elokuuta 03, 2021

Parvekekuulumia helteiden jälkeen elokuussaPäätin vihdoin kirjoitella mitä meidän kesähuoneelle siis parvekkeelle kuuluu näin elokuun alussa. Kuluva kesä on ollut todella poikkeuksellinen parvekekukkien osalta. Ensimmäistä kertaa on paahtavien helteiden takia kesähuoneeseen jouduttu ostamaan korvaavia kasveja. Parvekkeemme on etelään ja sinne todella paistaa ilta-aurinkoa lukuun ottamatta lähes koko päivän. Asuntomme on ylimmässä eli kolmannessa kerroksessa ja parveketta joskus varjostanut koivukin kaadettiin muutamia vuosia sitten. 

Olen ahkera kukkien kastelija ja lannoittaja joten ainakaan hoidon puutteeseen eivät raukat kuolleet. Trooppiset helteet ovat olleet vain liikaa muutamille kasveille. Onneksi puutarhamyymälöistä ja jopa marketeista saa halutessaan jotain uutta nuutuneiden tilalle. Ja pakkohan se on myös myöntää, että joskus olen saattanut kauppareissulla napata jonkun kasvin ihan vain huvin tai kivan värin vuoksi kotiin viemisiksi. 

En muista koskaan laittaneeni parvekkeelle kesäkukkia ennen kesäkuuta. Kesähuoneessa on saattanut olla joku yksittäinen kukka mutta koskaan ei koko parveke ole ollut lähes valmiina jo toukokuussa. Viime kesänähän pääsin mustarastaiden pesinnän takia kunnostamaan parvekkeen kesäkuntoon vasta 15.kesäkuuta kun viimeinenkin poikanen oli jättänyt pesän. Tänä vuonna kävin ostamassa kukkia parvekkeelle jo 10.toukokuuta ja ne myös istutettiin sinne. 

Joitain kukkia nostelin yöksi sisälle koska parvekkeemme ei ole lasitettu ja öisin lämpötilat vielä laskivat. Koska tiesin, että Mimmi russeli haetaan kasvattajalta touko-kesäkuun vaihteessa ajattelin myös, että parempi olla kesähuone valmiina kun pikku pentu saapuu. Kukkien istuttaminen Pikku-Piraijan jaloissa olisi ollut kyllä sula mahdottomuus. Onneksi Mimmin voi aina välillä laittaa "lehtihäkkiinsä" koska moni asia pieni koiranpentu jaloissa muistuttaa oheisen videon pandojen touhuja.

Toukokuussa parvekkeelle hankittiin siis pelargonioita, lobelioita, orvokkeja, markettoja ja muutamia muratteja. Sekä vielä seuraavana päivänä iso vaaleanpunainen hortensia. Pikkuorvokeista vielä nuo siniset ovat parvekkeella mutta violettikeltakukkaiset jouduin toissa viikolla heittämään pois. Ne oli sijoitettu ehkä paahteisimmalle paikalle ja alkoivat näyttää jo "niin ränsistyneiltä", että saivat antaa tilaa muille kukille. Alla olevassa kuvassa orvokit ovat vielä ihan kukoistuksessaan.


Seuraavaksi parvekkeelle ilmestyivät sinitähtimöt, joista toinen oli siis valkoinen. Valkoinen sinitähtimö pääsi matalampaan Adam -kukkaruukkuun. Korkeampaan ruukkuun sopi ehdottomasti kuin nenä päähän vihreä muratti, joka näyttää kuin kiharavalta hiuspilveltä. Olen ollut todella iloinen, että kevätretkelläni Paimiossa ostin nämä Adam -ruukut ihanasta verhoilu-sisustusliike Hannan Huushollista. "Pusuhuuli"-ruukut kuten niitä myös kutsun ovat ihanan erilaiset ja saavat aina hymyn huulille. Lähimarketista ostin myös valkoisen krysanteemin ex tempore parvekkeelle. Iso sinipunainen amppelipelargonia oli tarjouksessa Plantagenissa ja se oli täynnä nuppuja. Se suorastaan huusi päästä meidän parvekkeelle.Sinitähtimöistä vain valkoinen on enää elinvoimainen ja sininen joutuu valitettavasti tänään biojäteasiaan. Ison hortensian osalta kaikki sen kukat avautuivat ja kukka oli todella komeaa katseltavaa. Kastelin sitä äärimmäisen huolellisesti enkä missään vaiheessa päästänyt multapaakkua kuivumaan. Kaikesta huolimatta hortensia tuli tiensä päähän viikko sitten eli se pudotti lehdet ja kuivat kukat jäivät vain kellertävän ruskeina jäljelle. Lahjoitin hortensian ystävälleni, joka halusi istuttaa sen omaan puutarhaansa. Juurtuuko sinne jää nähtäväksi.

