huhtikuuta 30, 2019

Hyvää vappua kaikille


TÖTTÖRÖÖ! 

Tänään on huhtikuun viimeinen päivä ja sehän tarkoittaa sitä, että vietämme kevään juhlaa vappua. Moni kaivaa esille kellastuneen, liian pienen ylioppilaslakkinsa jostain viime vuosituhannelta ja yrittää sulloa sitä epätoivoisesti päähänsä vapun kunniaksi. Joko päänuppi on kasvanut tuhottoman tietotulvan ansiosta tai vappulakki on vain kutistunut mutta vuosi vuodelta sitä on vaikeampi päähänsä ujuttaa. Mutta perinteistähän on pidettävä kiinni! 


Ylioppilaslakki tai valkolakki otettiin käyttöön 1810-luvulla ja nykyiseen muotoonsa se vakiintui 1870-luvulla. Samettinen valkoinen päällys, musta reunus sekä lippa ja kullanvärinen kokardi. Ruotsin Uppsalasta saadun mallilakin mukaan joukko Helsingin yliopiston opiskelijoita tilasi keväällä 1865 ompelija Maria Grapelta valkoiset lakkinsa, joissa oli sininen vuori. 

Nykyään ylioppilaslakki pidetään vain vappuna ja akateemissa juhlissa. Vielä 1950-luvulle saakka tapana oli käyttää lakkia koko yliopiston kesäloman ajan vapusta syyskuun loppuun. Monissa Suomi-elokuvissa maaseudulle kaupungista kesäksi tulevalla ylioppilaalla on yo-lakki tiukasti päässä myös heinäpellolla. 


Mutta ei todellakaan pidä olettaa, että tämän vapun karnevaalihumu on vain ylioppilaiden ympärille kehittynyt juhla muiden joukossa. Meillä Suomessa vappu on perinteisesti kuulunut maatalouden vanhoihin merkkipäiviin. Jos säät vain sallivat vappuna karja pääsi ensi kertaa laitumelle kirmailemaan. 

Meidän nykymuotoinen vappu rantautui länsinaapuristamme Ruotsista 1800-luvulla. Kaupunkien kesäravintola avasivat ovensa kevään ja vapun kunniaksi. Paremman väen vapunviettoon kuuluivat noihin aikoihin kevään ensimmäiset ulkoilmakonsertit taivasalla. Rouvat pukivat keväisemmät hameet päälle hattuinen ja herrat kevensivät myös vaatetustaan ilmojen lämmitessä. 


Vappu sanan takana on taas englantinen kuninkaantytär Valburg, joka 700-luvulla eli abbedissana saksalaisessa luostarissa. Kuolemansa jälkeen Valburg juhlistettiin pyhimykseksi toukokuun 1.päivänä koska hänen sarkofagistaan tihkui pyhää öljyä hänen kuolemansa jälkeen. 

Keski-ajasta saakka toukokuun ensimmäinen on ollut vapaapäivä ja juhlinnan perusta Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Virossa ja Latviassa. Vapunvietto nykyään on kuitenkin todella kaukana kirkollisen juhlapäivän vietosta.

Yhdysvalloissa toukokuun 1.päivä kutsuttiin nimellä Moving Day. Päivällä oli tärkeä merkitys sillä työtekijät uusivat työsopimuksensa seuraavaksi vuodeksi tai vaihtoivat työpaikkaan toukokuun alussa. Joukko amerikkalaisia työläisiä järjesti toukokuussa 1886 Chicagossa Haymarket Squarella mielenosoituksen vaatien 8 tunnin työaikaa päivittäin. 

Ikävä kyllä mielenosoitus muuttui mellakaksi, jossa sai myös surmansa ihmisiä. Vuonna 1889 Pariisissa kokoontunut toinen internationaali (myöh. Kansainvälinen Työväenliitto) päätti ryhtyä viettämään vappua Haymarketin työläisten muistolle yleisenä mielenosoitus- ja juhlapäivänä. 


Vappupäivä - suomalaisen työn päivä - on ollut liputuspäivä vuodesta 1978. Lakisääteinen vapaapäivä vapusta tuli jo 1944. Huomenaamuna pirteimmät vapunjuhlijat suuntaavat Ullanlinnanmälle eväskoreineen ja kuohujuomineen jo hyvissä ajoin ennen lipunnostoa klo 9. Kippis ja kulaus vapun kunniaksi!

