lokakuuta 06, 2016

Krog Roba lounasaikaan

Kasarminkadun ja Pikku Roobertinkadun kulmauksessa on upea arkkitehti Selim A. Lindqvistin vuonna 1909 suunnittelema Helsingin energialaitoksen talo. Ensimmäinen osa sisälsi voimalaitoksen ja hallintorakennuksen. Vuosina 1913 ja 1926 sisäpihalle rakennettiin vielä laajunnusosia. Lopullisen tämän hetkisen ulkomuotonsta tämä talo sai vasta vuonna 1934 kun Helsingin kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher suunnitteli vielä teknillisten laitosten hallintorakennuksen. 

Erergialaitos toimi rakennuksissa aina vuoteen 1974, jolloin tilat otti käyttöönsä Helsingin Poliisilaitos. Muistan aina ihailleeni tätä taloa (ja varsinkin sen alkuperäistä jugend osaa) sen ohi kulkiessa miettien olisipa siellä mukava päästä piipahtamaan sisällä. Mutta koska minulla espoolaisena ei ollut mitään asiaa Helsingin poliisille en koskaan päässyt sinne. 

Nyt minulla ja monella muullakin on siis mahdollisuus sillä kun rakennus jäi tyhjilleen poliisien muutettua sieltä pois 2012 ja pari vuotta myöhemmin aloitettiin tiloja muuttamaan luksushotelli Lilla Robertsin käyttöön. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että sähkömuuntamo jäi edelleen paikoilleen. Suunnitteluvaiheessa selvisi, että muuntamon hukkalämpö pystytään keräämään talteen ja hotelli pystyy hyödyntämään sen tilojen lämmitykseen.  


Olen ehtinyt kerran aiemmin piipahtaa Lumon kanssa itse hotellin puolella yhden ravintolapäivän aikana vain vilkuilemassa sisustusta joten eikös tällaiselle arkkitehtuurin ja sisustuksen harrastajalle, joka rakastaa myös hyvää ruokaa ollut korkea aika piipahtaa siellä.


Sain kutsun lounaalle Krog Roba ravintolaan ja olin enemmän kuin iloinen tästä paikka valinnasta. Oli hauska päästä katsomaan mitä paikan sisustuksen suunnitellut Puroplan oli tänne keksinyt. Olin vähän kurkkinut kyllä ohimennessäni sisälle ikkunoista.


Täytyy sanoa, että pitkästä aikaa tuli sellainen "olen tullut kotiin" fiilis kun kirkkaasta auringonpaisteesta astuin sisälle ravintolasaliin. Korkeilla ikkunoilla varustettu ravintolasali oli sisustuksen puolesta ihan namu. Materiaalivalinnat ja väritys puhuttelivat! Patchwork maton värit sointuivat yhteen sohvan ja takaseinän turkoosin sävyn kanssa. 


Valaisimet oli kauniita ja niitä oli paljon. Pidin myös siitä, että tilassa oli käytetty runsaasti lamppuja vaikka ulkoakin siivilöityi ikkunoista sisälle. Olimme keskipäivän aikaan liikkeellä ja muutama isompi seurue istui jo paikalla mutta muuten oli hyvin tilaa valita itselleen pöytä.


En voinut olla ihailematta myös tilan kaunista lattiaa. Se oli kuiin piste ii:n päälle tilassa. Päädyin pitkän pohtimisen jälkeen ottamaan itselleni lounaslistalta Roba's beef burgerin. Hereford jauhelihapihvi oli maittava ja BBQ suli suussa. Lisäkkeenä oli maalaisranskalaisia. Hyvä gourmet hamppari. Annos oli kuitenkin minulle ehkä aavistuksen liian suuri joten ihan kaikkia ranskalaisia en jaksanut. Burgerin hinta oli 21,90€. 


Erittäin ystävällinen palvelu ja nopeasti tuli lounas pöytään vaikka ruokailijoita oli jo jonkin verran. Ehdottomasti tulen uudelleen ja saatan jopa piipahtaa täällä istumassa iltaa. Viinilista näytti oikein mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta. Ihanaa, että ydinkeskustan liikehuoneistoja otetaan uusiokäyttöön ja enemmän voisi muuttaa niitä asuinkäyttöön. Onneksi se taitaa olla vähän trendi tällä hetkellä. Makoisia lounashetkiä itse kullekin.


10 kommenttia:

 1. Minä käväsin muutaman kerran poliisienkin ollessa vielä tuolla. Nyt kyllä näyttää paljon paljon paremmalta kuin silloin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että paikka on ollut aika erilainen ennen :) mutta näit poliisit livenä - oon kade!

   Poista
 2. On kyllä makea paikka, olen tuon ravintolan läpi pari kertaa nopeasti kävellyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottaman kaunis ja mitkä värit! Täällä viihtyy hyvän ruuan ääressä :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Eikö olekin :) meidän pitää sopia tänne joskus ruokatreffit ja parantaa siinä samalla maailmaa...

   Poista
 4. Oli kiva lukea "ravintola-arvostelun" lisäksi myös rakennuksen taustoista. Niin ruoka kuin ravintolakin näyttivät houkuttelevilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla :) Historia luo aina hyvää perspektiiviä paikkaan ja ymmärtää paremmin nykyisyyttä kun tuntee våhän historiaa. Kiva kun piipahdit!

   Poista
 5. Olen ollut aulavisiittimme jälkeen Lilla Robertsissa pari kertaa cocktaileilla ja kerran yhdessä tilaisuudessa sisäpihalla. Tyylikäs paikka.

  Tuon hämähäkkilampun näin ensi kertaa yhdessä hongkongilaisessa ravintolassa kuusi vuotta sitten, hyvin se sopii tuonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin, että kerroit käyneeni täällä meidän piipahduksen jälkeen. Sisustus on todella style ja The Spider Pendant Lamp supermagee! Sopii tilaan tosi hyvin!

   Poista