Tämän keltakukkaisen kasvin nimeä kaipailen jos joku lukijoista sattuu tietämään? Itse olen unohtanut kasvin nimen ihan totaalisesti enkä etsimisestä huolimatta löytänyt Plantagenin nettisivuilta. 

Parvekkeelle on hankittu lisää kukkia heinäkuun aikana. Ostin Espoon Hannuksen Plantagenista parvekkeelle valkoisen apilan ja isokirjopeipin "Ruby Road". Olen kovin tykästynyt näihin isokirjopeippeihin ja minulla taisi viime tai edellisenä vuotena olla myös parvekkeella tällainen. Tuo punainen ja vihreä - vastavärien liitto on jotenkin hypnoottinen kasvissa. Ostoskärryyn pääsi myös iso valkoinen pallokrysanteemi ja hortensian korvaajaksi keltakukkaisen vielä lähes vihreitä lehtiä täynnä olevan kasvi. 

Muistan useaan otteeseen katsoneeni sen nimen mutta nimi on pyyhkiytynyt täysin mielestäni. Jos joku tunnistaa niin vinkatkaa -laitan kuvan alle pyynnön myös tästä. Plantagenissa oli muuten hurjan paljon neitoperhosia eli minulla meni varmasti 10 minuuttia kun vain seurasin niiden lentelyä ja laskeutumista kukkiin. Olin myös äärimmäisen iloinen, että neitoperhosia on näkynyt meidän omalla parvekkeella myös. 
Kaksi minihortensiaa sininen ja vaaleanpunainen tarttuivat mukaan S-Marketista ruokaostosten seuraksi. Jäi kaivelemaan sen ison hortensian kuivuminen joten päätin vielä panostaa näihin kahteen. Myös enkelikukka löytyy parvekkeeltamme mutta sekin näyttää juuri nyt vähän kärsineeltä joten saattaa vilahtaa vain jossain valokuvassa. Helteet myös aiheuttivat sen ettei kesähuonetta ole päästy ihan samassa mittakaavassa käyttämään kuin aiempina kesinä. Aamukahveja olen juonut parvekkeella mutta kun lämpötila parvekkeella kohosi +35C päivällä ei edes lounastauko siellä houkutellut. Lounasta on nautittu nyt kun ilmat ovat vähän viilenneet. Myös kausivalot on jo sytytetty muutamina pimeinä iltoina valaisemaan parveketta. Lyhdyissäkin on ollut jo kynttilöitä palamassa. Olen saattanut unohtaa jonkun kasvin/kukan, joka saattaa kuvissa vilahdella. Mimmikin on päässyt jo parvekkeelle nauttimaan kukista vai pitäisikö sanoa "näykkimään niitä"

Miten sinun parvekkeesi / terassisi / pihasi on selvinnyt tästä kesästä ja helteistä? Onko muita, jotka puutarhamyymälässä sekoavat kasvien paljoudesta niin että "lähtee välillä lapasesta"? Kivaa keskiviikkoa eli pikkulauantaita kaikille. Nautitaan elokuusta! 


10 kommenttia:

 1. Ihanaa kukkaloistoa sinulla siellä näkyy. Mulla ei ole ollut yhtä hyvä tuuri tämän kesän kesäkukkien kanssa. Sekä kotona että mökillä kesäkukat ovat täynnä kirvoja. Olen suihkutellut pelkällä vedellä ja myös mäntysuopavedellä, mutta mikään ei ole auttanut. Koskaan ennen ei vastaavaa ongelmaa ole.
  Puutarhamyymälään kun astuu niin mieli tekisi ostaa ihan vaikka mitä.
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina <3 Minulta taitaa vuosi vuodelta enemmän ja enemmän lähteä tämän parvekkeen laittaminen lapasesta kun kasveja tulee niin paljon. Ensi kesäksi on pakko saada se tomaatti tänne myös kasvamaan. Unohtui tältä vuodelta kun Mimmi saapui meille ja ajatukset koiranpennussa.
   Kirvat ovat todella ikävä riesa. Minulla oli niitä parvekemarketoissa muutamia vuosia sitten ja sain ne pois tuolla mäntysuopavesi ruiskutuksella. Se kesä olisi myös lämmin ja kuiva eli voisiko se olla suosiollinen kirvoille? Kurja juttu jos sekä kotona että mökillä ovat iskeneet teidän kukkien kimppuun.
   Minulta pitäisi kieltää jossain vaiheessa kesää puutarhamyymälään meno kokonaan :D
   Kivaa loppuviikkoa Kristiina <3

   Poista
 2. Kaunista kukkailoa!