Siitä voikin sitten jäädä juhlistamaan Kaivopuiston korkeimmalle kalliolle siis Ullanlinnanmäelle Suomen  suurinta ulkoilmapiknikiä. Lukuisia vappuja täällä on tullut itsekin vietettyä tiettyjen puiden alla nurmikolla opiskelija- ja ystäväporukoiden kanssa. On kaiken värisiä opiskelijahaalareita, hassunhauskoja vappuperuukkeja ja -neniä, serpentiiniä, ilmapalloja, koiria, lastenvaunuja, naurua, iloa ja IHAN hirveät jonot Bajamajoihin. Usein vappuna myös on aika viileää eli toppatakki onkin paras varuste Ullanlinnanmäelle.


Tänään 18 on sitten perinteinen Mantan lakitus Kauppatorilla, josta vappujuhlinta alkaa. Tuntia aiemmin opiskelijat aloittavat jo juhlallisuudent Mantan perusteellisella pesulla. 1908 Kauppatorin laidalle pystytettiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin Pariisissa tekemä alastonta naista esittävä patsas. Keskellä suihkulähdettä seisova hahmo nimettiin Havis Amandaksi. Vallgrenin ajatuksissa Havis Amanda on Helsingin ruumiillistuma mutta helsinkiläisissä "Meren rakastettu" aluksi herätti pahennusta alastomuutensa takia. Patsas oli myös liian kurvikas ja keimaileva eikä siinä nähty mitään yhtymäkohtia suomalaiseen naiseen.

Kun Manta on saanut lakin kutreilleeen kajahtaa ilmoille tuttu Gaudeamus igitur kappale. Laulun aloitussanat tarkoittavat suomeksi "Riemuitkaamme" ja kun ensimmäisen kerran sai painaa ylioppilaslakin päähänsä laulettiin juuri sama keskiaikainen latinankielinen opiskelijalaulu. Lauluhan sopii vappuun kuin nenä päähän sillä alun perin se on juuri ollut iloinen opiskelijoiden juomalaulu.


Vappuun kuuluu olennaista sima. Itse asiassa sima ja vappu ovat kuuluneet yhteen 1700-luvulta alkaen. Siman perinteiset raaka-aineet ovat veden lisäksi sitruuna, sokeri, hiiva ja rusinat. Ennen kuin sokeria oli Suomessa saatavilla, simaan käytettiin sokerin sijasta hunajaa.

Siman alkoholipitoisuus alkoi selvästi alenemaan 1700-luvulla, jolloin simasta tuli suosittu kesäjuoma varakkaiden ja aatelisten keskuudessa. Siman raaka-aineet olivat kalliita eikä työväestöllä ollut varaa hunajaan, sitruunaan ja hiivaan. Simaa valmistettiin ruotsalaisen Cajsa Wargin keittokirjan ohjeiden mukaan ja sitä tarjoiltiin esimerkiksi pappilan vappukesteissä tai uusien pappien astuessa papin virkaan.

Työväestön keskuudessa sima yleistyi vasta 1800-luvulla. 1900-luvulla simasta tuli koko kansa kesäjuoma, johon oli toki vaikuttamassa myös kieltolaki (1919-1932) ja raittiusliike, joka kehotti juomaan shampanjan sijaan simaa.



Vapun katukuvaan kuuluvat myös ilmapallot olennaisesti. Lelumuseo Hevosenkengän mukaan ensimmäiset ilmapallot olisi myyty Helsingissä jo keväällä 1903 ja ne olisi tuotu Saksasta. Mahdollisesti ilmapalloja on myyty Viipurissa jo aiemminkin. Ilmapallot alkoivat yleistyä 1920-luvulla, jolloin muodissa olivat värikkäät raita- ja pilkkupallot. Foliopalloihin siirryttiin 1980-luvulla.

Tämän vapun hitti on YLEn mukaan sateenkaarivärinen "kakka-emoji pallo" eli Rainbow poop. Hyvänä kakkosena on yksisarvispallo ja katukuvassa olen nähnyt jo My Little Pony -pallojakin.


Tippaleivät, joista itse pidän huomattavasti enemmän kuin munkeista ja donitseista kuuluvat meillä vappuperinteisiin. Uppopaistetut leivonnaiset ovat olleet 1700-luvulla vielä säätyläiskodeissa juhlaleivonnaisia ja hienoja tippaleipiä tarjoiltiin mm. hautajaisissa. Omia suosikkejani ovat Fazer "höttötippaleivät", jotka ovat vaan niin ihania.


