lokakuuta 27, 2016

Amedeo Modigliani Ateneumissa

Ateneumin uuden, huomenna 28.10. avattavan taidenäyttelyn boheemi taiteilija eli lyhyen ja todella värikkään elämän kuollen köyhänä. Hän ei eläessään yrittänyt saada yhtään tauluaan kaupaksi ja on nyt hän yksi maailman kalleimpia taiteilijoita. Viime vuonna kiinalainen ostaja maksoi tämän italialaisen Pariisissa vaikuttaneen taiteilijan taulusta Lepäävä alaston Christien huutokaupassa 170 miljoonaan dollaria! Taiteilija piti eläessään ainoastaan yhden näyttelyn muutamia vuosia ennen kuolemaansa. Ateneumin näyttelyn taidemaalari ja kuvanveistäjä Amadeo Modigliani oli mies, jonka arvostus nousi vasta hänen kuoltuaan vuonna 1920 vain 35-vuotiaana tuberkuloottiseen aivokalvotulehdukseen. Lyhyestä elämästään huolimatta hän ehti maalata nelisensataa taulua. 


Pääsin eilen jo ennakkoavajaisiin katselemaan ja myös valokuvaamaan Amadeo Modiglianin töitä Ateneumin saleihin. Näyttelyssä kiertäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että muutamien taideteosten kohdalla on kuvauskielto. Esittäisin ihan pienen ja vienon toiveen Ateuneumille, että em. teokset merkittäisiin vähän näkyvämmin koska pieni kameran kuva, varustettuna tummalla ristillä ja vielä valkoisella pohjalla on liian näkymätön. Onneksi valpas opas kävi opastamassa meitä mistä tauluista ei valokuvia saa ottaa koska taulun omistajataholta ei siihen ole lupaa saatu. 


Näyttelyn ripustus on ihan huikea ja se punainen väri, jota on käytetty useissa näyttelysaleissa puhutteli minua. Punainen on äärimmäisen voimakas ja värinä se tuki hyvin Modiglianin hyvin omaperäisiä soikeilla, vähän naamiomaisilla kasvoilla varustettuja muotokuvia, joissa kuvattavilla on pitkät kaulat ja mantelinmuotoiset "eripariset silmät" toisen silmä kuvastaessa sielua. Malleilla on usein myös luisut olkapäät ja punertavana hehkuva iho. Modiglianin tyyli on hyvin tunnistettava!


Ateneumin näyttelyssä on myös paljon mustavalkoisia, suuria valkokuvia sekä taiteilijasta, että hänen naisistaan ja ystävistään. Modigliani näyttää komealta kuvissa ja hänen silmänsä ovat mielestäni hyvin hypnoottiset. Toscanan Livornassa syntynyt Amadeo Modigliani joutui keskeyttämään koulun jo 14-vuotiaani keuhko-ongelmiensa takia. Modigliani opiskeli kuitenkin taidetta Livornassa, Firenzessä ja Venetsia sekä Pariisissa huonosta terveydestään huolimatta. Taiteilijan elämäntyyliä sävyttivät alkoholi ja muut päihteet Pariisin boheemeissa taiteilijapiireissä, joissa hän ystävystyi mm. Pablo Picasson ja Jean Cocteaun´n kanssa. Modigliani tapaili myös venäläistä runoilijaa Anna Ahmatovaa, taidekriitikko Beatrice Hastingsia ja taideopiskelija Jeanne Hébeternea, jotka vaikuttivat hänen tuotantoonsa ja taiteeseensa. 

Jean Alexandre muotokuva, 1909 ja taulun takapuolelle maalattu alaston nainen

Ateneumin Modigliani näyttely on Pohjoismaiden laajin esillä ollut kokonaisuus. Näyttely käsittää 83 maalausta, veistosta ja paperipohjaista työtä taiteilijalta. Näyttely on ollut esillä Lillessä ja Budapestissä ennen pääkaupunkiamme ja Ateneumissa se on 5.2.2017 saakka. Ihan varmasti menen itsekin tänne vielä toistamiseen sillä paljon jäin vielä katsomassa väenpaljoudessa.


Amedeo Modigliani ihaili ulkoeurooppalaista taidetta ja kävi usein Louvren egyptiläisen ja antiikin taiteen osastoilla. Hän kiinnostui myös kuvanveistosta ja käytti veistoksiinsa Pariisin metron työmailta löytämäänsä huokoista kalkkikiveä. Veistosten kasvot olivat eksoottisen pitkänomaisia, kaulat liioitellun pitkiä, kasvot naamiomaisia ja nämä siirtyivät myös maalauksiin myöhemmin. 

Amedeo Modigliani, Naisen pää 1911

Ateneumin näyttelyn yksi keskeisiä aiheita on on taidekeräilijä Roger Dutilleul´n hankkimat Modiglianit. Dutilleul´n Mogidliani kokoelma on yksi maailman laajimmista, joka on keskitetty Lillen modernin taiteen museoon Ranskassa. Ateneumin kokoelmiin on hankittu vuonna 1955 Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva (1918) ja se on maalattu taiteilijan parhaana luomiskautena kun hän asui ja työskenteli Nizzassa.


