törmäsi yhteen raitiovaunun kanssa. Useimmat onnettomuuden uhrit kuolivat heti tai myöhemmin vammoihinsa mutta Frida selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä. Hän joutui läpikäymään yli 30 vaikeaa leikkausta vammojensa takia. Fridan lävitse oli tunkeutunut onnettomuudessa metallitanko, joka aiheutti vaurioita hänen selkärangassaan, kylkiluissaan ja lantiossaan. 

Frida vietti useita kuukausia sairaalassa kuntouttamassa itseään ja samalla hän palasi maalausharrastuksensa pariin. Frida Kahlo joutui onnettomuuden takia käyttämään myös tukikorsettia elämänsä loppuun saakka. Frida sai myöhemmin elämässään lukuisia keskenmenoja eikä onnistunut onnettomuuden takia saamaan omaa lasta mitä hän suri todella paljon. Vuotta ennen kuolemaansa Fridan oikea jalka jouduttiin amputoimaan kuolion takia joten loppuelämänsä hän eli jalkaproteesin kanssa. 

Kuva Florence Arquin 1951


Kuva Nickolas Muray 

Kun tietää Frida Kahlon elämänkulun ei liene yllätys, että hän tuli tunnetuksia juuri tuskaa ja kuolemaa kuvaavista maalauksistaan. Hän maalasi myös monia inhorealistisia omakuvia itsestään. Frida ei kuitenkaan koskaan maalannut mitään suoranaisesti liittyen onnettomuuteen, jossa hän itse oli vammautunut. Frida Kahlo myös haastoi perinteisiä naisen kauneuskäsitteitä voimakkaasti töissään. Hän maalasi omiin tauluihinsa hyvin korostetusti omat, rehevät kulmakarvansa ja viiksensä. Tumma latinonainen oli ylpeä juuristaan eikä peitellyt karvoitustaan.


Kuva Leo Matiz 1943

Frida Kahlon tyyli sekä omassa pukeutumisessaan että maalamisessa oli hyvin erilainen mihin oltiin totuttu. Kahlo on ensimmäisiä naistaiteilijoita, joka maalasi rohkeasti omakuviaan sekä poliittisiakin aiheita. Aiemmin oltiin totuttu siihen, että naistaiteilija maalaa perinteisesti hedelmäasetelmia tai maisemia. Kahlo otti töissään kantaa myös poliittisesti. Frida oli naimisissa taiteilija Diego Riveran kanssa kahdesti. Hän tunnustautui myös avoimesti biseksuaaliseksi ja oli rohkeasti oman tiensä kulkija, joka käänsi elämänsä tragedian voimaksi.


Kuva Javier Hinojosa, Frida Kahlo Museum
 
Kuva Miguel Tovar, Frida Kahlo Museum

Frida Kahlon oma tyyli syntyi siitä, että hän pukeutui perinteiseen meksikolaiseen tehuana-pukuun. Syitä meksikolaisen tehuanan - kansannaisen asun - käyttämiseen oli varmasti monia. Muistan lukeneeni jostain, että Diego Rivera piti todella paljon näistä perinteisistä meksikolaisista asuista ja hän olisi antanut ensimmäisen tehuanan Fridalle. Toisaalta tehuanan pitkä hame ja sen symmetrinen muoto auttoivat Fridaa myös luomaan normaalimman kuvan omasta kehostaan. Polion ja onnettomuuden jälkeen hänen oikea jalkansa oli ohuempi kuin vasen ja pitkä hame peitti tämän ikävän tosiseikan. Myös tehuanan mittasuhteet ja symmetria olivat eduksi muuten elämän kolhimalla Fridalle, jonka oma keho ei ollut täydellinen. Frida oli kuuluisaa muraalimaalari Diegoa 21 vuotta nuorempi joten itse aloittevana taidemaalarina hän varmasti halusi myös pukeutumisellaan viestittää asioita.  Kuva Lauren Fleschmann, New York Times