Ja lopuksi vielä mainioita Kevätpörriäisen 2019 vitsejä lasten suusta kuultuna.

Mikä on hamstereiden lomailupaikka?
 Hamsterdam. / Celesta ja Vilma 4C

Mitä meksikolainen sanoo, kun hän näkee hyvän PowerPoint-esityksen?
 Buenos dias. / Joel Vilen ja Maksimilian Fitisenko 5C

Mitä eroa on Stockalla ja Eduskuntatalolla?
 Stockmannilla on hullut päivät vaan viikon. / Amirah ja Jenni 6J

Mitä puolalainen tekee altaassa?
- Polskii. / Eino ja Toni 5C

♥  HYVÄÄ  VAPPUA  KAIKILLE ♥

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä. 



huhtikuuta 28, 2019

MOMU on Viron moottoriurheilumuseo Harjumaan Turbassa

Yhteistyössä Visit Harju/Visit Tallinn ja Tallink Silja

MOMU Viron moottoriurheilumuseo on todella vierailemisen arvoinen paikka Harjumaalla. Pääsin itse kurkistamaan tähän entiseen Ellamaan voimalaitoksessa sijaitsevaan Viron moottoriurheilun pyhättöön viime syksynä mystisen Rummu Karjäär reissun jälkeen. Jos veden alle uponnut vankila ja tropiikin väreissä hehkuva louhos kiinnostavat klikkaa Rummu postaukseen.

Jos taas haluat tietää enemmän moottoriurheilusta ja moottoriajoneuvojen historiasta Virossa jatka tämän postauksen parissa. Viro tarjoaa paljon mielenkiintoisia uusia kohteita Tallinnan läheisyydessä ja MOMU on ehdottomasti yksi niistä. Ja tämä museo soveltuu myös naisille ja lapsille. Esillä on paljon historiallista ja ainutlaatuista nähtävää. Itse en ennen tätä vierailuani ollut tietoinen, että Virossa on rakennettu jopa "formuloita" useiden vuosikymmenten ajan. Matkustaminen avartaa!


Tallinnasta noin 50 kilometriä Haapsalun suuntaan löytyy Turban kylästä, Harjumaalta vanha voimalaitos. Ellamaan voimalaitos on rakennettu arkkitehti Alexander Vladovskin suunnitelmien mukaan. Rakennustyöt käynnistyivät 1922 syyskuun lopussa ja jo toukokuussa 1923 voimala toimitti sähköä turvetehtaan koneiden käynnistämistä varten. Voimalaan käytettiin paikallisesti tuotetulla turpeella. Sodan jälkeisenä aikana (1944-1950) Ellamaan voimalalla oli tärkeä osa Viron varustamisessa sähköllä. Voimala lopetti toimintansa 1.5.1966.

Kuva lainattu Ellamaa elektrijaamin sivuilta.

Ellamaan voimalaitos on todella komea tiilirakennus, jossa on korkea kauas näkyvä torniosakin. Kauniita kaari-ikkunoita ja korkeita tehdashalleja. Viron kulttuuriministeriön määräyksellä se onneksi on julistettu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi rakennukseksi ja talo on edelleen pystyssä. Voimalaitoksen tiloissa toimii tällä hetkellä Viron Moottoriurheilumuseo MOMU.


Museo on avoinna ympäri vuoden lauantaina ja sunnuntaina klo 12-18. Muina aikoina museo on avoinna ryhmille ennakkovarauksella (puh. +372 5347 4072). Aikuisten lippu museoon on 10€, lasten ja eläkeläisten 5€. Museoon on mahdollista ostaa myös perhelippu 20 eurolla. Museoon tehdään myös ohjattuja kierroksia, jotka maksavat 50€/ryhmä. Tarjolla on myös suomenkielisiä opaskierroksia. Meitä oli opastamassa erittäin mielenkiintoisesti museosta kertova opasta, joka tiesi aivan hurjan paljon Viron moottoriurheilusta sekä myös museon autoista sekä moottoripyöristä.


Museosta löytyy paljon katsottavaa ja siellä saa helposti aikaa kulumaan kun aina tilasta toiseen kulkiessaan näkee uutta mielenkiintoista. Todelliset moottoriurheilun ystävät varmasti samoilevat museossa tunteja koska esillä on yli 200 erilaista menopeliä. Löytyy ralliautoja, formuloita, neuvovallan aikaisia todella jännillä nimillä varustettuja autoja, vanhoja takseja, miliisiautoja, moottoripyöriä, karting autoja ja kilpaveneitäkin.

