heinäkuuta 13, 2020

Jukka Rintalan Unelmien tanssiaiset on valloittanut Haminan Raatihuoneen


Haminan historiallisen keskustan ja sen harvinaisen ympyräkaava muodon keskellä seisoo uljas Haminan Raatihuone. Tänä kesänä kannattaa ehdottomasti matkata Haminaan ja kurkistaa tuon empiretyylisen rakennuksen sisälle. Kun kapuaa portaat toiseen kerrokseen päätyy raatihuoneen valtuustosaliin, jonka katossa roikkuu mahtavia kristallikruunuja. Seinillä paksujen kultakehysten ympäröiminä on kuvattuna merkittäviä herrahenkilöitä historiasta. Sali puolestaan on muuttunut 2.7. - 15.8.2020 ajaksi tanssisaliksi Unelmien tanssiaisille. Muotitaiteilija Jukka Rintalan upeat puvut ja maalaukset ovat valloittaneet tilan kauneudellaan.


"Muotitaiteilija Jukka Rintala on monipuolisesti lahjakas suunnittelija ja kuvataiteilija, joka tunnetaan Suomessa ja ulkomailla hienostuneista ja upeista uniikki-iltapuvuistaan. Hän on ennen kaikkea teollinen suunnittelija muodin ja sisustuksen aloilla. Hänen omaa nimeään kantava teollinen vaatemallisto lanseerattiin vuonna 2008. Tuotteet valmistetaan Suomessa. Hänen tuotteillaan on Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki."  Haminan kaupunki 29.5.2020

Ruusuin koristetut uniikkipuvut (3kpl) valmistettu Menu à la Musu -näytökseen 1991 
(Dolce ballerinapuvut.)

Valtioneuvos Riitta Uosukaisen linnanjuhlapuku vaaleansinistä silkki shantungia 
ja valkoista pitsiä,2007

Mustavalkoruutukuningatar uniikki iltapuku luonnonsilkkiä. Suunniteltu Jukka Rintalan juhlanäytökseen 1996. / Korut Fantasiakorukokoelma. Materiaalina puu. 
Ensimmäiset laserleikatut korut Suomessa. Suunniteltu Aarikan juhlanäyttelyyn Designmuseossa 1991. 

Keijukaismainen punaisella kukkakuviolla painettu uniikki iltapuku. 
Saimi Hoyer 2016.


Jukka Rintalan tuotantoa on esillä eri vuosikymmeniltä hänen pitkän uransa varrelta. Monet puvuista ovat hyvin tuttuja itsenäisyyspäivänä pidettävistä linnanjuhlista. Leena Harkimo, Riitta Uosukainen ja Aira Samulin ovat lainanneet Rintalan heille linnanjuhliin suunnitelmat juhla-asut näyttelyyn. Mukana on myös monia äärimmäisen kauniita uniikkiasuja sekä soprano Mari Palolle tämän vuoden Johann Strauss konserttiin suunniteltu fuksian värinen unelma. Pukujen lisäksi esillä on Jukka Rintalan valloittavia maalauksia. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siellä saa valokuvata.

Iltapuku norsunluunvalkoista silkkiä, joka on kuvioitu metallisävyisillä ruusukuvioilla. Kukkaköynnös valmistettu puvun kankaasta. Suunniteltu juhlanäytökseen Savonlinnassa. Malli Petra Hämäläinen 2014.

Musta satiiniraidoitettu esiintymisasu ja pitkät sulin sekä helmin koristetut juhlakäsineet. Puku Jukka Rintala, käsineiden design Matti Vaskelainen. Laulaja Tarja Turunen 2018. 

Valkoinen lehtikuvioitu pitsi-puku. Studio Jukka Rintala 2019. / Musta lehtikuvioitu iltapuku ja musta paljettiviitta. Juontaja Susanna Laine Venla Gaala 2020.