Frida Kahlon tyyli pitää hiuksiaan ylhäällä lisäten niihin vielä kukkia teki hänestä ylväämmän näköisen sekä vieläkin näyttävämmän. Frida rakasti myös suuria atsteekkikoruja, joita hän käytti runsaasti pukeutumisessaan korvakorujen lisäksi. Kun Fridan jäämistö vihdoin avattiin löydettiin lukematon määrä kosmetiikkaa eli Fridan Revlonin huulipunia ja kynsilakkoja. Fridan suosikkihuulipuna oli ollut Revlonin "Everything rosy" ja poskipuna samalta valmistajalta "Clear red". Kynsiinsä Frida oli taas sipaissut Revlonin "Frosted Snow Pink" tai "Frosted Pink Lightning" sävyjä. 
Kuva Frida Kahlo Museum, Mexico City
 
Frida Kahlo ei todellakaan ollut korujen suhteen "less is more" -linjalla vaan ihan päinvastoin. Fridalla oli koruja aina paljon asusteinaan. Frida käytti sekä esikolumbiaalisia intiaanikulttuurien helminauhoja ja kaiverrettuja koruja kuin myös hienostuneita, antiikkisia ja hienoja portugalilais-espanjalaisvaikutteisia koruja kuten pitkiä roikkuvia korvakoruja. Frida kantoi korunsa arvokkaasti eikä niitä minusta ollut yhtään liikaa hänen tyyliinsä.

Itselläni on ollut haave pukeutua joskus vaikka naamiaisiin Frida Kahloksi. Kukkaseppeleet ovat olleet muotia jo vuosia ja omat hiukseni saisi myös leteillä nostettua pään päälle. Maksimittainen hame tai ehkä kaksikin päällekkäin ja lyhythihainen pusero. Huivi peittämään hartioita ja koruja riittävästi. Punaiset huulet, punatut posket ja ehkä enemmän tuuheutta omiin kulmakarvoihin. Aion vielä jonain päivänä toteuttaa tämän haaveen. Meksikossa myydään myös aivan huikean kauniita tehuana-pukuja. Laitan tuohon kuvan alle linkin, josta voitte kurkata lisää. Frida Kahlon merkitys sekä taiteessa että omassa tyylissään on ollut äärimmäisen merkittävä. Frida toteutti vaikeuksista huolimatta itseään sekä taiteilijana että naisena monilla alueilla. Jään haaveilemaan joskus tulevaisuudessa tapahtuvasta Meksikon matkasta, Frida museosta, Sinisestä talosta ja pukeutumisesta itse Fridaksi.

Tänään 31.lokakuuta me vietämme pyhäinpäivää. Muistelemme keskuudestamme poistuneita omaisia ja ystäviä vaikka viemällä kynttilöitä haudoille. Fridan kotimaassa Meksikossa vietetään puolestaan 1.-2.11. Kuolleiden päivää Día de Muertos tai Día de los Difuntos, joka nimestään huolimatta on iloisen riehakas juhlapäivä. Päivää suunnitellaan läpi vuoden kun mietitään tarkasti päivän tarjottavat ja myös koristeet läheisten haudoille. Oranssiset samettikukat koristavat juhlaa ja usein syödään myös sokerista valmistettuja pääkalloja. Haudoilla saatetaan viettää vaikka koko yö syöden, juoden ja tanssienkin.14 kommenttia:

 1. Frida Kahlon tyyli oli kyllä ainutlaatuista, eikå ihme että hänestä on tullut kuolemansakin jälkeen tyyli-ikoni Sulla kun on tuo mahtavan upea tukkq, sopisitkin siihen tyyliin. Dia de Muertos on aina viehättynyt, tai se miren meksikolaiset muistavat kuolleita rakkaitaan, vaikka viettämällä piknikkiä hautausmaalla silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi! Frida osa peittää omat puutteensa ja luoda itselleen vahvan ja persoonallisen tyylin. Kiitos Jael <3 joskus vuosia sitten kun hiukseni olivat lyhyemmät olivat yhdet naamiaiset, joissa hylkäsin Frida-hahmon juuri hiusten takia kun niistä ei olisi saanut riittävän näyttäviä lettejä.