Lisäksi esillä on myös autourheilu julisteita, tauluja, autojen testauslaitteistoja, kilpa-asuja, kypäriä, voittoseppeleitä, pokaaleita jne. Ja totta kai Ellamaan voimalaitokseen on jätetty myös entisiä sähköntuotannossa käytettyjä koneita ja laitteita. Jos Rummu Karjäär oli "urban exploring" henkistä niin sama tunnelma tuli täällä hallista toiseen kulkiessaan. Olisi ollut mielenkiintoista myös kuulla enemmän myös entisen sähkölaitoksen erikoisista härveleistä tiloissa.

GAZ-13 Tsaika, 143kW, 1981 Neuvostoliitto

Tsaika (suomeksi Lokki) oli GAZin valmistama neuvostoliittolainen limusiini. Mallia GAZ-13 valmistettiin Gorkissa vuosina 1959-81. On väitetty, että auton ulkonäkö olisi kopioitu vuoden 1955 Packard Patricianista ja painonapein toimiva automaattivaihteisto Chryslerilta. Entisessä Neuvosliitossa Tsaika oli 6-litran V8-moottorilla varustettuna vain kommunistisen puolueen ylimmän johdon ja sitä lähellä olevien ryhmien saatavilla. Melkoinen laiva!

GAZ-21 Volga, 1959 Neuvostoliitto

Neuvostoautomerkki Volga korvasi aikoinaan vuodesta 1946 tuotannossa olleen Pobedan (suomeksi Voitto). Volgan nokkakoristeena alkuaikoina ollutta hyppyyn ponnahtavaa hirveä pidettiin todella tyylikkäänä. Myös tämä auto oli paremman virkamiehistön käytössä. 1960-luvun Suomessa Volga oli muuten yleinen taksiautona. Tämä neuvostoihme kulutti kokoonsa nähden vähän polttoainetta, sen moottori käynnistyi helposti kovillakin pakkasilla ja siinä oli tehokas lämmityslaita. Toisaalta Volgaa moitittiin melko raskaasta ohjauksesta ja suuresta kääntösäteestä sekä heikkotehoisista jarruista.


Virolaisten ralliveljesten Udo ja Hardi Metsin Lada VFTS-ralliauto, jolla he ajoivat ulos 1988 Jyväskylän rallissa niin pahoin, että auton korikin vääntyi.



Virossa on rakennettu myös Estonia merkkisiä "open wheel" avorenkaisia kilpa-autoja, joita puhekielessä kutsutaan formuloiksi. Näitä yksipaikkaisia autoja valmisti TARK (Tallinna Autode Remondi Katsetehas) ja ensimmäinen malli Estonia 1 näki päivänvalon 1958. Yhteensä kilpa-autoja tehtiin 1300 kappaletta ja myöhemmin tehtaan nimeksi tuli Kavor Motorsport. Tuolla valmistetulla automäärällä TARK oli aikoinaan maailman toiseksi suurin formula kilpa-autojen valmistaja, jonka edellä tilastollisesti oli vain Lola.


Estonia 20 (1980/82) mallissa oli uutta parannettu aerodynamiikka. 
Suunnittelu Mart Kongo - Juri Iva. Autoja tehtiin yhteensä 154.


Estonia 9 (1966), kilpa-autossa käytettiin Wartburg 980cc moottoria. Autoja valmistettiin 39 kpl.


Viron moottoriurheilumuseosta löytyy myös useita erilaisia karting autoja. Jos on itse kiinnostunut kokeilemaan vaikka karting autoja niin kannattaa suunnata Laitse Rally Parkiin. Siellä on mahdollista kokeilla myös ralliautoilua sekä radalla että maastossa, ajaa temppuautoja, istua kartturin paikalla kokeneen kilpa-ajajan kyydissä sekä monia muita vauhdikkaita ja kiinnostavia juttuja.



Kun autot oli koluttu läpi siirryttiin katselemaan moottoripyöriä toiseen voimalaitoshalliin. Viron moottoriurheilumuseossa on mahdollista nähdä ensimmäinen Virossa rakennettu kilpa-ajomoottoripyörä.  Kypärärivistö oli myös vaikuttava ja vanhat ajohaalarit näyttivät hauskoilta roikkuessaan seinältä.


MOMUn moottoripyörät ovat myös upeasti entisöityjä ja kunnostettuja. Esillä oli mm. TT-ajaja Nikola Sevastjanovin Vostok-pyöriä, joilla hän myös voitti useita kilpailuja Suomessa. Motocross-maailmanmestarien Gennadi Moisejevin ja Viktor Arbekovin pyörät ovat myös esillä museossa.


