heinäkuuta 07, 2020

Sain vihdoin maapallon haltuuni


Eilen oli todellinen juhlapäivä koska minä sain vihdoin maapallon haltuuni! Olin kuolannut omaa karttapalloa siitä lähtien kun muutin lapsuudenkodista omilleni. Veljelläni oli huoneessaan ihana jalustassaan pyörivä maapallo. Pallo, jota lapsena tuli aina pyöriteltyä ja tutkailtua innokkaasti maailman eri kolkkia. Muistan, että meillä oli tapana pyörittää karttapalloa ja tökätä sitä sitten sattumanvaraisesti sormella. Sitten vertailtiin mihin suuntaan maapalloa "olisi kiva joskus aikuisena matkustaa". Joskus kävi niin ikävästi, että sormi osui keskelle valtamerta kohtaan, jossa ei edes lähistöllä ollut yhtään saarta. Silloin harmitti koska omalle "maalistalle" ei kertynyt mitään.  


Olen varmasti parinkymmenen vuoden ajan etsinyt itselleni omaa karttapalloa. Olen metsästänyt sitä Fiskarsin antiikkimarkkinoilta tuloksetta. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset pääkaupunkiseudulla on koluttu aika huolellisesti läpi. Kerran näin jopa lähikaupassa olevalla naisella ihan täydellisen karttapallon kainalossa ja rohkenin kysäistä mistä tämä valioyksilö oli löytynyt? Hän vinkkasi ostaneensa pallonsa Kilon Kierrätyskeskuksesta. Seuraavana päivänä ryntäsin suurin toivein sinne mutta pallon oli saanut jo joku toinen onnekas itselleen. Olen jopa jahdannut ikiomaa maapalloa netin syövereistä mutta joka kerta löydettyäni "jonkun yksilön" olen pettynyt karvaasti. 


Minulla on ollut kriteerinä se, että karttapallon tulisi olla "vihertävän värinen". Monet tarjokkaista ovat olleet kovin sinisiä ja näyttäneet jotenkin liian kirjavilta. Toinen tärkeä seikka on ollut se, että karttapallon jalkaosan pitäisi olla puuta. Useissa löytämissäni maapalloissa on muovijalka, joka on ihan NO-NO! Kolmanneksi karttapalloon pitäisi saada vielä syttymään valo. Maapallo ilman valoa on kuin kaunis lampunvarjostin ilman valonlähdettä. Valo karttapalossa on se juju, joka saa sen hehkumaan salaperäisesti. Sitä paitsi karttapalloa voi käyttää vaikka tunnelmavalona kotona. 


Olen ajattelut etten tule löytämään omaa täydellisestä karttapalloa vielä moneen vuoteen! Olen jopa suhtautunut tähän maapallo jahtiin on vähän pessimistisesti. Niin monet vinkkaukset olen palloista saanut ystäviltäni ja aina olen toiveikkaana lähtenyt katsomaan katsomaan niitä ja palannut kotiin tyhjin käsin. Tämän pirullisen koronakevään aikana en ole edes muistanut maapallon metsästystä enkä käynyt edes kirppareilla sitten helmikuun.  


Facebookin kautta sain yllättäin kutsun Loviisan Vackerbackan tyhjennyskirppikselle parisen viikkoa sitten. Vackerbackan huikealle porttitalolle olen menettänyt sydämeni jo vuosia sitten kun vierailin siellä Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa. Isäntäpariskunta Tina ja Juha olivat aikeissa myydä omia tavaroitaan kotikirppiksellä. Talo ja sen sisustus ovat aina viehättänyt minua joten harmittelin mielessäni sitä ettei tuo tapahtuma vain yksinkertaisesti sopinut kalenteriini. Facebookiin myöhemmin lisätyissä kuvissa nimittäin vilahteli "aika täydellinen karttapallo". 


Toinen loviisalainen ystäväni oli menossa Vackerbackan tyhjennysmyyntiin ja pyysin häntä kyselemään hintaa tuolle maapallolle. Sainkin hinnan mutta jäin mietiskelemään sen hankkimista koska kuvan perusteella en yhtään pystynyt hahmottamaan karttapallon mittoja. Onni onnettomuudessa oli se, että pallo jäi myymättä kirppiksellä. Saatuani myöhemmin karttapallon todelliset mitat minä ilmoitin lunastavani pallon itselleni pelkän valokuvan perusteella. Pallo oli nimittäin täydellinen ja juuri sellainen mitä olin etsinyt!


"Sattuma suosii valmistautunutta mieltä." totesi jo aikoinaan ranskalainen Louis Pasteur. Ranskalainen kemisti ja mikrobiologi Pasteur on yksi lääkärikunnan ulkopuolella toimineista tiedemiehistä, joka vaikutti todella ratkaisevasti lääketieteen kehitykseen. Tätä herraa voimme kiittää bakteereita tuhoavan lämpökäsittelyn, meille niin tutun pastöroinnin kehittämisestä. Pasteur osoitti myös bakteerien ja rokotuksen merkityksen sairauksien hoidossa. Pasteur kehitti myös ensimmäisen rokotteen vesikauhuun ja vaikkei hän aluksi edes menestynyt opinnoissaan tuli hänestä historian tuntema kuuluisa tiedemies.