  Pisimmillään olimme viikon pois, mutta kasvit voivat hyvin. Kastelin kahvit huolellisesti ja lisäksi ostin kesän alussa Rustasta pallokastelijoita, jotka olen pitänyt välillä täyttäen laatikoissa ja ruukuissa koko kesän. Kuumimpina päivinä kastelin kukkalaatikot ja täytin kastelijat jopa kaksi kertaa päivässä.

  Keväällä ostamani terassihortensiat ovat edelleen kukassa, mutta orvokit alkavat vedellä viimeisiään. Salvia rehottaa komeasti, mutta tänä vuonna Minttu ei kasvanut samaan malliin kuin edellisinä kesinä.

  Parvekkeen suurin uutuus tänä vuonna ovat olleet valot jotka viritettiin hämärtyvien iltojen iloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Isoihin ruukkuihin voisinkin hankki pallokastelijan joten kiitos vinkistä. Ostin tänä vuonna osan toukokuun parvekekukista juuri Rustasta mutta silloin ei tullut mieleen edes katsella tällaista vehjettä. Kuuminä päivinä meillä oli pakko kastella myös kahdesti.

   Minulla on hortensian kanssa vähän vuodesta riippuen joko hyvä onni tai huono tuuri. Hortensia on todella näyttävä ja kaunis kukka joten siksi ostin nuo minihortensiat nyt korvaamaan sen ison kuivettuneen.

   Parvekevalot tai kausivalot - miten niitä nyt haluaa kutsua - ovat kyllä kivoja nyt elokuun iltoina. Olen myös pitänyt lyhtyjä parvekkeella luomassa tunnelmaa iltaisin.

   Poista
 3. Meidän takapiha oli suorassa auringonpaisteessa aamusta iltaan ja siellä kasvoi vaan tuijien varjossa alppiruusut, pation lautojen välissä kukki orvokit ja mansikoita oli hyvin. Muuten tuntui, että kaikki kukat kuivuivat kasaan.
  Ihania kukkia löytyy siellä ja niin upea kuva tuosta perhosestakin <3 Mimmille rapsutuksia ja sinulle hyvää loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin sinun jossain pihapostauksessa kertoneen, että paahdetta on teilläkin. Ihanaa, että edes jotkut kasvit pärjäävät teillä. Mansikka parvekkeella olisi aivan ihana juttu. Pitäisikö sitä kokeilla ensi vuonna? Eräs tuttuni kasvattaa myös perunaa ämpärissä parvekkeellaan.
   Perhosia on minusta tänä vuonna ollut ihan älyttömän paljon. Mimmi kiittää rapsutuksista.
   Kivaa loppuviikkoa Outi <3

   Poista
 4. Kaunis parveke ja kukat. Meillä on pihalla ja puutarhassa ollut tänä vuonna todella kuivaa. Ollaan miehen kanssa kyllä kasteltu mutta tuntuu ettei maa edes ime vettä. Marjapensaissa on paljon herukkaa joten kohta pääsee poimimaan. Linnut kyllä syövät marjoja koko ajan verkoista huolimatta. Poika sanoi pienenä ettei pihalla tarvita kukkia ja muuta hörsöä kun hän halusi pelata vain jalkapalloa. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinikka :) Ihan varmasti myös oman pihan ja puutarhan pitäminen vihreänä on ollut haastava tänä kesänä. Uskon, että on saanut kastella ahkerasti. Toivotaan ettei linnut syö kaikkia viinimarjoja ennen kuin ehditte poimimaan ne. Kivaa viikonloppua!

   Poista
 5. Ihana kukkaloisto :)
  Minulla kaikki muut kasvit ovat selvinneet kuumuudesta, paitsi ruukkuihin istutetut orvokit. Iso kukkapenkki sitoo sen verran hyvin kosteutta, että kukat pärjäsivät muutamien päivän kastelutauon ylitsekin. Minä tein sellaisen päätöksen, että suurimman osan ruukkukukista vasta heinäkuun viimeisellä viikolla, koska halusin niiden olevan täydessä kukassa synttärijuhliini. Se oli hyvä päätös, koska perennapenkin kukinta oli jo aika hiipunut synttärijuhleini aikaan.

  Kivaa perjantaita ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) Kiva kukka, että sinun synttärien aikaa oli kukkaloistoa. Tekee heti pihasta juhlavamman kuin sitten ylikukkineet perennat. Orvokit olivat minullakin ruukuissa kovilla mutta toiset selvisivät yllättävän pitkään. Nyt olen miettinyt sinisten orvokkien korvaamista jollain muulla.

   Kivaa tiistaita!

   Poista