Imatran Suurajoissa 1964 kolmanneksi tulleen virolaisen Endel Kiisan C-360 
siperilainen Vostok -moottoripyörä.




Kiitos MOMU Viron moottoriurheilumuseo mielenkiintoisesta parituntisesta.
Moottoriurheilulla on pitkät perinteet Suomenlahden toisella puolella.
Paljon tuli nähtyä ja koettua sekä samalla opittuja uusia asioita! 















huhtikuuta 26, 2019

Olen persoonallisuustyypiltäni - Aktivisti ENFP-A


Minä rakastan erilaisten persoonallisuustestien tekemistä. Olen niitä myös tehnyt elämäni varrella useita kertoja työpaikkahaastattelujen ja erilaisten koulutusten yhteydessä. Ja pakko myöntää, että myös ihan huvin vuoksi. Huomasin Monna treenaa -blogista tutun 16PF-persoonallisuustestin. Legendaarista testiä on tarkistettu ja päivitetty jatkuvasti mutta pohjimmiltaan se edelleen testaa 16 piirrettä ja 5 toissijaista piirrettä. Testin voi tehdä täysin ilmaiseksi netin kautta ja tulokset näkyvät heti kun testi on suoritettu.

Persoonallisuuden määritellään olevan "Ajastusten, tunteiden ja käyttäytymisen kokonaisuus, joka on kullekin ihmiselle luonteenomainen ja melko pysyvä eri tilanteissa ja eri aikoina. Persoonallisuudella on osittain geneettinen perusta, mutta se myös muuttuu ja kehittyy koko elämän ajan yksilön ja hänen ympäristönsä vuorovaikutuksesta, etenkin lapsuusiässä."

Psykologiassa persoonallisuudella viitataan sekä ihmisen ulkoiseen, muille ihmisille näkyvään toimintaan että ihmisen sisäiseen, yksityiseen kokemusmaailmaan. Yhdysvaltalaisen psykologi ja persoonallisuuspsykologian uranuurtaja Gordon Allportin mukaan "persoonallisuus on ihmisen sisäinen psykofyysisten rakenteiden dynaaminen kokonaisuus, joka vaikuttaa siihen, miten ihminen sopeutuu ympäristöön." 

Tein testin ja olin persoonallisuustyypiltäni Aktivisti ENFP-A. Tulos ei yllättänyt minua koska olen saanut sen jo aiemmilla testikerroilla. Edellisen testin taisin tehdä pari vuotta sitten. Ainoa ero näkyi prosenttiosuuksissa. Tässä testissä olen 99% ekstrovertti kun viimeksi se taisi olla 95%.

"Minua ei kiinnosta, mitä teet elääksesi. Haluan tietää, minkä puolesta palat, ja uskallatko unelmoida tapaavasi sydämesi mielitietyn. Minua ei kiinnosta, kuinka vanha olet. Haluan tietää, uskallatko näyttää hölmöltä tavoitellessasi rakkauttasi, unelmiasi ja seikkailua, jossa tunne eläväsi."  Oriah Mountain Dreamer




Minkälainen aktivisti sitten on? 

"Aktivistipersoona on todella vapaa sielu. Aktivistit ovat usein juhlien sielu, mutta siitä huolimatta he eivät ole niinkään kiinnostuneita pelkästä huvista ja hetken mielihyvästä, vaan nauttivat sosiaalista kontakteista ja saavuttamastaan tunneyhteydestä. Nämä hurmaavat, itsenäiset, energiset ja myötätuntoiset yksilöt muodostavat 7 prosenttia väestöstä, ja heidän läsnäolonsa huomataan."

Tunnistan itseni tästä erittäin hyvin. Jos minua yritetään laittaa johonkin ennalta päätettyyn muottiin, johon en kuulu tunnen ikävän kiristävän silmukan kurkkuni ympärillä. En silloin tunne oloani kotoisaksi joten haluan pois tilanteesta ja äkkiä. Muistan hyvin jo nuoresta rakastaneeni vapautta ja sitä, että kuljen omaa tietäni.