"Sattuma suosi myös minun valmistaunutta mieltä" ajattelin eilen kun karttapallo Ikean sinisessä kassissa kävelin autolleni. Karttapallon löytyminen oli pitkän ja välillä ehkä vähän jo tuskastuttavankin etsinnän jälkeen kuin lottovoitto. Ei sitä tietenkään voi verrata Pasteurin huikeisiin saavutuksiin mutta pienessä míttakaavassa se oli minun elämäni yksi huippukohta! Luonteeseeni ei luovuttaminen kuulu mutta aloin jo pikkuhiljaa miettiä ettei "sitä täydellistä karttapalloa ehkä koskaan tulekaan vastaan". Ja kun vähiten odotin karttapallon löytyvän se putkahtikin esille!


Karttapalloni on viime vuosisadalta eli 1900-luvun loppupuolelta peräisin. "Räthin valtiollinen ja fysikaalinen pallokartta" on valmistettu Leipzigissä DDR:ssä eli siis entisessä Itä-Saksassa. Maapallo on paljon ehtinyt muuttua tämän karttapallon valmistumisen jälkeen. Neuvostoliitto on hajonnut ja Saksat ovat yhdistyneet. Kartassa näkyvää Jugoslaviaa ei ole enää olemassa ja Tsekkoslovakiakin on  kadonnut. Toisaalta kartalle on syntynyt monia uusia valtioita.

Minun karttapallo on 42,5 cm korkea ja 33 cm halkaisijaltaan. Oikean maapallomme halkaisija on puolestaan päiväntasaajan kohdalta 12 756 280 km ja pallomme pinta-ala 510 100 000 km². Nuo luvut ovat jo niin käsittämättömiä, että jatkan tämän oman karttapalloni pyörittelyä ja haaveilua. Ehkä jonain päivänä me voimme taas turvallisesti matkustaa. Ehkä koittaa se päivä "kun joku tämän ajan Louis Pasteur" kehittää meille koronarokotteen ja/tai lääkkeen tautiin.

24 kommenttia:

 1. Ihana karttapallo <3 Kovan etsinnän tulos on täydellinen karttaoallo! Minulla oli lapsuudessa karttaoallo, jossa oli valo. Se valaisi mukavasti ja siitä oli mukava tutkia, mitä maita missäkin on, pyöräyttää palloa ja tökätä sormella, minne lähteä seuraavaksi reissuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kuulla, että monilla meillä on lapsena ollut karttapallo kotona. Ja vielä tuo sama leikki
   pyörittää palloa ja "virtuaalimatkustaa". Olihan meillä koulussa myös karttataulu ja karttakirjakin. Nyt voit vain kurkistaa kartat omasta puhelimesta :D

   Poista
 2. Merjabirgitta Loppukaarre8. heinäkuuta 2020 klo 6.27

  Saman tapaisia haaveita on myös itselläni aikojen saatossa ollut. Kun näin aikuisena on alkanut maailmaa eri tavoin hahmottaa. Karttapallosta, jota en ole vielä löytänyt, tai hän ei ole löytänyt minua.
  Hieno tarina, kiitos siitä ja bra, että pallo löysi sinut. Tuonne Loviisaan täytyy seuraavaksi suunnistaa, tervetuloa blogiimme, kunbes saamme sen julkaistua. On ollut pieniä ongelmia matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muutkin ovat etsineet omaa karttapalloaan. Ålä luovuta koska ihan varmasti sinäkin kyllä löydät omasi. Se voi vielä aikaa mutta kun oikea osuu eteen niin PING! Tånä kesänä Loviisassa ei ole Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan koronapandemian takia mutta kaupungissa on paljon kivaa katsottavaa. Antiikki- ja sisustusliikkeitä, kivoja kahviloita ja ruokapaikkoja. Ja totta kai vanhoja ihania puutaloja.

   Laita viestiä kun teidän blogi on eetterissä niin tulen vastavierailulle. Onnea matkaan! Joskus alku voi olla hankalaa.

   Poista
 3. Meilläkin oli karttapallo jo 60-luvulla kotona,,mutta hävitin sen , kun ei kenellekään sopinut.Nyt jälkeenpäin ajatellen olisi sitä voinut säilyttää jossain vintillä sillä jälkipolvi olisi ehkä tykännyt siitä.
  Ihanaa Mardu ,että olet löytänyt ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, voi harmi Tarja kun olet sen hävittänyt. Ymmärrän toki ettei kaikkea voi säästää. Minusta maapallot/karttapallot ovat todella kysyttyjä nykyään ja siksi näitä täydellisiä ei enää oikein löydy.