Uniikki esiintymispuku fuksian sävyistä silkki shantungia ja tylliä tehosteena Japanin paperista valmistetut kukat. Johann Strauss konsertti Finlandia-talossa 2020. Soprano Mari Palo. Johann Strauss lepakko Rosalinda naamiaispuku.Olen ihaillut jo vuosia Jukka Rintalan pukuja. Rintalan puvut on moderneja mutta niissä on sellaista jännää "menneen maailman glamouria". I love me -messujen I love fashion-muotinäytöksessä oikein odotan sitä hetkeä kun Rintalan mielikuvituksellisen kauniit iltapuvut tulevat catwalkille. Monissa tekemissäni messupostauksissa näitä unelmia on esitelty. Olen itse haaveillut, että joskus voisin pukeutua johonkin juhlavaan tilaisuuteen Rintalan suunnittelemaan pukuun...


Hopeanharmaa linnanjuhlapuku silkki shantungista ja saman väristä hopeapitsiä valkoisilla organza manseteilla. Tunnetaan Joutsenpukuna. Ensimmäinen Jukka Rintalan Leena Harkimolle suunnittelema linnanjuhlapuku 1997. Lainassa Leena Harkimon kokoelmasta. / 

Tanssijalegenda Aira Samulinin linnanjuhlapuku. Mustalla daalia kuvioisella pitsillä tehostettu hopeapaljetti. 2014. Lainassa Aira Samulinin kokoelmasta. 

Uniikki iltapuku mustaa pitsiä ja tummanvihreää samettia. 
Studio Jukka Rintala 2019.


Hamina on mukava kesäkaupunki ja sieltä löytyy vaikka mitä kivaa katsottavaa. Tästä voit kurkistaa minun seikkailuuni Haminassa kesällä 2017. Joimme nyt sunnuntai reissulla kahvit Raati Cafe Kanelissa koska muut Haminan kahvilat olivat valitettavasti kiinni. Ehdottomasti kannattaa poiketa Kondiotorio Huovilassa, josta lisää tuossa linkin postauksessa. Hurmaavaa Sisustus Laventelia ei kannata jättää väliin jos sisustustuotteet ja sisustaminen kiinnostaa! 

Raatihuonetta vastapäätä löytyy idyllisen kaunis Pyhien Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko. Johanneksen kirkko puolestaan edustaa empiretyyliä Raatihuoneen toisella puoella. Haminasta löytyy myös paljon vanhaa kaunista puuarkkitehtuuria. Koronapandemian takia ensi kesään on siirtynyt perinteinen Hamina Tattoo ja Bastion Ballet. Linnoitusalueella voi silti käydä kävelemässä ja katselemassa maisemia aistien pitkää historiaa.

Haminan Seurahuoneella on nähtävillä 2.8. asti Tove Janssonin sinne vuonna 1953 maalaamia seinämaalauksia. Samalla pääsee myös tutustumaan tilassa oleviin Magnus Enckellin maalauksiin ja Sulo Mäkelän veistoksiin. 

Haminan kirjastolla on puolestaan esillä 31.7. asti Oiva Toikan 606 lasilintua sisältävä kokoelma. 

Jos haluaa käydä kurkistamassa miltä Pohjois-Euroopan korkein lipputanko näyttää niin sellainenkin Haminasta löytyy. Lippu tässä salossa on muuten koripallokentän kokoinen.

Ota suunnaksi siis Hamina ja Jukka Rintalan Unelmien tanssiaiset!


20 kommenttia:

 1. Aivan ihania pukuja <3 Olen aina tykännyt Rintalan vaatteista, jotenkin hän osaa pukea naisen niin kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi! Rintalan design on hyvin tunnistettava ja hänen puvuissaan naisista tulee todella illan kuningattaria.

   Poista
 2. Jukalla on oma, tunnistettava upea tyylinsä. Vaikka puvut ovat erilaisia, Linnan juhlia katsoessakin voi erottaa hänen suunnittelemansa puvut heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rintalan tyyli on minustakin hyvin tunnistettava. Linnanjuhlia katsoessa oikein odotan milloin Jukan pukuja tulee ovesta sisälle. Vuosien varrella on ollut monia henkeäsalpaavia juhlapukuja juurikin itsenäisyyspäivän vastaanotossa.