Olen aina ollut myös melkoinen Duracell tekemisissäni ja menoissani. Tiedän, että menoni voi hirvittää toista hitaampaa ihmistä. Osaan silti myös rauhoittua ja ottaa aikaa itselleni tekemättä yhtään mitään sekä kerätä uutta energiaa vain "haahuilemalla" luonnossa. Vaikka olen 99% ekstrovertti niin viihdyn myös äärimmäisen hyvin ihan itsekseni välillä. Luonnolla on minulle äärimmäisen tärkeä merkitys ja toinen asia, johon pystyn uppoutumaan parhaiten yksinäni on taide. Jos menen shoppailemaan teen senkin mieluiten yksin, jonka jälkeen kyllä mielellään kahvittelen ystävän kanssa.
Joskus minun on vaikea selittää toiselle ihmisille miksi päädyin kahdesta vaihtoehdosta juuri toiseen. Teen päätöksen vaihtoehdoista melko nopeasti ja kun toinen kysyy "Miksi päädyit juuri tähän vaihtoehtoon?" on vastaukseni "Koska minusta tuntui siltä!" Itselleni täysin selvää päätöstä ei ehkä edes osaa pukea sanoiksi eli minä nojaan intuitioon hyvin vahvasti.

Silti kolmannes minusta tekee päätökset myös pohjautuen realismiin. Sanoisin, että vaikka lähden helposti mukaan kaikkeen niin joidenkin juttujen kanssa järjen ääni käskee minua perääntymään ja teen myös niin. Minusta realistisuuteni on kasvanut ehkä parilla prosenttiyksiköllä vuosien saatossa. En aio kuitenkaan menettää sitä "hulluuden kipinää, joka minussa on" - en edes vanhana.


Kamalilta minunkaltaiselle persoonallisuudelle on joutua rutiinitehtävään, jossa pitää orjallisesti noudattaa sääntöjä, joista ei voi joustaa yhtään. "Aktivistin itsetunto on riippuvainen heidän kyvystään keksiä ainulaatuisia ratkaisuja, ja heidän on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivinen." Tällaisessa tilanteessa minä menetän kärsivällisyyteni ja intoni vaikka muuten olenkin pitkäpinnainen ja sisukas. 

Jos minulle asetetaan päämäärä menen kyllä sitä kohden mutta en välttämättä valmiiksi viitoitettua polkua vaan omaa luovaa reittiäni. Minulle merkitsee aina eniten se, että pääsen perille. Se miten sinne ollaan tultu ei ole niin tärkeää. Minusta päämäärällä on enemmän merkitystä kuin sillä miten pilkuntarkasti sinne ollaan edetty. Totta kai pysyn aina "lain ja järjestyksen puitteissa" ja kunnioitan muita mutta haluan edetä omalla tavallani. 


"Aktivistit uskovat, että jokaisen pitäisi ottaa aikaa tunteidensa tutkimiseen ja ilmaisemiseen, ja empaattisuutensa ja sosiaalisuutensa vuoksi se on heille luonnollinen keskustelunaihe." Tunnen olevani aika herkkä myös aistimaan seurassa muiden ihmisten tunteita ja niitä salattujakin asioita. Joskus aktivisti saa myös toimia ystäviensä ja vähän vieraampienkin "psykologina". Minulle taitaa olla helppo puhua. Kuuntelen tiettyyn rajaan saakka ja yritän tukeakin mutta en silti halua toimia "terapeuttina". En ole ammatti-ihminen enkä voi ottaa vastuuta itselleni kannettavaksi kaikesta. Ikä on tuonut mukanaan myös sen, että voin sanoa tämän ääneen toiselle.

Kaikki postauksen kuvat Pixabay. 

Jos et vielä ole tehnyt tätä 16PF-persoonallisuustestiä niin kokeile. 
Siihen ei mene kuin max 5 minuuttia. 
Jätä minulle kommenttikenttää minkälainen persoonallisuustyyppi sinä olet. 

"Älä päästä itseäsi tietyn ikäiseksi,
älä tietyssä asemassa olevaksi,
niin olet vapaa tällaisenakin
kevätpäivänä istumaan tavaratalon
rappuselle syömään tötteröjäätelöä."
Helena Anhava


huhtikuuta 24, 2019

Linnanmäen taiganomainen huvikausi alkaa perjantaina


Varma kevään merkki on se, että Linnanmäen huvikausi alkaa perjantaina 26.4. kello 16! Enää kaksi yötä niin Linnanmäen portista pääsee kurkistamaan odotettuja vinhaa vauhtia kiitäviä uutuuksia ja kutkuttavan kiehtovia uudistuksia. Unohtamatta herkkupisteitä, jotka tarjoavat sekä makeanälkään kuin suolaisempaankin mielitekoon vaikka mitä. Miten olisi överipirtelö ja kaupungin suurin hodari? Pääsin kurkistamaan jo ennakkoon miltä Lintsillä näyttää ennen suurta h-hetkeä.