   Poista
 4. Minulla myös on karttapallo ja ihan samanlainen vanha,vihertävä, valot tulee sisälle, en oikeastaan tiedä mitenvanha mun on, mut kauan se on ollut meillä.Tunnelmavalona mulla se on ollut välillä, muuten enpä ole katsonut tarkemmin niitä merkintöjä,ei ole tullut mieleen tutkia tarkemmin. Molemmat tyttäreni kävivät Amatzonin viidakossa muutama vuosi sitten, pallosta näkee miten pitkä matka sinne on, hirvittävän pitkä matka.
  Mukavaa että löysit myös itsellesi karttapallon, huomaan että tykkäät vanhoista esineistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet onnellinen karttapallon omistajat sinäkin - onnittelut Pirjo!
   Nyt kun on kesä ja valoisaa en ole sytyttänyt vielä montaa kertaa valoa pallooni mutta
   varmasti taas syksymmällä. Tuo on muuten ihan totta, että lapsenakin sitä pystyi
   karttapalloa katsomalla paremmin käsittämään maat isojen valtamerien takana ja matkan pituuden niihin.
   Olet tehnyt oikean havainnoin - minä pidän vanhoista esineistä.
   Kivaa viikkoa Pirjo!

   Poista
 5. Kaunis karttapallo. Meillä on hyvin saman näköinen, ruotsiksi olevilla maan- ja kaupunginnimillä oleva 40-luvun karttapallo, tosin palloa pitelevä kaati on messinkiä, eikä siinä ole koskaan valoa ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärästi muistan teidän karttapallon. 40-luvun pallo on muuten vielä erinäköinen koska siinä Suomenkin rajat paljon laajemmat. Luulen ettei vanhemmissä karttapalloissa ole ollutkaan valoa.

   Poista
 6. Mahtavaa, että vihdoin löysit mieleisesi karttapallon!
  Minulle kelpaisi puolestaan joku tyylitelty maailman seinäkartta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinäkarttoja on muuten tarjolla paljon enemmän. Olen monessa antiikkitapahtumassa nähnyt ihan hyväkuntoisia karttoja. Usein ovat olleet kyllä melko suuria. Ehkä löydät teille "oman maailman" seinälle.

   Poista
 7. Kaunis valaistu karttapallo! Minusta on inspiroivaa tutkailla vanhoja karttoja ja nähdä miten valtioiden rajat ovat muuttuneet vuosisatojen saatossa - ja mitä maita kartalle on milloinkin ilmestynyt ja mitä poistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen itsekin miettinyt, että karttapallot/kartat eri ajoilta ovat jänniä juuri sen takia, että maiden väliset rajat ovat muuttuneet. Olen joskus himoinnut myös sellaista karttaa missä Suomineidolla on "kaksi kättä" ja "hameenhelma ulottuu pidemmälle itään".

   Poista
 8. Niin kaunis ja hiukan vanhanaikainen karttapallo! Sopii tosi hienosti ympäristöönsä. Onnenpekka olit kun tuon sait lunastettua itsellesi monen mutkan kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina <3 Joskus kannattaa odottaa vuosia niin se täydellinen tulee eteen.
   Olen kyllä onnellinen, että vihdoin tärppäsi.
   Kivaa uutta viikkoa Ahvenanmaalle!

   Poista
 9. Onpa kaunis karttapallo. Meilläkin oli useampia versioita lapsuuden kodissa karttapalloista ja samaa leikkiä niillä siskon kanssa leikittiin :)
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Marjo maapallon omistaja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi <3 Meillä on ollut samat leikit lapsena.
   Hyvää viikkoa Marjo maapallon omistajalta :D

   Poista
 10. Jee miten upea ja voisi sanoa miltei identtinen kuin meillä. Lapsesta asti haaveilin minäkin ja n.10 vuotta sitten n. 15€ hintaan löytyi kirpputorilta.

  Niin ihanaa, että löysit omasi🥰

  Kivaa keskiviikkoa Marjo❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea juttu, että teillä on lähes identtinen. Juuri näitä maapallo näkee nimittäin aika harvoin myynnissä. Niitä "sinisempiä" muovijalallisia kyllä löytyy. Olet saanut omasi myös todella edullisesti - melkeimpä ilmaiseksi.

   Kivaa uutta viikkoa Tiia <3

   Poista
 11. Hieno pallo, ja kiva, että kaupat toteutuivat. Kyllä tuo Vackerbackasta shopattu yksilö on kauneimpia karttapalloja, joita itse olen bongannut kirppareilta ja muista vanhan tavaran kohteista. Vinkkinä muuten karttapalloja vielä etsiville: Indiskan mallistossa on useita erilaisia ja eri kokoisia uusia karttapalloja tarjolla. Jossain isommassa mallissa oli ihan mahonkijalustakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kun vähän autoit kyselyssä :D Vackerbackan pallo on juuri oikea meille ja siihen liittyy myös sitten hauskoja LWT -muistoja, joita voi kiikkustuolissa muistella. Paitsi ettei minulla ole sitä tuolia :D
   Olen itsekin nähnyt noita Indiskan palloja mutta en halunnut taas tummaa mahonkijalustaa. Muille hyvä tärppi oman maapallon etsintää!

   Poista