helmikuuta 23, 2016

Avaruus LEGO maailmassa ja muuta tähtitieteellistä

Täällä pääkaupunkiseudulla vietetään ansaittua hiihtolomaviikkoa kouluista ja oppilaitoksista. Jos hiihtäminen, lumilautailu, laskettelu, luistelu tai kelkkailu ei jostain syystä maistu löytyy kiva menopaikka kaikenikäisille lomalaisille. Osoitteessa Kopernikuksentie 1 Tähtitorninmäellä seisoo C.L.Engelin suunnittelema Helsingin Observatorio.

Observatorion tiloissa on esillä huikea pienoisnäyttely AVARUUS LEGO MAAILMASSA.
Meillä jokaisella on varmasti kokemuksia lapsuudesta legoista, rakentamisesta ja leikkimisestä. Vaikka avaruuslegot eivät olisikaan entuudestaan tuttuja kannattaa täällä käydä ihastelemassa minkälaisia upeita legorakennelmia on tehty. Ensimmäinen varhainen avaruuslego aihe on vuodelta 1973 eli vain muutamia vuosia sen jälkeen kun miehitetty alus Apollo11 oli laskeutunut kuun pinnalle. Avaruusaiheet ovat silloin jo siirtyneet lelumaailmaan. 


Ensimmäinen LEGO Groupin avaruusteemainen rakentelusarja "Classic Space" vuodelta 1979. Näyttelyssä on esillä suurin osa sarjan seteistä ja myös harvinainen Galaxy Explorer.

Oli hauska seurata eri ikäisten kommentteja LEGO-näyttelyssä. LEGOT ovat selkeästi olleet ja ovat vieläkin monen ikäisen mieleen ja sekä tyttöjen että poikien. 

"Äiti, tässä on se LEGO juttu mitä mä en ole koskaan saanut!" poika arvioilta 9v. 

"Hei, muistatteko kun oltiin aina teidän himassa kasaamassa tätä siistii X-Wing Fighteria?"
noin 25v. nuoria miehiä kaksi ja samanikäinen nuori nainen

"Tämän Technic Space Shuttlen iskä sai joululahjaksi yhtenä jouluna." 
noin 40v. isä kahdelle teinipojalleen ylpeyttä äänessään. 
Vaikka LEGO Avaruudessa näyttely on vain yhdessä näyttelyhuoneessa on siellä paljon mielenkiintoista katseltavaa. Kaikki esineet ovat lasivitriineissä, joissa vielä kohdevaloja eli valokuvaaminen aavistuksen hankalaa. Onneksi lattiallakin voi istua tai mennä kyykkyyn oven ja vitriini väliin saadakseen kuvia alahyllyjen rakennelmista :) Ihan huikea ja yksi näyttelyn suosikki on minusta tämä Tintin kuuraketti, jonka on suunnitellut ja toteuttanut Jani Leskinen 2014. Belgialaisen sarjakuvapiirtäjä Hergén Tinttikin seikkaili avaruudessa jo 1950-luvulla paljon ennen miehitettyjä avaruus- tai kuulentoja. Vaikka Tintin kuualus poikkeaa monella tavalla oikeista avaruusaluksia on se superhieno ja upea punainen värikin! Ja löytyyhän LEGO näyttelystä myös Tähtien sodan tuttu hahmo R2-D2, Star Wars Ultimate Collector-sarja 2012. 

Helsingin Observatoriossa on LEGO näyttelyn lisäksi muitakin jänniä juttuja. Näytteillä on avaruuden ja tähtien tutkimiseen tarkoitettuja laitteita ja vaikka minkälaisia: sekstantti, kronometri, aneroidibarometri, vertikaaliympyrä, heliometri, meridiaaniympyrä.... Koulun maantiedon tunnilla käsiteltiin avaruutta, tähtiä, linnunrataa ja ainakin kaukoputken tunnistin :) Minusta avaruus on aina ollut kiehtova samoin tähdet. Joskus todella pienenä makasin sängyssä enkä saanut unta kun mietin sitä miten ihmeessä maa ja kuu ja Merkurius ja Pluto ja kaikki ne muutkin planeetat pysyvät avaruudessa putoamatta? Muistan kuinka äiti vastasi, että "Mietitään sitä sitten aamulla...."
Hauska ja elämyksellinen kokemus koko perheelle ja kaikenikäisille. Sunnuntaina paikalla oli myös jonkin verran turisteja. Ursa järjestää observatoriossa myös kursseja. Vierailumme aikana oli alkamassa Ursan Tähtitaivaan peruskurssi. Observatorion tiloista löytyy myös Tiedekahvila ja yliopiston Almanakkatoimisto.

Voit myös rakennella kotona omista LEGO palikoistasi avaruusaiheisen robotin tai sukkulan tai jotain muuta avaruuteen liittyvää. Tarkemmat ohjeet miten osallistua tähän 

Hyvää hiihtolomaa kaikille ketkä sitä tällä viikolla viettävät! Itse lomailen vasta ensi viikolla....


8 kommenttia:

 1. Mahtavan näköinen paikka. Luulen, että meidän poika viihtyisi tuolla hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti viihtyisi Outi. Luin juuri, että yleisön pyynnöstä Avaruus LEGO näyttelyn aukiolo on jatkettu kesään eli jos nyt hiihtolomalla ei ehdi niin myöhemmin :)

   Poista
 2. On kyllä huikeita nuo Lego viritelmät. Tuo raketti varsinkin oli komea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raketti oli ihan huippu ja todella iso :) Suosittelen piipahtamaan vaikka lasten kanssa... Mukavaa hiihtoloma viikkoa :)

   Poista
 3. Legoista tulee aina mieleen kuinka parikymmentä vuotta sitten eestiläinen asiakkaani kertoi, että hänen 10-vuotias poikansa oli ottanut luvatta kotoa 1000 markkaa vastaavan summan ja mennyt ostamaan Kaubamajasta koko rahalla Legoja. Ei kuulemma saanut joululahjoja sinä vuonna vanhemmiltaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi toista :) hän oli selkeästi halunnut legoja ihan vimmastusti. Voiko näitä nyt vastustaa...toisaalta ne joululahjat tulivat vähän niinkuin ennakkoon...

   Poista
 4. Tintin kuuraketti ja R2D2 hihkaisenko, että jotain aivan mieletöntä! Fredan liikkeestä olemme himoinneet jo pitkään isoa Tintin kuurakettia, se vaan olisi niin mieletön.

  Kivaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihkaise vaan Tiia :) Tiesin, että pidät näistä. Itse olen himoinnut pitkään edes sitä pientä Tintin kuurakettia....someday... :)
   Mukavaa viikonloppua Tiia!

   Poista