Tervetuloa Marjon matkassa tutustumaan uuteen 2019 huvikauteen, joka muuten kestää 156 iloista päivää!


Uutta huvikautta rytmittävät kolme erilaista teemaviikkoa, joista kauden alkuun saattelee Avajaiskarnevaali. Katuteatteri, karnevaali-ilottelu, taikuus ja erilaiset koko perheelle sopivat ohjelmat ovat Linnanmäen teemana 26.4. - 12.5.

Syksyllä tulee taas hykerryttävän hyytävä iik!week 7.-22.9., josta luvataan tehdä "kauheampi kuin ikinä". Lokakuussa perinteinen Valokarnevaali saapuu valaisemaan pimeitä syysiltoja 10.-20.10. Uutuutena on pidennetyt aukioloajat molempien syystapahtumien osalta. Myös lapsille toivottua "pikkukauhua" löytyy iik!week -tarjonnasta. Odotan jo innolla näitä syksyn tapahtumia, joissa perinteisesti olen ollut aina mukana. Täältä blogista löytyy usealta vuoden postauksia Linnamäen tapahtumista.

Valokarnevaalien aikaan on pysäköinnin kanssa ollut ongelmia kun ihmisiä saapuu paljon omilla autoilla. Ei hätää sillä nyt tähän on löytynyt ratkaisu. Lintsin Parkki & Patikka -palvelun avulla voi auton jättää Elimäenkatu 15 Q-Park -pysäköintilaitokseen ja noin vartissa sieltä kävelee Lintsille. Voit säilyttää autoasi 24 tuntia vain 3 eurolla. Kesällä Lintsin Parkki & Kyyti -palvelu toimii puolestaan 24.6.-11.8. välillä ja silloin auton voi jättää Messukeskuksen parkkiin, josta on kuljetus huvipuistoon. Lisätietoa löytyy Linnanmäen omilta nettisivuilta.


Uuden huvikauden herkullisen paikka on varmasti uusi Cafe Donitsi, joka sijaitsee Shop Caramellin vieressä pääportin läheisyydessä. Tässä kahvilassa nimittäin valmistetaan tuoreita donitseja, jotka on kuorrutettu mitä mielikuvituksellisemmin. Lisäksi makeannälkään on tarjolla ihan mielettömiä överipirtelöitä. Kun katsoo noita kuvia niin mukana on donitseja, vaahtokarkkeja ja nämä pirtelöt eivät todellakaan ole pieniä. Tässä kahvilassa "less is NOT more". Omnomnom!






Kesällä 18.6. avataan sitten uusi Taiga-ratalaite. Vielä sen ympärillä oli rakennustelineitä sekä miehiä kypärissään ja huomioliiveissään. Taigan muodon pystyi jo hahmottamaan mutta hyvää valokuvaa siitä oli vähän vaikea ottaa. Siksi lainasin tuon havainnekuvan Linnamäen sivuilta. Taiga radalla suoritetaan avajaispäivästä lähtien tärkeitä testiajoja mutta matkustajia ei kyytiin vielä oteta.

Taiga tulee olemaan kyllä melkoinen vempain! Radan pituus 1104m ja sen korkeus on 52m. Maksiminopeus on 106 km tunnissa ja laitteeseen mahtuu kerrallaan 16 matkustajaa. Kapasiteetti laitteelle tulee olemaan yli 800 henkilöä tunnissa ja minimipituus tähän laitteeseen on 140cm. Taigassa kiidetään pelkästään lannevyöllä laitteeseen kytkettynä eli hankalat olkainhihnat puuttuvat. Jään mielenkiinnolla odottamaan miltä Taiga näyttää valmiina ja ennen kaikkea tuntuu siellä olleista huvittelijoista. Kummityttöni on kovasti luvannut mennä Taigaan...

Kuva: Linnanmäki

Toinen mielenkiintoinen uutuus VR-elämyslaite Linnunrata eXtrassa on uudet virtuaalilasit. Muutoksen jälkeen sisävuoristoradan elokuvien maailmoista voidaan nauttia entistä kevyemmin silmin. Elokuva vaihtoehtoja Linnunrata eXtrassa ovat Avaruusseikkalu, Kauhujentaival ja Liitolentomatka. Tätä täytyy päästä kokeilemaan! 