Vaikuttava taitelijan signeeraus punaisella seinällä muotokuvien kera. Monissa pienemmissä näyttelysaleissa oli myös punaisista tekstiililaatoista tehty lattia, joka teki saleihin jännän akustiikan ja tunnelman. Pidin myös niiden punaisesta väristä. 


Amedeo Modigliani, Nainen sinisessä mekossaan, istuu, 1918

Amedeo Modigliani, Poika lyhyissä housuissa, 1918

Amedeo Modigliani, Gaston Modot, 1918

Amedeo Modigliani, Istuva alaston ja paita, 1917

Ateneumin eri saleissa käydään läpi vaikuttavasti Amedeo Modigliani lyhyt mutta tuottelias elämä. Kun Pariisia pommitetaan ensimmäisessä maailmansodassa Modiglianin terveys alkaa reistailla ja hän muuttaa 1918 raskaana olevan naisystävänsä Jeanne Hébeternean kanssa Nizzaan, jossa syntyy heidän tyttärensä. Noin vuoden kuluttua pariskunta palaa takaisin Pariisiin.

"What I am searching for is neither the real nor the unreal, but the Subconscious the mystery of what is Instinctive in the human Race." Amadeo Modiglani.

Pariisiin palattuaan Amadeo Modigliani terveydentila alkoi kuitenkin huononemaan dramaattisesti ja vuoden 1920 alussa hän vajosi tajuttomuuteen. Modiglianin ystävät ja toista lastaan odottava Jeanne veivät hänet sairaalaan, jossa hän kuoli 24.1.1920. Jeanne ei kestänyt miehensä menetystä vaan hyppäsi ikkunasta ja kuoli saamiinsa vammoihinsa. 


Modiglianin kiihkeä ja lyhyt elämä päättyi hautajaisiin Père-Lachaisen hautausmaalle, johon kokoontui koko Montmartren ja Montparnassen taiteilijapiiri. Jeanne Hébeternea haudattiin ensin muualle mutta hänet on siirretty omaisten luvalla Modiglianin hautaan myös 1930. 

Ateneumin Modiglian näyttely on todella elämys ja ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa se. Ateneumissa järjestään myös paljon erilaisia taidepajoja ja italian kielen oppitunteja Eiffel-tilassa.  Tarkemmat aikataulut ohjelmalle löytyvät tästä .


Lisäksi ennen kotiinlähtöä kannattaa ehdottomasti piipahtaa alakerran uudistuneessa Ateneum Bistrossa, jossa on täysin uusittu kiva sisustus ja klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Me joimme kahvit suolaisen ja makean kera mutta täytyy käydä testaamassa myös ruokapuoli myöhemmin. 
'
Kannattaa kotiin lähtiessä kurkistaa myös Ateneumin julkisivu tarkasti -
siellä on upea valtavan suuri kuva Lepäävä alaston hiukset avoinna...
Sama taulu löytyy myös aitonaAteneumin näyttelysalista ja se on lainassa Osakasta. 
(tämä ei kuitenkaan ole se 170 miljoonan arvoinen Lepäävä alaston)6 kommenttia:

 1. Upeaa, että tämä näyttely on saatu Ateneumiin! Niin monen taiteilijan elämä on ollut täynnä draamaa. Kiitos kuvista ja taiteilijan esittelystä Marjo. Menen ehdottomasti katsomaan näyttelyn ja teen sen heti ensi viikolla, kun muutoinkin käyn fysioterapiassa ihan Ateneumin naapurissa. Olenkin sanonut fyssarilleni, että hänellä on ihan paras maisema työhuoneestaan, jonka ikkunan edessä on Ateneum :) Hyvää viikonloppua Marjo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella upeaa!!!! Ateneumissa on viime aikoina ollut paljon huippunäyttelyitä, että Helsinki on ihan taidekaupunki kyllä mielestäni. Kiva, kun pääset pistäytymään jo ensi viikolla. Jään mielenkiinnolla odottamaan sinun kommentteja näyttelystä.
   Hyvää viikonloppua Etanaelli :)

   Poista
 2. Oi oi, tätä taiteilijaa olen ihaillut jo oppikoulun yläluokilta asti. Piti oikein kirja ensin lainata kirjastosta kyseisestä taiteilijasta ja myöhemmin sain omankin ostettua. Kiitos vinkistä, pakko mennä näytelyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää kuulla, että sinun kiinnostuksesi on herännyt jo noin varhain Modiglianin taiteeseen. Muistan kyllä taidehistoriasta taidemaalarin mutta itse taisin kiinnostua hänestä vasta parikymppisenä Louvressa nähtyjen taulujen myötä. Hyvin omaperäistä ja puhuttelee minua.
   Näyttely on ihan must juttu joten kiva kun menet :)

   Poista
 3. Olipa traaginen tarina tällä taiteilijalla. Upeaa, että hänen työnsä ovat saaneet arvoisensa kunnian.
  Ihanaa viikonloppua Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Modiglianista taisi syntyä vähän myytti hänen kuoltuaan. Taiteilija, joka kuoli hyvin nuorena eikä saanut arvostusta elinaikaan, josta suurimman osan vielä sairasteli. Lisäksi hänen lapsensa äidin traaginen kuolema taidemaalarin menehtymisen jälkeen.
   Aurinkoista viikonloppua - toivotaan, että paistaa Outi ♥

   Poista