Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä.
"Less is more." sanonta taitaa ihan alun alkaen olla saksalais-yhdysvaltalaisen arkkitehti ja muotoilija Ludwig Mies van der Rohen lausuma. Arkkitehtuurissa ja muotoilussa sanonta tarkoittaa sitä, että yksinkertaisuudella ja hillityllä voi olla usein paljon voimakkaampi vaikutus kuin liiallisella ja koristeellisella sekä todella monimutkaisella.
Moni yhdistää em. sanonnan ranskalaiseen muotialan uranuurtajaan ja yhteen 1900-luvun vaikutusvaltaisempaan ihmiseen muotialalla. Coco Chanel kiteytti aikoinaan "vähemmän on enemmän" legendaariseen lauseeseensa "Before you leave the house, look in the mirror and take one thing off." Eli vaikka kuinka tekisi mieli "koristautua kuin joulukuusi" ulos lähtiessään kannattaa jättää vielä yksi asun osa tai asuste suosiolla kotiin. Coco myös opetti, että "Tyylikkyys on kieltäytymistä." Em. tarkoittaa, että runsaus ei määritä eleganssia vaan asia on ihan päinvastoin. Kohtuullisuus on tyylikästä.
Kun katsoin Kööpenhaminan muotiviikkojen valokuvia uusista käsilaukku trendeistä laukkukoruineen mietin mielessäni, että nyt Coco kyllä kääntyy haudassaan ympäri. Vaikuttajien, trendsettereiden, somettajien ja lukuisten julkkisten käsivarsilla keikkui Balenciaga City Bag koristeltuna ihan käsittämättömillä ja sekä todella runsailla laukkukoruilla. Hello Kitty, vihreä Teletappi Hipsu, pieni nallekarhu ja jonkinlainen erilaisista muovihelmistä tehty ketju!
Balenciaga laukussa on niin paljon laukkukoruja, että itse laukkua ei melkein erota koruvuoren alta. Mietin mielessäni miten paljon nämä laukkukorut mahtavat painaa? Meillä naisilla on kuitenkin myös itse laukussa kannattavia esineitä, jotka nekin tuovat painoa. Itse olen aina pyrkinyt siihen ettei mitään turhaa painoa kanneta mukana.
Balenciaga laukkuihin on mahdollista hankkia tuollainen "Old School" laukkukoru, jossa on antiikkihopeaa, antiikkikultaa, messinkiä, sinkkiä, rautaa, mustaa sekä sinistä nylonia hintaan 1150 euroa!
Minulle tästä laukkukorusta tulee mieleen muistoja kun olen ollut nuorena tyttönä töissä kaupassa. Omat vaatteet jätettiin metalliseen pukukaappiin, jonka lukkoon sopi juuri tuollainen avain, jossa oli muovinen avaimenperä kertomassa oman kaapin numeron. Minulle tämä avaimenperä tuo mieleen raskaan työn, menneen maailman ja enkä todellakaan haluaisin roikuttaa tätä luksuslaukun laukkukoruna.
Vuonna 2017 esiteltiin Fendin mallistossa karvaisia pom pomeja laukkukoruina.
Laukkukorut eivät todellakaan ole mikään uusi ilmiö vaikka ne viime vuosina ovatkin kasvattaneet suosiotaan. Itse asiassa laukkukoruja on ollut olemassa jo vuosisatoja. Jo muinaisessa Egyptissä ihmiset kiinnittivät laukkuihinsa pieniä muistoesineitä torjumaan pahoja henkiä. Keskiajalla laukkukorut toimivat merkkinä siitä kenelle mikäkin laukku kului ja ne myös korostivat laukun omistajan varallisuutta sekä vaikutusvaltaa.
Miu Miun käsilaukkuun on päätynyt Mikki Hiiren ja nallekarhun lisäksi myös keltainen ankka, jotka vielä menettelevät minusta laukkukoruina jos haluaa "olla lapsenmielinen". Mutta kantamalla messinkistä, painavaa kellarikomeron lukkoa sekä valtavaa määrää avaimia niiden muovisten ikävien "numerolappujen" kera en voi sille mitään, että minulle tulee mieleen joko huoltomiehen tai perinteisen talomiehen varusteet päästä yleisiin kellaritiloihin tekemään ihan oikeita ja raskaita töitä.
Tuota oikeanpuoleista laukkua ei minusta voi mainostaa "Create the most personal handbag with selected cute charms from LV, Miu Miu and more." Sen verran monta raskasta lukkoa on tähän käsilaukkuun otettu "laukkukoruksi" ettei varmaan punttisalilla juurikaan tarvitse käydä rautaa nostamassa 😁
Laukkukorut voidaan valmistaa hyvinkin erilaisista materiaaleista kuten nahasta, metallista, kankaasta ja jopa muovista. Suosittuja laukkukoruja kautta vuosien ovat olleet erilaiset helmet, pom pomit ja tupsut. Laukkukorut ovat myös voineet olla luonnonmateriaaleja eli simpukankuoria, höyheniä jne. joista on tehty sitten koristeita laukkuihin.
Louis Vuittonin tuunattuna jokaisen omien laukkukoru mieltymysten mukaan. Less is more....???