Viime kesänä avattuun Herkkulinnaan on tullut uutuutena Hodarispot! Tämän pisteen ruokalistalla ovat ihanan isot uuniperunat, joita voi nauttia erilaisten runsaiden täytteiden kera. Maistoin paahtopaistitäytteellä olevan perunaa ja kyllä oli makoisaa! Löytyy myös vegevaihtoehtona. Toinen suolaisen nälän karkottaja on kaupungin suurin hodari. Erittäin maukas bratwursti ja täytteitä sai reilusti. Hodari oli herkullinen makunautinto ja pitää varmasti myös isommankin nälän jo kokonsa puolesta loitolla. 




Linnanmäki on valmistautunut uuteen huvikauteen palkkaamalla lähes 700 hupimestaria. Lintsin työntekijöillä on hauska "titteli". Uudeksi hupimestariksi haki noin 1700 henkilöä ja edellisen kauden vanhoja hupimestareita palasi töihin noin 350. Hupimestarien keski-ikä on noin 20 vuotta ja yhteensä heitä on 650 Linnanmäellä kuluvan kauden aikana. Vakituista työntekijöitä on 70.

Hupimestarit aloittavat kautensa yhdessä Suomen parhaista työpaikoista. Hupimestareiden työtyytyväisyyskyselyn tulosten pohjalta Linnanmäki palkittiin yhtenä Suomen parhaista työpaikoista Great Place to Work -tutkimuksen suurten yritysten sarjassa vuonna 2019. Lintsi on kaksi vuotta peräjälkeen ollut palkittuna tässä kisassa - ihan huippu juttu!



Linnanmäellä on panostettu myös esteettömyyden lisäämiseen kaudella 2019. Tänä vuonna Derby- ja Tykinkuula -peleihin on olemassa erilliset pyörätuolipaikat eli kaikilla on mahdollisuus osallistua myös pelaamiseen yhtenä osana huvipuiston tarjonnassa. Lisäksi saatavilla on erillinen opas, jossa löytyy parhaat esteettömät reitit ja kulkuväylät suosikkilaitteisiin. 

Pelialueella on monissa peleissä tapahtunut myös muutoksia. Oma suosikkini on vuodesta toiseen Derby. Miten ihminen voikaan vuodesta toiseen viskoa valkoista ja punaista palloa reikiin yrittäen kirittää omaa hevostaan maaliin voittajana...



Linnanmäen yksi käymisen arvoinen paikka on ehdottomasti Popparitehdas. Nämä Kreisi Karamelli popparit on valmistettu Linnanmäellä. Ne ovat taivaallisen hyviä koska mukana on fariinisokeria ja tummaa siirappia. Ja kiitos kysymästä olen syönyt itsekseni koko 700g pussin "jos nyt yhden vielä ottaisin" -taktiikalla. Muitakin makuja toki löytyy :)



UIT:n perinteinen kevätrevyy aloittaa esityskautensa Linnanmäen ihanassa Peacock-teatterissa ennakkonäytöksillä 4.5. ja ensi-iltaa juhlitaan 9.5. klo 20. Herkkua kuin heinäntelo on UIT:n 41. kevätrevyy. Olen UIT-fani vaikka nyt pariin viime vuoteen en Peacockiin ole ehtinyt. Tänä vuonna aion korjata tilanteen ehdottomasti.

Rooleissa mm. Nina Tapio, Sinikka Sokka, Sami Hintsanen, Pihla Penttinen jne. Musiikista vastaa Jean S. ja tanssijoina Tanssii Tähtien Kanssa -tähdet Jutta Helenius, Katri Mäkinen, Emil Hallberg ja Antton Laine. Ohjaus Sari Siikander ja koreografia Mikko Ahti. 




SEA LIFE on Suomen johtava akvaariokeskus ja yksi Helsingin suosituimmista elämyskohteista. En olen pariin vuoteen käynyt joten nyt menee "must to visit" -listalle. Sea Lab -merilaboratorio avautui helmikuussa ja Mikko-meriahvenellekin on rakennettu uusi entistä tilavampi akvaarioallas. SEA LIFEssa tullaan kuukausittain järjestämään teematapahtumia ja ensimmäinen tapahtuma Lego Sea Explorers on avoinna 26.5.2019 saakka. Kesäkuun alussa alkaa Vedenalaiset Supersankarit. Kurkkaa lisää SEA LIFEn nettisivuilta


Hauskaa uutta huvikautta 2019 Linnanmäelle!