   Poista
 3. Nuo puvut ovat kerrassaan upeita, pidän Rintalan tyylistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaah...niin kauniita! Tällaiseen kun voisi joskus itse pukeutua...

   Poista
 4. Upeita iltapukuja!
  Haminassahan olisi kivasti yhdeksi kesäpäiväksi näkemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et ole vieraillut Haminassa suosittelen! Jo pelkästään tämä Rintalan pukunäyttely on matkan arvoinen juttu mutta myös paljon muuta kivaa ja katsottavaa löytyy ympyräkaupungissa. Bastione voisi kiinnostaa myös teidän poikia :)

   Poista
 5. Rintalan puvut ovat aina niitä pukuja joita odotan linnan juhlissa. Upeita luomuksia. Viime I love me messuilla juttelimme Pariisista tuoduista kankaista Jukan kanssa varmaan puolituntia, hirmuisen mukavan oloinen herra!
  Ihanaa tiistaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I love me -messujen "I love fashion" -näytös huipentuu minusta aina Rintalan upeisiin pukuihin. Hauska keskustelu teillä kankaista itse tekijän kanssa messuilla.
   Kivaa päivää Outi <3

   Poista
 6. Ihania pukuja ja tuntuu että hän osaa suunnitella juuri kantajansa tyylisen puvun. Esim. tuo Tarja Turusen puku ei voisi enempää kantajaansa muistuttaa tyyliltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rintala on hienosti kyllä löytänyt kantajan persoonan tyylin suunniteltuun pukuun. Tarja Turusen puku on hyvä esimerkki. Myös Saimi Hoyerin keijukaismainen punaisella kukkakuviolla painettu uniikki iltapuku sopii kantajan punaisiin hiuksiin ja olemukseen.

   Poista
 7. Upeita kaikki nuo puvut, mutta erityisesti huomio kiinnittyi tuohon musta-valkoruudulliseen pukuun. Ei yhtään oman tyylinen, mutta ehkä just siksi niin upea. Hamina on kesäisin kiva pikkukaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustavalkoinen on sieltä Rintalan uran alkuajoilta ja kokeellisempi selkeästi.
   Hamina on minustakin kiva kesäkaupunki. Sunnuntaina voisi tosin olla enemmän
   paikkoja avoinna.

   Poista
 8. Niin kauniita pukuja! Haminassa en ole koskaan käynyt. Tämä postauksesi sai pohtimaan tosissani, mahtuisiko tähän kesään vierailu Haminassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Minna! Lapsillekin löytyy paljon kiinnostavaa bastionen alueelta. Jo pelkästään ympyräkadut ovat jänni sekä aikuisen että lapsin silmin.

   Poista
 9. Onpa upea kuvagalleria Rintalan näyttelystä! Lainasin yhtä kuvaasi ja linkitin blogisi bloggaukseeni Ulla-Maija Paavilaisen kirjaan Jukka Rintala. Elämänviiva.
  https://kirjaviekoon.blogspot.com/2022/05/ulla-maija-paavilainen-jukka-rintala.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta K! Kiva, että linkit blogini sinun kirjapostaukseen. Tuo Haminan näyttely oli aivan mielettömän upea. Tuo Ulla-Maija Paavilaisen kirja Jukka Rintalasta täytyy ehdottomasti lukea. Kivaa toukokuun loppua sinulle!

   Poista
 10. On selvää, että Jukka Rintala kykenee tekemään couture-tason pukuja. Osa puvuista on kuitenkin aika raskaan oloisia. Toivoisin näkeväni enemmän kevyitä ja raikkaita pukuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Mielestäni olen nähnyt esim. I love me -messujen näytöksessä Jukka Rintalalta myös paljon kevyempiä pukuja. Myös täällä Haminan Raatihuoneen näyttelyssä oli mm. Leena Harkimon ja Aira Samulin puvut, jotka olivat minun mielestäni kevyitä mutta nämähän ovat myös hyvin pitkälti makuasioita. Ehkä myös näihin näyttelyihin halutaan ottaa mukaan näyttäviä pukuja. Hyvää alkanutta lokakuuta sinulle!

   Poista