   Joskus vuosia sitten näin dokumentin Dia de Muertos -juhlasta. Vaikka ensin tuntui todella oudolta, että ihmiset olivat iloisesti haudoilla syömässä eväitä ei se loppujen lopuksi ollutkaan ollenkaan ihmeellistä vaan ihan luonnollista. Tämäkin on tapa muistella kuolleita ja miksi aina surun kautta.

   Poista
 2. Frida kuuluu omiin suosikki taiteilijoihini. Ihanan värikäs persoona ja aivan mahtavia töitä.
  Ihanaa pyhäinpäivän iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frida <3 Ihailen tyylin lisäksi hänen omaa päättäväisyyttään kääntää elämän nurjat puolet toisinpäin. Esimerkiksi tuo tukikorsetin koristeleminen auttoin varmasti hyväksymään ikävän tosiseikan siitä, että epämielyttävää korsettia oli pakko vain pitää. Frida osasi nähdä kauneutta kivusta huolimatta.

   Mukavaa sunnuntaita ja marraskuuta Outi <3

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoinen teksti. Aloin heti kiinnostua lisää ja google käy nyt täällä kovana. Kiitos vinkistä, sulta saa aina hyviä vinkkejä kulttuuriin liittyen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Diina-Maria <3 Fridas löytyy paljon netin syövereistä ja mitä enemmän lukee sitä enemmän ainakin oma kiinnostus herää. Meksiko on minulle kaukainen haave, mutta ehkä jonain päivänä näen Sinisen talon. Toki Meksikossa kiehtoo myös muinaiset intiaanikulttuurit. Kulttuuri on kiinnostaa ja vinkkejä on kiva jakaa myös muille <3

   Poista
 4. Frida on yksi pop kulttuurin ikoneista ja hänet tunnistaa kaikki nuoretkin. Hänen elämänsä on mielenkiintoinen monin tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta, että moni nuori tunnistaa Fridan tyylin. Juuri nuo kukkaseppeleet hiuksissa ovat kuin suora takauma Fridan tyyliin ja nyt viime vuosina kaikilla festareilla niitä on nähty hiuksissa. Myös personaalinen pukeutumistyyli on lisääntynyt. Frida rules!

   Poista
 5. Frida on edelleenkin tyyli-ikoni omintakeisella tyylillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frida uskalsi olla rohkeasti erilainen! Hän oli originelli ja loi oman tyylin <3

   Poista
 6. En tiennytkään näistä asioista vaikka Frida Kahlo taiteilijana onkin tuttu. Todellinen persoona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frida elämä ei ollut helpoimmasta päästä mutta hän osasi kääntää asiat voitokseen. Tosin Fridan elämä oli lyhyt mutta sitäkin voimakkaampi. Frida kuoli vai 47-vuotiaana.

   Poista
 7. Olipa kiinnostavaa lukea Frida Kahlosta! Jotain hänestä kyllä tiesinkin.

  Ehdottomasti pukeudut Frida Kahloksi! Ja kuvat someen! Minä pukeuduin viikonloppuna vanhojentanssipukuuni. Olipa hauskaa ja voimaannuttavaakin. Enemmän pitäisi leikitellä vaatteilla ja meikeillä.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna <3 Täytyy alkaa suunnitella Frida -hahmoa itselleen. Huomasin sinun Halloween asusteen Instasta ja oli todella hyvä. Ihana puku sinulla ollut vanhojen tansseissa ja upeaa, että mahdut siihen vielä. Vaatteila leikkiminen on hauskaa.

   Kivaa viikkoa harmaudesta huolimatta!

   Poista