Louis Vuittonin alkusyksystä 2024 myyntiin tullut "Rabbit Doll" on minusta katseenvangitsijana hauska ja leikkisä. Laukkukorun on suunnitellut kiinalainen nouseva taiteilija Sun Yitian yhteistyössä LV:n kanssa. Inspiraatio laukkukoruun on saatu
Yitianin ikonisesta "ilmapallo installaatiosta". Verrattuna metallisiin lukkoihin ja avainnippuihin minä kantaisin paljon mieluummin tätä pupua laukkukorunani.
Jopa legendaarisen Jane Birkinin voi tuunata itsensä näköiseksi minusta jos sen tekee kuten tuossa vasemmalla olevassa kuvassa. Oikeasta kuvasta tulee taas itselleni sellainen
"huoltomies/talonmies" fiilis. Birkin-laukku syntyi näyttelijä, laulaja Jane Birkin ja Hermèsin entisen toimitusjohtaja Jean-Louis Dumasin tapaamisesta 1980-luvun alussa. Janen henkilökohtaiset tavarat putoilivat hänen laukustaan joten hän myönsi tarvitsevansa käytännöllisen laukun, jossa olisi paljon säilytystilaa tavaroille.
Tästä voit kurkistaa pari vuotta tekemääni "Kori- ja punoslaukku postaukseen", koska Jane Birkin myös suosi elämänsä varrella ihan tavallista punottua koria
"käsilaukkunaan".
Summa summarum oma mielipiteeni laukkukorujen suhteen liitetään ne luksuslaukkuun tai ihan tavalliseen käsilaukkuun on hyvin minimalistinen. Voisin ajatella laittavani ehkä yhden laukkukorun käsilaukkuuni kiinni "halutessani vähän hupsutella". Mutta kiinnittävän laukkukorun pitäisi edustaa minulle sellaista esinettä tai asiaa ettei itse koru muuta koko laukun ilmettä ihan erilaiseksi. En halua siis muistuttaa raskaiden lukkojen ja avainnippujen kanssa jotain huoltohenkilöä vaan naisellista naista.
Catwalkeilla on nähty myös hyvin erikoisia "nallekarhuvaatteita", joista minun on ihan pakko lainata tähän loppuun pari valokuvaa. Odotan mielenkiinnolla mihin nämä liittyvät....
Joku on nähnyt markkinaraon ja taas saadaa ihmisille lisää tavaraa myytyä. Voisin huokailla tässä, että voihan turhuuksien rovio, mutta täytynee olla huokailematta koska voisin hyvinkin nähdä itseni sortumassa laukkukoristeeseen :) En usko, että kuitenkaan tuollaisiin määriin. Toisaalta minusta tuo keltainen Balenciaga on suorastaan huikean hienosti koristeltu. Heivaisin sen ruskean nallen pois. Uskon, että hyvin pitkään minua hymyilyttäisi kun lähtisin laukun kanssa kodistani ulos ja katsosin teletappia ja hello kittyä roikkumassa keltaisessa designer laukussani. Jotenkin niin hyväntuulisen absurdi kokonaisuus.
VastaaPoistaTouchè - juurikin näin! Toisaalta historiankirjoista löytyy laukkukoruja jo muinaisesta Egyptistä ja keskiajalla niillä myös käytettiin joten ihan uusi keksintöhän tämä ei ole. Me ihmiset kun olemme aina halunneet myös "koristella" vaatteitamme ja myös laukkujamme.
PoistaJos en ihan väärin muista niin 2000-luvulla alkoi uusi buumi laukkukorujen osalta. Vuonna 2005 Hermès lanseerasi Rodeo Charms laukkukorun eli pienen nahasta tehdyn hevosen, joka voitiin kiinnittää vaikka Hermèksen Jane Birkin laukkuun. Karl Lagerfeld oli jo vuonna 1996 tuonut Fendin laukkuihin "erikoisen karvaisen hahmo laukkukoruksi", joka muistutti erehdyttävän paljon itse Lagerfeldia vaikka se olikin "karvaörkki".
Itse taidan olla tylsän käytännöllinen eli en halua käsilaukkuun mitään "ylimääräisiä härpäkkeitä" vaikka toisaalta nuo mainitsemasi keltaisen Balenciagan hahmot ovat aika hyvä kombo! Absurdia mutta toisaalta hauskaa...
Mukavaa uutta viikkoa Rva Kepponen ♥
Mielenkiintoinen postaus, tähän miekin olen kiinnittänyt huomiota - tosin TikTokissa eri kauneus- ja muotivaikuttajilla. Ilmeisesti Koreassa varsinkin trendaa nämä pienet ja vähän isommat laukkukorut, pehmolelut, kimaltavat ja pörröiset jutut. Vähän sellaiset lapsenmieliset laukkukorut. Samaan aikaan monilla on myös puhelimissa charmeja ja esim. Barbie- puhelimen mukana tulee ilmeisesti useampia erilaisia koristeita puhelimen kuoresta roikkumaan erilaisten kuorien, tarrojen ym. lisäksi.
VastaaPoistaKieltämättä miulla itelläkin on sellainen kimaltava timantti- rannenauha puhelimessa, kun löytyi nätti ja se on ihan näppärä toisinaan! 🤗 Tavallaan hauska ilmiö ja vuosien takaa tuttu, itselläkin roikkui vaikka mitä ketjuja, pinssejä, avaimenperiä sun muuta niin repussa kuin farkkujenkin vyölenkeissä. 😄 En nyt tiedä, laittaisinko itse laukkuihin, mutta ihan hauska ilmiö siitä huolimatta. 😊